Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Chobe National Park in Botswana

Olifant in de Okavango Delta
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Chobe National Park

Het Chobe National Park beslaat een groot deel van Botswana. Het is daarmee het tweede grootste nationale park in Botswana, na de Kalahari. In het noorden wordt het Chobe National Park begrensd door de Chobe rivier. Het stadje Kasane ligt op de grens van Botswana met Zambia en Zimbabwe en is dé plek waar vanuit u het Chobe National Park in Botswana kunt bezoeken. U kunt Kasane bereiken per vliegtuig vanuit Johannesburg in Zuid-Afrika. U kunt ook vliegen naar Victoria Falls in Zimbabwe en daar de grens oversteken naar Kasane in Botswana. Per auto is Kasane te bereiken via de Caprivi strook in Namibië.

Krokodil in de Chobe rivier tijdens reis in Botswana

Kasane

Kasane ligt aan de oever van de Chobe rivier en veel van de accommodaties in het stadje liggen aan het water. Vanuit Kasane kunt u begeleide safari’s maken in open voertuigen naar het Chobe National Park. In een open 4×4 safari voertuig gaat u samen met andere toeristen en een ranger op pad in de ochtend of aan het einde van de middag. Een voertuig heeft plaats voor maximaal 9 personen en u heeft dan ook altijd een goed zicht op de omgeving. De safari’s vinden plaats in het gedeelte van het Chobe National Park dat aan de Chobe rivier grenst. In dit gedeelte zit volop wild en heeft ook een rijk vogelleven. Watervogels, maar ook roofvogels zoals visarenden zijn makkelijk te zien. ’s Ochtends en aan het einde van de dag zijn de dieren het meest actief en heeft u dan ook de meeste kans om wild te spotten. Grote troepen olifanten komen naar de rivier om te drinken en te spelen, vooral in het droge seizoen. Naast een safari in een open voertuig raden wij u aan om ook minstens één boottochtje te maken op de Chobe rivier. Tijdens een Chobe river cruise ziet u het wild vanaf het water, wat een totaal ander perspectief biedt. U ziet de olifanten die spelen en zwemmen in het water, terwijl ze worden gade geslagen door de nijlpaarden en krokodillen. Vooral ’s middags als de zon langzaam onder gaat is een Chobe river cruise een heel relaxte manier om te genieten van al het moois om u heen.

Omdat de safari’s die vanuit Kasane in het Chobe National Park worden aangeboden allemaal plaatsvinden in het relatief kleine gebied langs de oever van de Chobe rivier, kan het hier in het hoogseizoen er druk zijn met voertuigen. Wilt u liever een meer exclusieve safari ervaring, dan raden wij u aan te kiezen een bezoek te brengen aan het Savuti of Linyanti gebied. Deze gebieden liggen langs de westelijke grens van het Chobe National Park in Botswana en nét onder de grens van de Caprivi strook in Namibië.

Drinkende olifanten in het Chobe National Park in Botswana

Savuti

Het Savuti reservaat maakt deel uit van het Chobe National Park in Botswana en beslaat een gebied van ongeveer 5000 vierkante kilometer. Ten noorden van Savuti ligt het Linyanti gebied, ten zuiden het beroemde Moremi reservaat. Op de uitgestrekte vlaktes van Savuti wemelt het het hele jaar door van wild. Grote kuddes olifanten trekken rond op zoek naar water, gevolgd door zebra’s, buffels, gnoes, waterbokken, giraffen en antilopensoorten zoals de tsessebe, roan, koedoes en impala’s. Ook roofdieren zijn alom vertegenwoordigd, waarbij de leeuwen en hyena’s een constante strijd leveren om de heerschappij. Naast leeuwen en hyena’s treft u ook luipaarden, cheeta’s en een gezonde populatie wilde honden aan in het gebied. Savuti bestaat uit een moerasachtig gebied, waar het Savuti kanaal doorheen loopt. Jarenlang stond dit kanaal droog, maar de laatste jaren stroomt er weer water, gevoed door de Kwando en Okavango rivieren, door het Savuti kanaal. De reden waarom het kanaal soms voor langere periodes droogvalt is niet helemaal zeker, maar er wordt veronderstelt dat tektonische bewegingen in de aarde een rol spelen. Savuti kent een droog en nat seizoen. Tijdens de droge periode tussen mei en september concentreert het wild zich rond de waterplaatsen, waar de dieren dan makkelijk te spotten zijn. Vanaf oktober tot april zorgt de regen ervoor dat het landschap weer prachtig groen wordt. Enorme kuddes zebra’s en gnoes trekken dan vanuit het Linyanti gebied naar Savuti, op zoek naar vers gras. In het vlakke Savuti gebied liggen de Gubatsa heuvels die miljoenen jaren oud zijn. Hier kunt u rotschilderingen zien die door de oorspronkelijke bewoners van het gebied, de San Bosjesmannen, in de rotsen zijn gekerfd. De tekeningen stellen o.a. olifanten, giraffe en elanden voor. De heuvels worden geflankeerd door 13 reusachtige, eeuwenoude baobabbomen, als wachters over de mystieke tekeningen. U kunt het Savuti reservaat bereiken per charter vliegtuigje vanuit Kasane of Maun.

Leeuw in Savuti in Botswana

Linyanti

Het Linyanti Wildlife Reserve ligt ingeklemd tussen de Caprivi strook en Savuti in het noordwesten van het Chobe National Park in Botswana. Het gebied dankt zijn naam aan de Linyanti rivier die door dit moerasachtige gebied stroomt. Linyanti heeft wel wat weg van de Okavango delta, met open uiterwaarden, graslanden, en papyrus- en rietvelden. Langs de rivieren groeien hoge bomen. In Linyanti leven grote concentraties aan olifanten die vooral in de droge maanden het water opzoeken. De diversiteit aan dieren is groot, met antilopen zoals de sabel antiloop, litschiewaterbok, sitatoenga en roan antilope. In de waterwegen wemelt het van de nijlpaarden en krokodillen en het waterrijke gebied trekt ook veel vogels aan. Naast leeuwen, hyena’s, luipaarden en cheeta’s leven in Linyanti ook de zeldzame wild honden. Linyanti staat bekend als een van de beste plekke om deze bijzondere dieren te zien. Al dit moois kunt u per boot of kano bewonderen, maar ook in open 4×4 safari voertuigen of zelfs te voet! U kunt het Linyanti Wildlife Reserve bereiken per charter vliegtuigje vanuit Kasane of Maun. Door de afgelegen ligging, moeilijke bereikbaarheid en het feit dat er slechts een beperkt aantal accommodatie in Linyanti zijn, is het gebied erg rustig en kunt u hier een zeer exclusieve safari ervaring hebben. Omdat de verblijven zich in een privé concessie bevinden zijn nachtritten ook toegestaan. Een bezoek aan Linyanti is goed te combineren met een verblijf in Savuti en de Okavango Delta.

Wilde honden in Linyanti in Botswana
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.