Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Safari reis op maat
in Zuid-Afrika

Sleep out tijdens safari reis in Zuid Afrika 2
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Safari reis op maat in Zuid-Afrika

Verslag van een safari reis op maat in Zuid-Afrika in 2008

Een krantenknipsel van een paar jaar geleden is er de oorzaak van dat ik op zoek ben gegaan naar “Sable Tours”. Wij wilden een reis naar Zuid-Afrika maken maar konden ‘onze reis’ in geen enkele reisgids vinden. Zomaar op pad gaan zonder van te voren iets te boeken wilden wij niet. En hier thuis achter de computer zelf de overnachtingen regelen was voor ons ook geen optie omdat wij dan bang waren de echt bijzondere plekjes niet zelf te kunnen vinden. Op zoek dus naar de site van Sable Tours! En ja hoor, een vragenformulier om in te vullen. Omdat ik een wat persoonlijker contact erg op prijs stel had ik bij dat vragenformulier eigenlijk geen goed gevoel. Dat veranderde al snel toen Marcella mij de volgende dag al opbelde en ik in een persoonlijk gesprek onze wensen en ideeën uit kon leggen. Heel snel was er een voorstel voor onze vakantie met verschillende opties. Het was prettig dat er steeds snel werd gereageerd en dat er zo goed naar onze wensen werd geluisterd. Het gaf ons een goed en vertrouwd gevoel, wat best wel bijzonder is als je iemand, en in dit geval de reisorganisatie, helemaal niet kent.

Wij besloten met Sable Tours in zee te gaan en hebben absoluut geen spijt! Bij aankomst in Johannesburg stond er een dame te wachten met een bordje “van der Kooij” in haar hand en zij loodste ons in een sneltreinvaart door de drukke luchthaven naar haar auto en bracht ons door donker Johannesburg naar ons eerste hotel. Op dat moment dachten wij allebei: “dit loopt gesmeerd, de rest zal ook wel goed gaan!” Ik vond het nog even spannend omdat wij geen tickets voor het hotel hadden maar wij hoefden alleen onze naam te noemen en ja hoor: wij werden verwacht. Gelijk een welkome ontvangst. Het zijn misschien allemaal maar kleine dingetjes maar wij vonden het geweldig!

De volgende ochtend stipt op tijd werd de huurauto bij het hotel afgeleverd. Ook zoiets heerlijks. Niet eerst nog ergens naar toe om de auto op te halen maar zo vanuit het hotel op weg kunnen gaan. Bij de receptie had de dame van de vorige avond nog een duidelijke wegenkaart afgegeven, wat heel fijn was omdat er in de auto geen enkele kaart aanwezig was. Ook kregen wij nog een brief van Sable Tours met de telefoonnummers van de contactpersonen in Zuid-Afrika. In de brief stond aangegeven dat wij op ieder moment voor welk probleem dan ook contact konden opnemen. Je hoopt dan altijd dat zoiets niet nodig is, maar het is prettig een contactadres in het land te hebben!

Daar gingen wij dan, gewapend met een routebeschrijving op weg naar wat Marcella beschreef als een ‘verborgen pareltje’. De routebeschrijving klopte als een bus en zelfs toen de weg naar Mount Sheba veranderde in een smal pad dwars door de bergen waren wij ervan overtuigd op de goede weg te zijn. Na een flink eind over een slechte weg kwamen wij bij een oase van rust terecht waar wij ook weer heel vriendelijk werden ontvangen. Onze kamer was heel sfeervol, en toen wij ’s avonds na het eten thuis kwamen, brandde de open haard en vonden wij een warmwaterkruik in ons bed. Wat een verwennerij!

Safari op maat in het Kruger Park

Ons volgende doel was het Kruger Park: “self catering”en kleine hutten om in te overnachten. Heel wat anders dan een ‘verwen hotel’ maar ook hier hebben wij genoten. In Olifantskamp hadden wij een hut met bed, douche, toilet en koelkast. In Satara een klein huisje met alles erop en eraan en een keukentje buiten op het terras. Allemaal heel eenvoudig maar schoon en op mooie plekjes. Wij genieten ervan om zelf door het park te rijden op zoek naar de dieren en wij hebben heel veel gezien. ’s Morgens als de poort open gaat op stap met drinken en iets te eten mee en aan het einde van de dag nog een ritje. Heerlijk was het! Op verschillende plekken in het Kruger Park zijn kampwinkels waar je van alles kunt kopen en er is meestal ook een restaurant.

