Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Tsingy de Bemaraha National Park

zanzibar 2
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Tsingy de Bemaraha National Park

Het Tsingy de Bemaraha National Park, gelegen in het noordwesten van Madagaskar, is een werelderfgoedgebied dat bekend staat om de spectaculaire landschappen die u hier kunt zien en de unieke biodiversiteit. Met een oppervlakte van meer dan 1500 vierkante kilometer beslaat dit park een van de meest opmerkelijke karstformaties ter wereld, met opvallende kalksteenformaties die hoog boven de omringende bossen uitsteken.
In het Tsingy de Bemaraha natuurreservaat waant u zich zo af en toe op een andere planeet! Tsingy is het Malagasi woord voor ‘waar men niet op blote voeten kan lopen’ en het bijna ondoordringbare labyrint van kalknaalden rechtvaardigt deze naam zeker! De scherpe kalkstenen formaties steken uit de grond omhoog als een doolhof van messcherpe pieken en grotten.
De bizarre rotspieken zijn zo’n 200 miljoen jaar geleden gevormd door afzetting van fossielen en dode zeeschelpen. De vrij zachte kalksteen werd door wind, regen- en grondwater eeuwenlang uitgesneden. Het resultaat is een landschap met ravijnen, kloven en vlijmscherpe pieken met daartussen dikke tropische loofwouden, mangroven en meertjes.

Rotspieken bij Tsingy de Bemaraha

De flora van het Tsingy de Bemaraha National Park

De biodiversiteit van het Tsingy de Bemaraha National Park is opmerkelijk. Het herbergt een verscheidenheid aan planten- en diersoorten die aangepast zijn aan deze unieke en uitdagende omgeving. Dit park staat bekend om zijn endemische flora, met plantensoorten die nergens anders ter wereld te vinden zijn, zoals de ‘Pachypodiums’, succulente planten die zich hebben aangepast aan de droge omstandigheden van de regio. Bovenop de karstformaties groeien plantensoorten die zich hebben aangepast aan de droogte, met bijvoorbeeld doornen als bladeren om waterverlies te beperken. Onder in de kloven is er meer water en zijn meer loofbomen te vinden.

De fauna van het Tsingy de Bemaraha National Park

Ook de verscheidenheid aan dieren is enorm. U kunt hier 11 soorten maki’s zien, waaronder de rode maki, dwergmaki en grijze muizenmaki, 15 soorten vleermuizen, 22 amfibiesoorten en 45 soorten reptielen. Sommige diertjes komen alleen hier voor, zoals de Antsingy bladkameleon. Het Tsingy de Bemaraha National Park is ook de thuisbasis van de fossa, ook wel fretkat genoemd.

De fossa is het grootste inheemse roofzoogdier op Madagaskar en behoort tot de familie van de civetkatachtigen. Met zijn lenige lichaam en scherpe klauwen is de fretkat een uitstekende jager die jaagt op een verscheidenheid aan prooien, waaronder lemuren, vogels en knaagdieren.

Fossa bij Tsingy de Bemaraha

Grand Tsingy

Tijdens uw bezoek kunt u twee delen van het reservaat bezoeken. De tocht door de Grand Tsingy brengt u diep in het kalksteenbos. U klautert, klimt en kruipt door het reservaat en loopt over verschillende hangbruggen. Hoewel u overal wordt geholpen door de kundige gidsen in het park, dient u geen last te hebben van hoogtevrees en een redelijke conditie te bezitten. Af en toe moet u zich door nauwe passages wringen, pas op dat u zich niet bezeerd aan de scherpe rotsen. Bij sommige stukken van de route wordt u voor de veiligheid gezekerd. Een bekende route door het park is de sensationele Via Ferrata wandeling, vol touwbruggen en ladders. Zorg ervoor dat u goede wandelschoenen draagt als u het gebied bezoekt.

Tsingy wandeling

Small of Petit Tsingy en Manambolo rivier

Zoals de naam al doet vermoeden beslaat de Small Tsingy een kleiner gebied, en is ook makkelijker toegankelijk. Er zijn verschillende wandelroutes in het het park, waaronder een route langs uitzichtpunten waar u een fantastisch uitzicht heeft over de omgeving. Als u geluk heeft ziet u onderweg ook enkele van de lemuren die hier leven.

Een van de meest indrukwekkende kenmerken van het park is de Manambolo-rivier, die door diepe kloven en ravijnen snijdt en een adembenemend uitzicht biedt op de omringende Tsingy-formaties. Een boottocht op de Manambolo-rivier biedt u een unieke kans om de spectaculaire kliffen en de weelderige vegetatie langs de oevers van de rivier te bewonderen. Hier ziet u ook graven van de Vazimba stam in de imposante rotswanden van de kloof. Uw gids zal u meer vertellen over de rijke historie en tradities van deze stam en over het dagelijkse leven van de bevolking langs de rivier. U maakt de tocht in een traditionele kano.

Vrouwen met was op Manambolo rivier

Beste reistijd om het Tsingy de Bemaraha National Park te bezoeken

De beste reistijd voor het bezoeken van het Tsingy de Bemaraha National Park is vanaf half mei tot half december. Vanaf half december tot half mei is het park gesloten en niet bereikbaar doordat de toegangswegen onbegaanbaar worden door de regen. Het is ook erg warm en vochtig in deze maanden.

U bereikt het Tsingy de Bemaraha National Park vanuit Morondavo, waar u per 4×4 voertuig noordwaarts naar het dorpje Bekopaka reist. De route is pittig en gaat over onverharde wegen, onderweg worden ook twee riviertjes overgestoken per ‘pont’. Dit is een hele belevenis op zich! Bekopaka is de toegangspoort voor het nationale park, van hieruit kunt u de verschillende delen bezoeken.

Het behoud van het Tsingy de Bemaraha National Park is van cruciaal belang vanwege de kwetsbaarheid van zijn unieke ecosysteem. Factoren zoals ontbossing, illegale houtkap en verstoring van het natuurlijke evenwicht bedreigen dit fragiele ecosysteem en de diversiteit van flora en fauna die erin gedijt. Om deze reden zijn er conservatie-inspanningen gaande, zowel op lokaal als nationaal niveau, om de biodiversiteit van het park te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties.

Tsingy de Bemaraha is een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Met zijn unieke landschap van scherpe kalkstenen formaties, weelderige bossen en een overvloed aan zeldzame flora en fauna, blijft dit park een van de meest fascinerende en opmerkelijke bestemmingen op de planeet.

Veerpont op Madagascar
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.