Regenwoudt In Madagaskar Regenwoudt In Madagaskar Regenwoudt In Madagaskar

De stad Antananarivo op Madagascar ligt centraal op dit eiland in de Indische oceaan. Tana, zoals de stad ook wel wordt genoemd, is de hoofdstad van Madagascar en tevens de grootste stad van het land. Als u naar Madagascar reist, arriveert op Antananarivo airport dat zo’n 16 kilometer ten westen van Antananarivo is gelegen. Anananarivo ligt op het centrale plateau van Madagascar op een hoogte van zo’n 1300 meter. Door de hoogte is het klimaat in Antananarivo het hele jaar door aangenaam, in de winter is het gemiddeld rond de 20 graden Celsius, in de zomermaanden tussen de 25 en 27 graden. In dit jaargetijde valt ook de meeste regen. Madagascar ligt op het zuidelijk halfrond en de seizoenen zijn dan ook omgedraaid ten opzichte van het noordelijk halfrond. De stad is gebouwd op een steile helling van een hoge heuvel op het centrale plateau. Vanuit de oude stad heeft men een fraai uitzicht over de omgeving. Het hooggelegen deel van de stad wordt aangeduid als ‘Haute Ville’, het lager gelegen deel als ‘Basse Ville’. Een drietal trappen verbinden de twee delen van de stad met elkaar. Ze worden ook wel de ‘thousand stairs of Tana’ genoemd. We hebben ze niet geteld, dus weten ook niet of het duizend zijn, of misschien nog wel meer!

Straatbeeld In Madagascar


Geschiedenis van Antananarivo

Antananarivo in Madagascar is gesticht door koning Adrianjaka van de Merina stam, die regeerde van 1610 tot 1630. De naam Antananarivo betekent in het Malagassisch ‘stad van duizend man’, wat verwijst naar het aantal soldaten dat het fort (rova) bemande dat de koning had laten bouwen om de stad te bewaken. Antananarivo groeide uit tot een belangrijk militair, bestuurlijk en agrarisch centrum. Voor de Franse kolonisatie werden alle gebouwen die door de levenden worden gebruikt gebouwd van hout, grassen, riet of ander plantaardig materiaal. Steen werd alleen gebruikt voor het bouwen van graven, omdat het een dood materiaal is en dus alleen geschikt voor de doden. Pas in de negentiende eeuwen begonnen Britse missionarissen met het maken van baksteen. Jammer genoeg zijn de houten gebouwen in de stad nagenoeg verdwenen. In de Haute Ville, de oude stad, zijn nog enkele traditionele houten huizen te vinden. Hier liggen ook de voormalige paleizen, oude koloniale huizen en kathedralen.

Rova Antananarivo

In 1995 voltrok zich een ramp in Antananarivo, het Rova complex, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, brandde tot op de grond toe af. Het enige wat overbleef van de Rova waren de stenen muren. Het Rova paleis was de residentie van de voormalige Imerina koninklijke familie van Madagascar, de laatste vorstin die het paleis bewoonde was koningin Ranavalona III, die door de Fransen bezetters in 1895 naar Algerije werd verbannen. Het Rova complex in Antananarivo bestaat uit verschillende paleizen die door de eeuwen heen door opeenvolgende koningen werden gebouwd en gerenoveerd. Zo werd tijdens de regering van koningin Ranavalona II een stenen gebouw rond het achttiende eeuwse houten Manjakamiadana paleis opgetrokken, waarmee het het grootste en meest imposante gebouw op de Rova in Antananarivo werd. De Rova wordt dan ook vaak aangeduid als het Paleis van de Koningin. Sinds de brand in 1995 is een groot deel van de Rova gerestaureerd. Op het terrein van het Rova complex liggen ook de graven van verschillende Merina koningen en koninginnen.

Rova Foto By Cédric Liénart On Foter

(Foto door Cédric Liénart on Foter)

Ambohimanga (Blauwe heuvel)

Een andere rova (fort) die op een van de heuvels in de omgeving van Antananarivo ligt, is de Ambohimanga Rova (ook bekend als de Blauwe heuvel). De koninklijke heuvel van Ambohimanga is een Werelderfgoed en beslaat een omheind complex van grachten, hoge muren met toegangspoorten, paleizen, tombes en een heilig bos, bron en meertje . Voordat Antananarivo werd gekozen als hoofdstad, was Ambohimanga de hoofdstad en woonplaats van de Merino koningen. In de achttiende eeuw werd de Blauwe heuvel gebruikt als weekendverblijf van de vorsten, maar het bleef wel het spirituele centrum van Madagascar waar de koningen werden begraven. De Blauwe heuvel is nog steeds een bedevaartoord voor de lokale bevolking en is van enorme historische, culturele en religieuze betekenis voor de Malagassische bevolking, voor wie voorouderverering heel belangrijk is. Pelgrims komen hier bidden en vragen hulp aan de geesten van de koningen en koninginnen. Het Malagassische geloof staat bol van tradities en taboes (fady). Zo mag u het huis van koning Andrianampoinimerina alleen betreden met uw rechtervoet eerst, en moet u het huis al achteruit lopend verlaten met uw linkervoet eerst. Ambohimanga is mooi gelegen en omringd door rijstvelden.

Ambohimanga Foto By Olivier Lejade On Foter

(Foto door Olivier Lejade on Foter)

Lemurs’ Park

Op ongeveer 25 km afstand van de hoofdstad Antananarivo kunt u een klein wildparkje bezoeken, Lemurs’ Park. Het kleine park is opgericht om u kennis te laten maken met lemuren, die wel worden gezien als hét symbool voor Madagascar. Het park beslaat ongeveer 5 ha en herbergt 9 verschillende soorten lemuren uit diverse regio’s van Madagascar, zoals de kleine bamboemaki en bedreigde kroonsifaka. Als u tijdens uw reis niet de kans heeft gehad om veel lemuren te zien, dan is dit park zeker een aanrader. U kunt de ronduit schattige dieren van dichtbij bekijken, omdat de dieren mensen gewend zijn komen ze uit zichzelf naar bezoekers toe. De lemuren zitten niet in kooien en kunnen zelfs het park uit. Lemurs’ Park heeft een fokprogramma met andere privé reservaten en de dieren die hier worden geboren worden weer uitgezet in het wild. Lemurs’ Park heeft naast de lemuren ook enkele andere dieren, waaronder kameleons, schildpadden en leguanen. Het park is mooi aangelegd en heeft wel 70 verschillende plantensoorten. U bezoekt het park samen met een gids.

Lemurs Park

 

Analakely Market

De Analakely Market is de grootste markt van Antananarivo. Analakely Market wordt ook wel de Zoma Market genoemd. Op de markt is het altijd druk en chaotisch, hier wordt zo beetje alles aangeboden wat men nodig heeft in het dagelijkse leven. Van kleding en sieraden tot heerlijke verse groenten en fruit, vis en vlees. U zult er misschien ook voor ons vreemde artikelen tegenkomen, zoals gegrilde hagedissen. De kleuren en geuren van de markt zijn een feest voor uw zintuigen, maar pas op uw spullen als u de Analakely Market wilt bezoeken en laat kostbaarheden liever achter in uw hotel. Door de grote drukte kunnen zakkenrollers makkelijk hun slag slaan.

Analakely Market