Na 4 dagen “self catering” gingen wij het Kruger uit op weg naar Gwalagwala, een tentenkamp even buiten het Kruger Park. De ontvangst was allerhartelijkst en alle medewerkers van Gwalagwala gaven ons het gevoel echt welkom te zijn. Wij zijn er 4 nachten gebleven en hebben het geweldig gehad. Het tentenkamp met 6 tenten (nummer 7 is in aanbouw) ligt in een gebied waar de ‘big 5’ niet voorkomt. Dat heeft het grote voordeel dat je daar zelf op het terrein kunt wandelen. Een fantastische ervaring, want er zijn natuurlijk wel allerlei andere dieren en daar loop je dan zomaar heel dichtbij. Ook hebben we daar met een gids van de lodge gewandeld en hij vertelde met zoveel liefde over de planten en dieren; wandelingen om nooit meer te vergeten! 1 keer per dag werden wij opgehaald door rangers in een open jeep en reden wij in een minuut of 10 naar het gebied waar de ‘big 5’ wel te vinden waren. Ook deze rangers waren bijzonder vriendelijk en deden hun uiterste best het wild voor ons te vinden. Met succes! Het waren heerlijke dagen en het was jammer om afscheid te moeten nemen van dit fantastische plekje, met zulke aardige mensen maar … er wachtte ons nog meer moois.

Terug naar het Kruger Park voor een bezoek aan 3 verschillende locaties. Eerst een tentenkamp, met verder niets. Wat hebben we genoten. Het was een heel bijzondere ervaring na 4 verwendagen omgeven met alle luxe, nu met een boterhammetje en een kopje oploskoffie op ons kleine balkonnetje met niet dan natuur om ons heen! Daarna een prachtig plekje aan de Sabie rivier waar de olifanten vlak voor onze tent langsliepen en de krokodillen en nijlpaarden vanaf ons balkon in de rivier te zien waren. Als grote verassing stonden totaal onverwacht onze kinderen voor onze neus, die 2 dagen met ons hebben opgetrokken. De accommodatie in Pretoriuskop had 6 opgemaakte bedden. Wel wat veel voor 2 personen, vandaar dat de kinderen die nacht bij ons hebben gelogeerd in plaats van op de camping.

Daarna namen wij afscheid van het Kruger Park en stond er een rit van ruim 300 km op het programma. Langs Swaziland via Piet Retief naar onze volgende bestemming. Kennissen hadden ons aangeraden door Swaziland te rijden omdat de route erlangs volgens hen een ‘ramptocht’ zou zijn. Toen ik aan Marcella voorstelde om dan maar door Swaziland te rijden raadde zij mij dit direct af. Wat zijn wij blij dat wij ook wat deze route betreft naar haar hebben geluisterd want de weg viel heel erg mee. Op een paar stukken na, waar er aan de weg werd gewerkt, was het zelfs een prima route. Soms wel heel erg stil en verlaten, en toen wij in een gebied kwamen met borden ‘crime alert’ langs de weg was het wel wat griezelig. Gelukkig ging alles prima en in Piet Retief werden wij weer heel vriendelijk ontvangen. Er wachtte ons een mooie, schone en smaakvol ingerichte kamer. En in tegenstelling tot wat ons was verteld was er ’s avonds wel de mogelijkheid om warm te eten. Dat was prettig! Het was een eenvoudige maaltijd; wat de pot schaft, maar het smaakte prima! Heerlijk uitgerust vertrokken wij de volgende morgen naar Mkuze Falls.

Daar zou het pas echt luxe zijn had Marcella ons gezegd en ook daar had zij gelijk in! Een geweldige lodge met alle luxe die je maar verzinnen kunt. Heerlijk eten en 2 maal per dag op game drive met enthousiaste rangers. We hebben veel gezien en volop genoten. Ook van de wandelingen te voet door het ‘big 5’ gebied. Hier weten ze wat verwennen is!

De laatste dagen van onze vakantie zijn wij in Hilltop Camp in het Hluhluwe Park geweest. Na al de verwennerij was dit een plekje waar wij weer zelf voor ons natje en droogje moesten zorgen. Ook hier weer prima mogelijkheden om je boodschapjes te doen. Het huisje had naar ons idee het mooiste uitzicht van het hele park, en wij hebben echt zitten genieten op ons balkonnetje.

Drie weken zijn wij op vakantie geweest. Een afwisseling van heel eenvoudig tot super de luxe. Overal waar wij kwamen was het bijzonder. Wij hebben genoten. Marcella, bedankt voor al je tips en adviezen. Jij hebt goed naar onze wensen geluisterd en wij zijn blij dat we jouw goede raad opgevolgd hebben. Een safari vakantie om nooit te vergeten!! Baaie dank je wel!!

Henk en Heleen van der Kooij

  • Deel deze pagina via
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.