Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Eten en drinken in Zuid-Afrika

Bestemming Zuid Afrika uitzicht op Camps Bay
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Eten en drinken in Zuid-Afrika

Bij een lekker vakantiegevoel hoort ook heerlijk eten en drinken. Nou, dat zit wel snor in Zuid-Afrika; het Zuid Afrikaans eten is uitstekend en van hoogstaand niveau. Maar wat eten en drinken ze nu eigenlijk allemaal in Zuid-Afrika?

Zuid Afrikaanse wijn

De Zuid Afrikaanse wijn heeft inmiddels een vaste plek veroverd in de Nederlandse winkels en de meeste mensen hebben ongetwijfeld al wel eens een glaasje rode of witte wijn uit Zuid-Afrika gedronken. De geschiedenis van de Zuid Afrikaanse wijn is begonnen met de komst van Franse Hugenoten die Frankrijk ontvluchtten om te ontkomen aan vervolging. Na aankomst in de Kaap provincie zochten ze een plek om een nieuw leven op te bouwen en dat werd ‘Franschhoek’ – de hoek waar de Fransen woonden. Ze ontdekten al gauw dat de omstandigheden in de vallei van Franschhoek uitstekend waren voor de wijnbouw. De wijnstreek is niet beperkt tot Franschhoek en omgeving, de wijngebieden zijn verspreid over een groot gebied in de Westkaap. Bij de diverse wijnboerderijen kunt u de rode en witte wijnen proeven en zo zelf beoordelen wat de beste wijn is.

Zuid Afrikaanse wijn

Zuid Afrikaanse gerechten

Het eten in Zuid-Afrika bestaat voornamelijk uit westerse gerechten, met invloeden uit de oosterse keuken. In Zuid-Afrika wordt veel vlees gegeten, dat overigens van hele goede kwaliteit is. Het vee graast het hele jaar door buiten in de frisse lucht, en dat proef je! Langs de kust worden heerlijke visschotels aangeboden. Vraag daarbij naar de ‘catch of the day’, die bestaat uit vers gevangen vis of schaaldieren voor een goede prijs. Daarnaast zijn er Zuid Afrikaanse gerechten die vooral door de arme zwarte bevolking worden gegeten, zoals ‘mieliepap’; een op polenta lijkende pap gemaakt van maismeel. Tegenwoordig hebben de meeste restaurants ook smakelijke vegetarische gerechten op de menukaart staan.

Lunch in Zuid Afrika

Typische Zuid-Afrikaanse gerechten

Een diner in Zuid-Afrika bestaat over het algemeen uit een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Voorgerechten kunnen soep of een salade zijn. Soepen zijn bijna altijd gebonden en op basis van groenten. Hoofdgerechten bestaan uit vlees of vis, met friet of aardappels en gekookte groenten of salade. Een nagerecht is meestal ijs of zoet gebak, vers fruit, eventueel gevolgd door kaas. Zuid-Afrika kent ook een aantal typische gerechten, zoals bijvoorbeeld ‘potjiekos’. Dit is een eenpansgerecht dat in een gietijzeren pan boven een houtvuur wordt bereid. De ingrediënten bestaan uit vlees, groenten en aardappelen of rijst, die langzaam met kruiden worden gestoofd. De slaven die uit Indië werden gehaald hebben kruiden en specerijen aan het Zuid Afrikaans eten toegevoegd. Zo kunt u bijvoorbeeld heerlijke curry gerechten eten in Zuid-Afrika.

Eten en drinken in Zuid Afrika dessert

Specialiteiten in Zuid-Afrika

Bepaalde regio’s in Zuid-Afrika kennen specialiteiten die streekgebonden zijn. Zo kunt u de vallei van Oudtshoorn niet bezoeken zonder hier struisvogelbiefstuk te eten! In de Great Karoo worden veel schapen gefokt voor hun wol én het vlees. De vegetatie die alleen in dit gebied groeit geeft lamsvlees uit deze streek een ontzettend lekkere smaak. In gebieden waar wild voorkomt, waaronder KwaZulu Natal en Mpumalanga, staat soms ook wild op de menukaart. Een snack die zijn oorsprong heeft in de ‘Grote Trek’ van de boeren door het land, is biltong. Biltong wordt gemaakt van reepjes rundvlees dat wordt gekruid en vervolgens gedroogd. Makkelijk voor onderweg! Natuurlijk mogen we de nationale hobby van Zuid-Afrika niet onvermeld laten. Als het weer goed is, gaat men op zondag graag de natuur in om te picknicken. Daarbij hoort natuurlijk een ‘braai’. Overal op mooie plekjes in Zuid-Afrika zijn dan ook voorzieningen te vinden zoals een rooster op een paar stenen. Men neme een aantal blokken hout, maakt een vuurtje en legt een mooi stuk vlees of worst op het rooster zodra het hout verkoold en gloeiend warm is! Hele families brengen zo de zondagmiddag door met meegebrachte salades en drankjes. Als u dit ook wilt proberen, let dan goed op dat het vuur helemaal uit is als u klaar bent!

Biltong is typisch Zuid-Afrikaans eten
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.