Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Ik ga op reis en neem mee terug ... malaria

Sleep out tijdens safari reis in Zuid Afrika 2
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Ik ga op reis en neem mee terug ... malaria

Als je op vakantie gaat is het altijd leuk om een origineel souvenir mee terug te nemen. Behalve als dat souvenir een tropisch ziekte is. Waar moet je op letten als je een individuele reis maakt naar Afrika en hoe kun je voorkomen dat je thuiskomt met bijvoorbeeld malaria?

Wat is malaria?

Malaria is een infectieziekte die wordt overgebracht door muggen. Door de muggenbeet dringen parasieten je lichaam binnen die zich verspreiden in je lever en je bloed. Na een week tot 10 dagen krijg je verschijnselen die lijken op een flinke griep; koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen.

Gelukkig is malaria heel goed te behandelen, mits je er op tijd bij bent.

Lees meer over inentingen voor Zuid-Afrika

Kun je voorkomen dat je malaria oploopt en waar en wanneer loop je risico?

De malariamuggen komen alleen in bepaalde regio’s voor in Afrika. Informeer dus voor je vertrek of de mug aanwezig is in de gebieden waar je naar toe gaat op je vakantie. Gelukkig steken de muggen alleen ’s nachts, dus overdag loop je geen risico. Om te voorkomen dat je malaria krijgt kun je een aantal maatregelen nemen. Het wordt aanbevolen om malariatabletten te slikken zodra je in een malariagebied komt en daarnaast de kans dat je gestoken wordt te verkleinen door ’s avonds je armen en benen te bedekken, je goed in te smeren met een anti-muggen middel met DEET en te slapen onder een muskietennet. Welke malariatabletten je moet slikken en voor hoe lang, kun je navragen bij de GGD of de Travel Clinic van het Haven ziekenhuis Rotterdam.

Zijn er nog andere ziektes die ik op kan lopen?

Naast malaria komt in Afrika de wormziekte bilharzia voor. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de larven van zoetwaterslakken die tijdens het zwemmen in besmet water in je huid dringen. De larven worden uiteindelijk wormen die in je bloedvaten van je darmen of blaas leven en hier ontstekingen kunnen veroorzaken. Ook bilharzia is heel goed te behandelen en goed op te sporen. Je kunt gemakkelijk voorkomen dat je bilharzia oploopt door niet te zwemmen, pootje te baden of je te wassen in stilstaand water.

Hondsdolheid is een ernstige ziekte die overgebracht wordt door de beet van een hond, kat, aap of ander besmet zoogdier. Als je een wondje op je huid hebt kan de ziekte ook worden overgebracht door speeksel. Als je tijdens de reis veel in direct contact zult komen met (wilde) dieren is het raadzaam om je voor vertrek te laten vaccineren. Voorkom verder dat je wordt gebeten door dieren die je niet kent en wees dus voorzichtig met het aaien van vreemde honden of katten, ook al lijken ze heel vriendelijk.

Gele koorts is een ziekte die niet zo veel meer voorkomt en dat wederom door een muggenbeet wordt veroorzaakt. Je kunt je laten vaccineren tegen gele koorts, informeer bij de GGD in welke gebieden dit voorkomt. Veel landen in Afrika eisen een bewijs van vaccinatie als je binnen enkele weken nadat je in een gele koorts gebied bent geweest het land binnen komt.

Hepatitis A en B zijn allebei zeer besmettelijke ziektes die in Afrika voorkomen, maar waartegen je je voor vertrek kunt laten inenten.

Ga dus altijd goed voorbereid op reis en informeer ruim voor vertrek bij de GGD of andere instanties welke maatregelen voor jouw specifieke reis worden aangeraden, dan kun je onbezorgd op vakantie gaan!

  • Deel deze pagina via
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.