Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Oudtshoorn

Bestemming Zuid Afrika uitzicht op Camps Bay
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Oudtshoorn

Wat is er te doen in Oudtshoorn?

Oudtshoorn in Zuid-Afrika is een klein stadje in de Kleine Karoo. De Kleine Karoo is een halfwoestijn die ligt in geklemd tussen een aantal bergruggen, waaronder de Outeniqua en Swartberg bergkammen. Er zijn verschillende bezienswaardigheden in Oudtshoorn, maar de vallei is vooral bekend vanwege de struisvogels die hier worden gefokt op struisvogelboerderijen. Het droge, warme klimaat is ideaal voor deze grote vogels, die niet goed tegen wisselvallig en koud weer kunnen.

Bloemen langs de Swartberg Pas in Zuid Afrika

Struisvogelfarm in Oudtshoorn

Tijdens uw rondreis door Zuid-Afrika kunt u een struisvogelfarm in Oudtshoorn bezoeken, waar u kunt zien hoe deze dieren worden gefokt en hoe de producten zoals de veren en eieren worden verwerkt. Naast de veren en de eieren worden de struisvogels vooral gefokt vanwege het vlees, dat erg mager en smakelijk is, en het leer. Dit wordt verwerkt tot schoeisel, tassen, portefeuilles of zelfs meubilair. Oudtshoorn in Zuid-Afrika heeft een aantal prima restaurants waar u struisvogelgerechten kunt proeven, een absolute aanrader!

Struisvogelkuiken in Oudtshoorn

Wat is er nog meer te doen in Oudtshoorn?

Naast het bezoeken van een struisvogelfarm in Oudtshoorn kunt u een dagtocht maken over de Swartberg Pass. Deze pas is gebouwd door de Zuid-Afrikaanse ingenieur Thomas Bain, die wel 25 passen in Zuid-Afrika heeft gebouwd. Hij wordt dan ook gezien als een van de grootste passenbouwers ooit. De Swartberg Pass begint net buiten Oudtshoorn en voert u over de Swartbergen naar Prince Albert. Via spectaculaire haarspeldbochten bereikt u de top van de pas, die op 1.583 meter hoogte is gelegen. Onderweg passeert u steile afgronden (de pas is niet geschikt indien u hoogtevrees heeft), schitterende uitzichten en schilderachtige landschappen. De ongewone geologie van de pas is verbazingwekkend, op sommige plaatsen lijken de rotsen wel als een harmonica in elkaar te zijn gevouwen waarbij ze 90 graden gekanteld zijn.

Swartberg pas bij Oudtshoorn

Aan de andere kant van de Swartberg Pass vindt u het slaperige stadje Prince Albert. U kunt hier gaan lunchen in een van de restaurantjes en een kijkje nemen in de winkeltjes in het stadje. In de omgeving kunt u ook olijfolie proeven op een van de olijfgaarden of een bezoekje brengen aan de Karoo Looms, een lokale weverij waar dekens, kleding en tapijten van mohair worden gemaakt. In het Fransie Pienaar Museum kunt u meer leren over de geschiedenis van het stadje. U kunt uw weg vervolgen naar Klaarstroom en via Meiringspoort weer terug rijden naar Oudtshoorn. Trek beslist een hele dag uit voor deze route, u zult onderweg veel tijd nodig hebben voor het maken van mooie kiekjes! De route over de pas is onverhard en de pas is daarom gesloten bij slechte (weers)omstandigheden. Check daarom voor vertrek het weer en vraag na of de pas geopend is.

Route vanaf Oudtshoorn over de Swartberg pas

Cango grotten

De Cango grotten, gelegen aan de Swartberg Pass, zijn een bezoekje méér dan waard. Het grottenstelsel is zo’n 20 miljoen jaar oud en werden eeuwen geleden al door de San bevolking gebruikt. Ze maakten rotstekeningen in de grotten, die bij de ingang te zien zijn. De grotten raakten echter in de vergetelheid en werden pas rond 1770 weer ontdekt. Het kalkstenen stelsel, dat in totaal meer dan 4 kilometer beslaat, bestaat uit 3 verschillende delen, waarbij de eerste en grootste kamer ongeveer 90 meter lang, 50 meter breed en op het hoogste punt 18 meter hoog is. U kunt de stalagmieten en stalactieten in de grotten bewonderen onder begeleiding van een gids. Er zijn twee rondleidingen waaruit u kunt kiezen, een korte, makkelijke toer van ongeveer één uur (Heritage tour) en een anderhalf uur durende moeilijkere toer (Adventure tour). De laatste toer is niet geschikt voor zwangere vrouwen, indien u last hebt van claustrofobie, of niet fit of gezond bent. Kinderen onder de 8 jaar worden ook niet toegelaten op deze toer. U moet hierbij door nauwe passages kruipen en afdalen via steile trapjes. Er is een restrictie in het aantal bezoekers dat per keer in de grot wordt toegelaten en vooraf reserveren is dan ook noodzakelijk.

Cango grotten bij Oudtshoorn

Verblijven bij struisvogelboerderijen in Oudtshoorn Zuid-Afrika

Er zijn een aantal goede hotels, maar u kunt ook verblijven bij een werkende struisvogelfarm in Oudtshoorn. U kunt daarbij een rondleiding krijgen over de boerderij en krijgt uitleg over het dagelijkse reilen en zeilen van het bedrijf. Wilt u meer informatie over verblijven in Oudtshoorn dan kunt u vrijblijvend contact opnemen voor een passend reisadvies.

Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.