Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Reis van Windhoek naar
Victoria Falls in 2017

Sleep out tijdens safari reis in Zuid Afrika 2
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Reis van Windhoek naar
Victoria Falls in 2017

Reisverslag van reis van Windhoek naar Victoria Falls in 2017

Onze eerste Afrika reis vond plaats in 2008 (Zuid Afrika) en was door Sable Tours georganiseerd. We wilden ooit een keer terug naar dit continent en onze keuze viel op Namibie en op Sable Tours vanwege de uitstekende organisatie. Na een persoonlijk gesprek over onze wensen kregen we een reisvoorstel waar wij het al heel snel over eens werden en alles kon geboekt worden. We gingen weer individueel in een gehuurde auto een rondreis maken.

De eerste dag was gepland als een rustdag. Bijkomen van de vlucht, opgehaald worden door iemand die lokaal bekend is zodat je je geen zorgen hoeft te maken over vervoer, pinnen en dat soort zaken.

Vanaf het vliegveld zagen we al de eerste bavianen, gemsbokken (oryx), wrattenzwijnen, parelhoenders en allerlei soorten vogels. In Ondekaremba rustig bijgekomen, koffers overgepakt en ons voorbereid op de dag van morgen.

Dag 2 hebben we de huurauto opgehaald, telefoonkaart gekocht, appels, water en wat droge biskwietjes en zijn we op pad gegaan. De routebeschrijving was foutloos en dat geeft ook een heel ontspannen gevoel. Zo zijn we op ons gemak naar Waterberg gereden en onze eerste jeepsafari besproken. Dit was ook meteen een hele gedenkwaardige safari want hier zagen we twee witte neushoorns op een afstand van circa 5 meter terwijl wij te voet waren! Gelukkig waren deze dieren nog in bezit van hun hoorns. Helaas moeten ze 24 uur per dag bewaakt worden in verband met het gevaar van stropen. Blijft onvoorstelbaar dat deze dieren vermoord worden voor een fabel. Daarna zagen we nog kudu’s, zebra’s, secretaris vogel, giraffes, impala’s, bavianen, wrattenzwijnen, Afrikaanse hazen en heel veel soorten vogels. Wat een schitterende safari!!!!!

De dagen erna via Erongo naar Hohenstein gereden. Tijdens deze safari leerden we ook allerlei geneeskrachtige eigenschappen van diverse struik en bomen en hadden we het geluk een giraffe familie tegen te komen (met een jong van 1,5). De volgende dag kwamen we ditzelfde gezin tijdens een wandeling nog een keer tegen.

Daarna naar Ugab Lodge. Bijna al onze verblijven blonken uit in super locatie. Onvoorstelbaar dat er op deze locaties zoiets moois gebouwd kan worden. Mooie, schone verblijven en super uitzicht! De route was geheel over gravel, heel afwisselend landschap en er waren dagen dat we maar 7 auto’s hebben gezien. De eerste waarschuwingsborden voor olifanten kwamen vandaag ook voorbij!.

De volgende stop was Rustig Toko lodge en daar was het echt rustig want wij waren die dag de enige gasten. Een zwembad voor onszelf en helaas was de jeep in onderhoud dus geen safari. Wel planten die wij kennen als kamerplant en hier in de tuin groeien en vogels die hier los vliegen zoals agopornissen.

De volgende halte werd Etosha!!! Wij zijn via de Gator ingang binnen gekomen en het was duidelijk dat dit geen drukke ingang was. Geen plattegrond te koop en veel controle. Gelukkig hadden we zelf eerder een plattegrond gekocht dus wisten we de waterbronnen te vinden. Zeker in spetember is dat handig want met de droogte zijn dat de plaatsen om wild te spotten. Het wild was er ook in grote getale aanwezig en zichtbaar.

Op deze manier heel rustig naar Dolomite kamp gereden en ook hier weer een super locatie.  Met een golf karretje naar de receptie en daarna ons onderkomen gebracht. Uitzicht: een grote vlakte waar allerlei dieren woonden en geen zicht op onze buren.

Na het ontbijt via rustige wegen en veel waterbronnen naar Okaukuejo. Onderweg veel gestopt om de dieren te bekijken en te genieten van de omgeving. Echt helemaal super. Helaas nog geen olifant van dichtbij gezien maar dat zal toch wel een keer komen? Na 1,5 week van rustige lodges en weinig mensen was het hier heel erg wennen. Veel mensen, auto’s, personeel minder vriendelijk en een onderkomen dat totaal niet leek op hetgeen wij de laatste 1,5 week hadden gezien. Gelukkig maken de dieren heel veel goed en zeker nadat we de plaatselijke waterbron hadden bezocht. Vechtende zebra’s, giraffen en toen: een kudde olifanten van ongeveer 26 stuks!

Deze kudde was rustig aan het drinken, zwemmen, stofbad nemen en dat alles voor onze neus. Zeker 45 minuten lang was het feest. Ondertussen kwam ook een zwarte neushoorn  langs. Hij viel wel uit naar zebra’s en jakhalzen en ging zelf drinken toen het helemaal donker was.

Na een goed verzorgd ontbijt uitgecheckt en weer op pad. Al snel zagen we 2 gevlekte hyena’s! Hoppa. De dag begon goed want na de hyena’s kwamen we heel veel dieren tegen zoals:  Impala’s, zebra’s, de common duiker (veel) een paar giraffen, black faced impala, leeuwinnen, struisvogels,  kori bustard (5), red hartebeast, zwarte neushoorn, gnoes, nog 2 leeuwinnen die net een kill hadden gemaakt, damara dik-dik, gemsbokken, kudu’s, african fish eagle, neushoornvogel, zwartrug jakhals, gele wevers, noordelijke zwarte black korhaan, duiven en een cheetah!!!!

