Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Andasibe-Mantadia National Park

zanzibar 2
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Andasibe-Mantadia National Park

Het Andasibe-Mantandia National Park, een juweel in het oosten van Madagaskar en ook wel bekend als het Périnet-reservaat, is een prachtig natuurgebied. Het park beslaat een oppervlakte van ongeveer 155 vierkante kilometer en is verdeeld in verschillende gebieden. Het staat bekend om zijn weelderige regenwouden, unieke biodiversiteit en verbazingwekkende fauna, en de mogelijkheid om enkele van de meest fascinerende inheemse diersoorten van Madagaskar te spotten. Het landschap varieert van dichtbegroeide regenwouden tot weelderige valleien en steile heuvels. Deze variatie in terrein draagt bij aan de diversiteit van planten- en diersoorten die in het park te vinden zijn.

Riviertje in het Andasibe National Park

Flora in het Andasibe-Mantadia National Park

De biodiversiteit van Andasibe-Mantadia is adembenemend. Het park herbergt een rijke verscheidenheid aan flora, waaronder orchideeën, varens, lianen en medicinale planten. De meest iconische boom in het gebied is de imposante en zeldzame “Ravenala”, beter bekend als de reizigerspalm vanwege de vorm van zijn bladeren die lijken op een waaier die naar het oosten wijst.

Een wandeling door de dichte regenwouden van het park is als een reis naar een andere wereld die uit een sprookje lijkt te zijn ontsnapt. Een zee van weelderige groen omringt u terwijl u op avontuur gaat, en de melodieën van tjirpende insecten en zingende vogels vullen de lucht. Er zijn verschillende wandelpaden in het park die u de mogelijkheid bieden om de natuurlijke schoonheid van dichtbij te ervaren en te genieten van adembenemende panorama’s.

Zoals de naam al aangeeft, bestaat het park uit twee aparte delen, het Andasibe of Analamazoatra National Park en het grotere Mantadia National Park. Er is een bezoekerscentrum, waar u een schat aan informatie kunt verkrijgen over de inheemse flora en fauna van het gebied. Het Andasaibe-Mantadai National Park is makkelijk bereikbaar vanuit de hoofdstad Antananarivo, op ongeveer 3 uur rijden afstand. Het park kan worden verkend onder begeleiding van deskundige lokale gidsen die getraind zijn in het spotten van de dieren die er leven.

Ravenala Palm - reizigersboom - Madagascar

Indri Indri

Schrik niet als tijdens uw wandeling door het Andasibe-Mantadia National Park opeens een sirene boven uw hoofd afgaat. Het is het gebrul van de Indri Indri, de grootste levende lemuursoort op Madagascar. De doordringende roep van de Indri Indri is oorverdovend en soms wel tot 3 kilometer verderop te horen. Het geluid doet onaards aan en bezorgd menigeen kippenvel. Dit is een ervaring die u niet snel zult vergeten. Vooral in de ochtend geven de Indri’s graag een vocaal concert ten gehore. Met hun opvallende zwart-witte vacht en grote, expressieve ogen zijn de Indri Indri’s een echt symbool van het park. U moet goed speuren in de bomen, want de lawaaiige Indri verplaats zich razendsnel en moeiteloos door de bomen. Naast de Indri Indri herbergt het Andasibe National Park ook een overvloed aan andere lemuursoorten, zoals de grijze bamboe-lemuur, de bruine lemuur en de sifaka. Ook deze prachtige wezens bewegen behendig door de boomtoppen waarbij u een glimp ziet van hun intrigerende gedrag.

Indri Indri lemur in Andasibe National Park

Fauna in het Andasibe-Mantadia National Park

De fauna van het park beperkt zich echter niet alleen tot de lemuren. In het Andasibe -Mantandia National Park leeft ook een verscheidenheid aan vogels, reptielen, amfibieën en insecten die zich verstoppen tussen het groen. Bent u een vogelliefhebber, dan kunt u genieten van de aanblik van kleurrijke vogelsoorten zoals de Madagascar-havikarend, de Madagascar ijsvogel en de kleurrijke papegaaien. In het park leeft de beroemde Parson’s kameleon, de grootste in zijn soort.

Parsons kameleon in Andasibe op Madagascar

Voyma project of V.O.I.M.M.A reservaat

We raden u aan tijdens uw verblijf bij het Andasibe-Mantandia National Park ook het Voyma project of V.O.I.M.M.A reservaat te bezoeken. De letterreeks is een afkorting voor Vondron’olona miaro mitia ala, in het Engels “lokale mensen houden van het bos”. Bij het Voyma project, opgericht door de lokale bevolking, komen de opbrengsten ten goede aan natuurbescherming en aan de gemeenschap. Er worden diverse projecten gefinancierd, waaronder medische voorzieningen en het slaan van waterputten. In het reservaat kunnen ook nachtwandelingen worden gemaakt. Gewapend met een zaklamp gaat u op pad om nachtdiertjes te vinden, die u overdag niet snel zult zien.

Kikkertje in Andasibe

Vakona Reservaat

Een ander privé reservaat in de omgeving van het Andasibe-Mantadia National Park is het Vakona reservaat. Op een eilandje in het Vakona reservaat leven lemuren die gewend zijn aan menselijke interactie en die u hierdoor van héél dichtbij kunt gadeslaan. Ze zijn zo nieuwsgierig dat ze zelfs op uw schouders springen! De lemuren, die gered zijn van illegale gevangenschap, hebben een goed leven in het Vakona reservaat. U kunt hier ook krokodillen, kameleons en diverse andere kleinere diertjes bewonderen.

IJsvogel in Andasibe National Park

Klimaat in het Andasibe-Mantandia National Park

Het Andasibe-Mantandia National Park ligt aan de oostelijke kant van Madagascar en heeft dan ook een vochtig subtropisch klimaat. Zorg er dus voor dat u regenkleding meeneemt, het regent hier namelijk het hele jaar door. Gelukkig is de temperatuur over het algemeen aangenaam, de gemiddelde temperatuur ligt rond de 20 graden celsius. In de omgeving van het park is een ruime keuze aan accommodaties, van eenvoudig tot luxe. Het Andasibe-Mantandia National Park mag zeker niet ontbreken en is een mooie afsluiter van een rondreis door Madagascar.

U kunt een bezoek aan het Andasibe-Mantadia National Park goed combineren met een bezoek aan het Canal des Pangalanes.

Lemur in Andasibe National Park
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.