Kleurrijk Kleurrijk Kleurrijk

Regio’s en gebieden op Zanzibar

Zanzibar is een archipel van eilanden die bij Tanzania horen. De drie grootste eilanden zijn Unguja, Pemba en Mafia. Als men het heeft over Zanzibar wordt meestal het eiland Unguja bedoeld, dat ook de meeste bezoekers trekt. De naam Zanzibar is ontstaan uit 2 Arabische woorden ‘Zenj’, dat zwart betekent, en ‘bar’, het Arabische woord voor land. Samengevoegd resulteert dit in de titel ‘Land van de Zwarten’. Zanzibar wordt ook wel het specerijeneiland genoemd, vanwege de vele specerijen die hier worden verbouwd. Het eiland heeft een roerige geschiedenis, waarvan de sporen vooral in de hoofdstad Stone Town te vinden zijn.

Stone Town
Stone Town is het oude deel van de hoofdstad Zanzibar. Ooit was dit de zetel van de Sultans en het centrum van de slavenhandel tussen Arabië en het binnenland van Afrika. Tegenwoordig is het een doolhof van straatjes met verkopers die van alles proberen te slijten; van snuisterijen, T-shirtjes en juwelen tot prachtige antieken deuren. De gebouwen zijn een mix van Arabische, Perzische, Indische, Europese en Afrikaanse architectuur.  Heel mooi zijn de oude houten deuren met ingewikkeld houtsnijwerk.  Een bazara  - een lange stenen verhoging langs de muren – werd gebruikt om op te zitten en een praatje te maken, of als stoep als de straten onbegaanbaar waren door de regen. Bezienswaardigheden zijn verder de voormalige paleizen van de sultan, de forten, kerken en moskeeën van de oude stad.

Oud fort in Stone Town

Specerijenplantages
De geschiedenis van Zanzibar is onlosmakelijk verbonden met specerijen zoals nootmuskaat, kruidnagel, kaneel, en peper. Gelukkig is de slavenhandel al lang afgeschaft, maar Zanzibar is nog leverancier van diverse specerijen die op de plantages in het binnenland worden geteeld. Een bezoek aan de plantages is zeker een aanrader; er wordt informatie gegeven over het gebruik van de specerijen in gerechten en cosmetica.

Jozani woud
Het Jozani woud is het enige overgebleven tropische woud van Zanzibar. Hier leeft het zeldzame rode Colubus aapje, dat nergens anders te vinden is. Ook zijn er zwijntjes, civetkatten, eekhoorns en bushbaby’s te vinden. Men kan een wandeling maken door het woud.

Red Colubus aapje, Zanzibar

Noordkust
De stranden aan de noordkust van Zanzibar zijn ongerept en de koraalriffen ideaal voor duiken en snorkelen. In het slaperige vissersdorpje Nungwi worden de karakteristiek ‘dhows’ gebouwd waarmee de vissers de zee opgaan. Ook is er een opvangcentrum voor zeeschildpadden en andere zeedieren, waar de lokale bevolking gewonde  dieren verzorgt tot ze weer terug kunnen naar de oceaan.

Zeilboot bij Zanzibar

Zuidkust
Het vissersdorpje Kizimkazi aan de zuidkust van Zanzibar is een van de oudste bewoonde plaatsen van het eiland. Het is vooral bekend als de beste locatie waar men dolfijnen kan zien. Vanuit het dorp worden boottochtjes georganiseerd. Dit gedeelte van het eiland is niet zo populair, aangezien er hier geen lange zandstranden te vinden zijn.
 
Oostkust
Voor de oostkust van Zanzibar ligt een lang koraalrif, met daarachter een ondiepe lagune met mooie witte stranden en palmbomen; perfect om te gaan zwemmen of snorkelen. Bij laagwater trekt de oceaan zich ver terug, zodat de men de lagune te voet of per kajak kan gaan ontdekken. Langs de kust verspreid liggen klein vissersdorpjes die ‘colour local’ aan een strandvakantie toevoegen. In de avond en ochtend kan er een stevige wind staan, ideaal voor kite-surfen of zeilen.

Westkust
De stranden aan de noordwest kust lopen steiler af in de oceaan, waardoor bij het water zich bij laagtij minder ver terug trekt. Hier kan men dan ook de hele dag in de zee zwemmen. Het nadeel is dat dit gedeelte van het eiland meer toeristen trekt en er dan ook meer resorts zijn gelegen.

Prison Island
Dit eiland voor de kust van Stone Town was ooit een gevangenis voor  opstandige slaven. Het werd later een quarantaine gebied voor mensen die aan Gele Koorts leden. Tegenwoordig leven er gigantische schildpadden, die in 1919 door de Britse gouverneur van de Seychellen werden geschonken. Een stichting zorgt voor de dieren en bezoekers kunnen meehelpen om de dieren te voeren.