Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Water restricties in Kaapstad

Sleep out tijdens safari reis in Zuid Afrika 2
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Water restricties in Kaapstad in 2018

Watertekort Kaapstad en omgeving; februari 2018

Het nieuws dat Kaapstad met een ernstig watertekort kampt zal u waarschijnlijk niet zijn ontgaan, dit feit heeft zelfs het Nederlandse nieuws gehaald. Dit baart natuurlijk grote zorgen, maar enige kanttekening is wel op z’n plaats. Het beeld dat geschetst wordt in de media is niet altijd correct en up to date.

Hoe is de situatie nu eigenlijk ontstaan?

Al meer dan 2 jaar is er in Kaapstad in de wintermaanden (onze zomer) veel minder regen gevallen dan gebruikelijk. Door het El Niño effect kende zuidelijk Afrika 2 jaar geleden een zeer droge periode, maar hoewel het in het noordelijke en oostelijke deel van Zuid-Afrika vorig jaar gelukkig weer begon te regenen, bleef de zon in Kaapstad ongenadig schijnen. Maar dat is niet de enige oorzaak van de extreme droogte. Door kortzichtig beleid van de Zuid-Afrikaanse regering en het bestuur van de stad zijn er veel te weinig maatregelen genomen om de groeiende bevolking van de stad van water te kunnen voorzien.

Maar gelukkig hebben de water beperkende maatregelen die nu zijn opgelegd wél enige effect, waardoor de zo gevreesde “Day Zero” – de dag dat er geen druppel water meer uit de kraan komt – al is opgeschoven van eind april naar juli (en inmiddels helemaal niet meer zal voorkomen). En dat is de periode waarin het normaal gesproken moet gaan regenen in Kaapstad.

Welke maatregelen zijn er nu genomen en wat zijn de effecten op het toerisme?

Aan de inwoners van Kaapstad en omgeving is gevraagd om niet meer dan 50 liter water per dag te gebruiken. Zo mogen tuinen niet meer besproeid worden en is langer douchen dan 1 à 2 minuten uit den boze. Voor toeristen is de impact veel minder groot, hoewel ook aan toeristen wordt gevraagd om niet in bad te gaan (veel accommodaties hebben de stop uit het bad gehaald in hun kamers) en ook maar maximaal 2 minuten te douchen. Ook kan het zijn dat het zwembad bij het verblijf leeg is of is gevuld met zeewater. Er is voldoende drinkwater beschikbaar, dus ook dat is geen probleem. Veel accommodaties hebben inmiddels gezorgd voor alternatieve watervoorraden, daarnaast zullen de verblijven in het centrum van Kaapstad niet worden afgesloten van water, mocht Day Zero een realiteit worden.

Ondanks de vervelende situatie is er dus geen enkele reden om niet naar Kaapstad of Zuid-Afrika op vakantie te gaan. Wel vragen we al onze klanten die Kaapstad en omgeving bezoeken om zich te houden aan de volgende regels:

1. Neem een douche van niet langer dan 2 minuten (totale tijd; ook al is de water koud).
2. Neem 1x douche in 48 uur als het kan.
3. Gebruik iedere druppel water die uit de kraan komt (bijvoorbeeld een glas met tanden poetsen).
4. Toilet bezoek; spoel het toilet alleen door bij ‘grote boodschappen’.
5. Doe niet uw was!
6. Probeer niet meer dan 50 liter water per persoon per dag te gebruiken. Ter vergelijking, in Nederland is het gemiddelde verbruik ongeveer 120 liter water per persoon per dag.

Maatregelen tegen droogte in Kaapstad
Droogte in Kaapstad
  • Deel deze pagina via
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.