Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Heritage Day

Sleep out tijdens safari reis in Zuid Afrika 2
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Heritage Day

Wat is ‘Heritage Day’? In Afrikaans noem wij deze dag ‘Erfenis dag’

Dit valt ieder jaar op 24 september en was oorspronkelijk genaamd ‘Shaka dag’. Koning Shaka was de verenigde macht van het enorm grote Zulu rijk aan het begin van de 17 de eeuw.

De oorsprong van ‘Heritage Day’ in Zuid-Afrika heeft een politieke achtergrond. Voor 1995 was weinig bekend over deze feestdag en waren het vooral de Zulu’s in het land die deze dag als een feestdag zagen. Zij vierden met  elkaar de verbondenheid met hun cultuur en het feit dat koning Shaka zoveel bevolkingsgroepen met elkaar heeft verenigd. In de aanloop van het nieuwe regeringsstelsel in 1995, is deze dag vervallen in de voorstellen van de onderhandelaars, maar de politieke partij van de Zulu’s, de  Inkhatha Freedom Party, heeft veel kritiek geuit over het vervallen van Shaka dag. Hierdoor is besloten om deze dag voor alle bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika een betekenis te geven. Net zoals koning Shaka, heeft de nieuwe regering gewerkt aan verzoening om verschillende bevolkingsgroepen tot een trotse natie te maken, en is Erfenis dag ‘geboren’. Iedereen kan op zijn eigen manier deze dag volgens zijn eigen culturele erfenis invullen. Dit heeft geleid tot de feestdag vandaag, die net zoals overal ter wereld vaak gepaard gaat met gezelligheid en eten. Hier hoort natuurlijk (voor alle bevolkingsgroepen in meerdere of mindere mate) een traditionele ‘braai’ bij.

Langzamerhand is deze dag omgedoopt tot ‘nationale braai dag’ (onofficieel) en in 2007 heeft de ‘Braaidag’ een grote stap voorwaarts gezet door Desmond Tutu als beschermheer  te benoemen. Er zit nu een hele organisatie achter, en hoewel het officieel nog bekend staat als ‘Heritage Day’ weet iedereen in Zuid-Afrika waar het over gaat als men praat over ‘Braai dag’. Het is een nationaal feest en vakantiedag, waar alle Zuid-Afrikanen hun herkomst kunnen eren en trots op kunnen zijn.

  • Deel deze pagina via
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.