Bij de laatste drinkplaats voor Namutoni was het erg druk met dieren en gelukkig weer veel olifanten in en om het water.

Op de laatste dag in Etosha zagen we weer een zwarte neushoorn, gnoes, Impala’s, oryx, giraffen, steenbokken. Met moeite deze plaats achter ons gelaten omdat het zo indrukwekkend was. Rustig aan naar Mushara Bush camp gereden en net voor de middag ingecheckt. Grondeekhoorns in grote aantallen! Lollige beestjes. Heel mooi onderkomen trouwens en heel vriendelijk personeel. ’s Avonds lekker buiten gegeten.

Vanuit Musahra naar Rundu waar het druk en rommelig was en voor ons weer even wennen. Via Kaisosi naar Popa Falls waar we tijdens een bootsafari ons eerste nijlpaard zagen. Hier werd heel duidelijk dat het water in de rivier laag stond want de kapitein moest flink manoevreren. Onder andere bijeneters, kingfisher, krokodillen, otters gezien. Popa Falls vonden wij niet geschikt voor 2 dagen want er was weinig te zien. Ook niet tijdens de lokale wandeling.

Daarna op weg naar kamp Kwando. Ook hier direct ingeschreven voor een bootsafari om 16.00 uur en voor de volgende dag een jeepsafari van 14.00-18.00. Jammer dat deze tent geen koelkastje had om je water koel te houden en voor het eerst hadden we hier op onze kamer geen mogelijkheid om zelf thee/koffie te zetten. Thee/koffie was overigens wel gratis te halen in de grote eetruimte.

Ook deze safari was weer de moeite waard. De gidsen weten heel veel van de natuur, de dieren en hun gewoonten. Ze vertellen er graag en duidelijk over. ‘s-avonds nog allerlei dierengeluiden gehoord maar helaas niet wakker geworden van een nijlpaard die vlakbij onze tent ’s nachts rondliep.

Na een rustig begin van de dag werden we voorgesteld aan onze gids voor de jeepsafari. Deze man uit Schotland had een enthousiasme waar je in meegezogen werd. Vragen moesten razendsnel beantoord worden en ondertussen vertelde hij ook veel van de omgeving. Leerzaam want we weten nu ook wie er bij de Ugly 5 horen en wat er zo bijzonder is aan een Boabab boom.

Ook hier aan dieren geen gebrek. We kregen ook te zien wat de lievelingsplanten van de olifanten zijn, de bijnamen van diverse vogelsoorten en op de terugweg moesten we zelfs stoppen voor een grotte kudde overstekende olifanten! Hele leuke safari.

Door de goede en zeer complete informatie van Sable Tours waren de verplichtingen bij de grensovergang van Namibie naar Botswana geen verrassing en verliep alles bijna zoals was aangekondigd. Behalve een kudde olifanten die van een talud af kwam om de weg over te steken. Dat was weer een extra verrassing.

Zo kwamen we Chobe National Park binnen gereden om een paar uur later in Chobe Bush Lodge in te checken. Wat een super verblijf om de vakantie af te ronden. (Wij zaten aan de overkant van de weg, iets verder weg van de drukte)

Direct al meegegaan met een bootsafari en zelfs toen we nog bij de lodge stonden zagen we al ontelbaar veel olifanten en even later ook kudu’s, krokodillen, ibissen, afrikaanse vis adelaar, ooievaar, impala’s, waterbokken, bavianen. Zo veel dieren en zo dichtbij. Op een gegeven moment werden er twee leeuwinnen gespot en een niet al te grote giraf. De bemanning van de boot liet de boot op de plaats liggen want er werd een aanval (of poging tot een aanval) verwacht en die kwam ook. Al binnen een paar seconden werd duidelijk dat de giraf geen gevaar liep. Met alweer een schitterende zonsondergang en weer zoveel mooie ervaringen gingen we terug.

Op onze laatste dag was een trip naar de Victoria Falls in Zimbabwe gepland met een helicoptervlucht. Het vervoer erheen was allemaal prima geregeld maar bij de grensovergang met je geduld hebben. Vervolgens werden wij afgezet bij de helicopterplaats. Weer een droom die werkelijkheid werd! We hebben gekozen voor de langere vlucht zodat je boven de watervallen vliegt, vervolgens over de Zambezi rivier en nog een stukje over het national park. Supermooi en de vlucht wordt dusdanig gevlogen dat iedereen meer dan voldoende mogelijkheid heeft om alles te zien. Mijn maag dacht er trouwens iets minder positief over maar dat is gelukkig goed afgelopen.

Nadat we geland waren werden we met een ander busje naar de ingang van de Victoria Falls gebracht zodat we nu aan de overkant konden gaan wandelen. Heerlijk ontspannend.

We zijn nu alweer enige weken thuis en het viel niet mee om een kort verslag te schrijven want je maakt zoveel mee, je ziet zoveel en we zijn nog steeds laaiend enthousiast. We hopen dat jullie een beetje een indruk hebben van onze super reis en nogmaals dank aan Marcella en Pieter voor de uitstekende organisatie.

  • Deel deze pagina via
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.