Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Hoe reis je veilig door Afrika

Sleep out tijdens safari reis in Zuid Afrika 2
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Hoe reis je veilig door Afrika

Reizen in Afrika is tegenwoordig lang niet meer zo uniek als 20 jaar geleden; toch is het nog steeds een heel erg bijzondere plek om op vakantie te gaan. Veel toeristen kiezen er voor om in Afrika zelf op pad te gaan met een huurauto om maximaal te kunnen genieten van de reis en zelf dingen te kunnen ontdekken. Alhoewel er heel veel moois is kunnen er bij individuele reizen in Afrika ook zaken op je pad komen die minder leuk kunnen zijn. Daarom is het verstandig om goed voorbereid en veilig te reizen. Maar hoe reis je veilig in Afrika en waar moet je op letten?

Wij geven je in deze blog advies zodat je veilig kunt reizen in Afrika en met een gerust hart kunt genieten van je vakantie!

Rijd niet in het donker in Afrika

Buiten de steden is er géén straatverlichting op de wegen, dus als de nacht valt dan wordt het ook écht donker. Je kunt dan makkelijk gedesoriënteerd raken of een afslag missen omdat je de borden niet ziet. Daarnaast kan er in landelijke gebieden ’s nachts vee of wild op de weg lopen. Een aanrijding met een koe kan levensgevaarlijk zijn! Zorg er dus altijd voor dat je vóór het donker bij je bestemming bent en houd daarbij rekening met het feit dat het duister in Afrika snel invalt.

Geiten op de weg in Zuid Afrika

Volg de routebeschrijvingen op

Als je bij ons een reis boekt ontvang je voor vertrek een uitgebreide routebeschrijving met tips. Wij weten hoe de situatie ter plekke is en zullen je dus de snelste en beste route aanbevelen (niet altijd de kortste!). Als je een andere route neemt kan het zijn dat je door de slechte staat van het wegdek of door wegwerkzaamheden veel langer onderweg bent dan je had ingeschat. Ga niet van de weg af om in de ‘bush’ te gaan rijden, ook al heb je een 4×4 huurauto. Als je vast komt te zitten is de kans dat je gevonden wordt niet erg groot.

Parkeer op veilige plekken

Laat je huurauto altijd achter op veilige parkeerplaatsen en zorg er natuurlijk voor dat deze goed is afgesloten. Laat nooit eigendommen zichtbaar achter in je auto, zelfs geen kledingstukken zoals een jas. Bij toeristische bezienswaardigheden en bij winkelcentra kun je voor een paar centen meestal iemand op je auto laten passen. Soms wordt je auto zonder dat je er om hebt gevraagd gewassen. Geef in dat geval geen geld, want daarmee houd je dit soort praktijken in stand.

Houd je aan de maximale snelheid en de verkeersregels

Op sommige, saaie stukken weg is verleiding erg groot om even lekker door te rijden. Daarmee riskeer je niet alleen een boete, maar loop je ook kans dat de verzekering je schade niet dekt als je in zo’n geval een ongeluk krijgt of veroorzaakt. Veel huurauto’s hebben tegenwoordig een apparaatje waarmee de snelheid waarmee je hebt gereden wordt bijgehouden. Zorg er ook voor dat je op de hoogte bent van de verkeersregels. Met name de voorrangsregel van rechts zoals wij die kennen geldt niet in Zuid-Afrika.

Wat te doen in geval je wordt aangehouden door de politie?

Overal in Zuid-Afrika of Namibië kun je worden gecontroleerd door de politie. In de meeste gevallen gaat het om standaard controles, waarbij je alleen je internationale rijbewijs hoeft te tonen. Zorg er dus voor dat je dat altijd bij de hand hebt. Helaas komt er bij de verkeerspolitie in Zuid-Afrika ook corruptie voor. Als je wordt aangehouden omdat je (terecht of onterecht) te hard hebt gereden, en je krijgt daar voor een boete, dan wordt deze boete altijd door de verhuurmaatschappij betaald en later verrekend met je creditcard. Het kan in een enkel geval voorkomen dat de politieagent contante betaling van de boete eist. Ga hier niet op in en leg uit dat dat via de verhuurmaatschappij loopt. Als de agent blijft aandringen, blijf dan kalm en zeg dat je in dat geval bereid bent om mee te gaan naar het dichtstbijzijnde politiebureau. Vraag ook de naam van de betreffende agent en noteer dat.

  • Deel deze pagina via
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.