Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Canal des Pangalanes

zanzibar 2
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Canal des Pangalanes

Het Canal des Pangalanes ligt aan de oostkust van het eiland Madagaskar. Het Pangalanes kanaal bestaat uit een keten van zoetwatermeren die zijn verbonden door kanalen en lagunes. Slechts een smal stuk duinen en bossen scheidt het Canal des Pangalanes van de Indische oceaan. Het kanaal werd gebruikt als verbinding in het gebied voor het vervoer van groenten, fruit, vis, hout, kruiden en specerijen naar Toamasina, de tweede en belangrijkste havenstad van Madagaskar. Hier vandaan werden de producten naar Frankrijk en de rest van de wereld verscheept. De naam Pangalanes komt van het Malagassische woord ‘ampangalana’, hetgeen ‘plaats van verlading’ betekent. Tussen de vele meren in het kanaal liggen talloze zandbanken, waar men vroeger de schepen steeds opnieuw moesten uit- en vervolgen inladen om de over de zandbanken te kunnen varen. Een hels karwei wat voor veel oponthoud zorgde.

Transport van goederen over het Canal des Pangalanes op Madagaskar

Hoe lang is het Canal Pangalanes?

Het Canal des Pangalanes is met ongeveer 660 kilometer een van de langste kanalen ter wereld en strekt zich uit van Toamasina tot Farafangana. Het is geheel met de hand gegraven in opdracht van de Franse koloniale bezetter van Madagaskar. Door de ruwe Indische oceaan hadden vrachtschepen de grootste moeite om langs de oostkust van Madagaskar te varen, en de aanleg van een kanaal was dan ook een goede oplossing. Men begon met de bouw aan het einde van de 19e eeuw, waarbij de Fransen lokale dwangarbeiders en Chinese ‘koelies’ inzetten. Het zware werk kostte ettelijke mensenlevens, waarvan de Chinese begraafplaatsen langs het kanaal getuigen.

Wat is er te zien langs het Canal des Pangalanes?

Tijdens een boottocht over het kanaal kunt u in alle rust de ongerepte natuur bewonderen. Het water in het kanaal is brak, en er leven veel bijzondere plant- en diersoorten. Het regenwoud groeit tot pal aan het water, waar hyacinten en waterlelies zacht heen en weer deinen. U treft hier een groot aantal endemische planten en dieren aan, die nergens anders op de wereld voorkomen. Van kleurrijke kameleons en lemuren die van boomtak tot boomtak slingeren, tot bijzondere vogels zoals de Madagaskar papegaai. In het water van het kanaal leeft een verscheidenheid aan vissen en amfibiëen.

Kikkertje in het Palmarium reservaat bij het Canal des Pangalanes op Madagaskar
Lemur in het Palmarium reservaat bij het Canal des Pangalanes

Het kanaal domineert nog steeds het dagelijks leven in deze regio, omdat het de belangrijkste bron van handel, transport en reizen vormt. Langs de oevers van het kanaal liggen kleine dorpjes, waarvan de Betsimisaraka bevolking nog steeds leeft op een manier die nauw verweven is met de natuur en het ritme van het water. Men leeft hier voornamelijk van de visvangst uit het kanaal en wat handel. Dorpelingen zwaaien en roepen naar de voorbijvarende boten en vissers schreeuwen van de andere oever en vragen u of u een goede nacht hebt doorgebracht! Een bezoekje aan een van deze gemeenschappen is een leuke culturele ervaring. De dorpelingen zijn erg gastvrij en delen trots hun cultuur met u, van traditionele dansen en muziek tot ambachtelijk kunst en lokaal gemaakte producten zoals raffia manden.

kanotocht op het Canal des Pangalanes op Madagaskar

Hoe bereikt u het Canal des Pangalanes?

U kunt het kanaal bereiken vanuit het Andasibe National Park in het zuiden. U wordt per voertuig naar het dorpje Manambato gebracht en stapt daar over op een bootje. Een gemotoriseerde boot voert u rustig door de kronkelende waterwegen, waarbij u kunt genieten van het uitzicht en de geluiden van de natuur. Tijdens uw verblijf bij het kanaal kunt u ook een tochtje per traditionele houten kano maken, of gaan kajakken. Zo kunt u in uw eigen tempo de natuur verkennen en natuurlijk genieten van het uitzicht en de geluiden van de natuur om u heen. U kunt ook een binnenlandse vlucht nemen naar Toamasina, indien u het Andasibe National Park niet wilt bezoeken.

Canal des Pangalanes

Palmarium Madagascar reservaat (ook bekend als Akanin’ny Nofy Reserve )

Een van de bezienswaardigheden langs het Canal des Pangalanes die u zeker niet mag overslaan is het Akanin’ny Nofy Reserve, dat beter bekend staat als het Palmarium Madagascar reservaat. Dit reservaat, dat alleen per boot te bereiken is, ligt aan het Ampitabe meer en bestaat uit regenwoud en kleine meertjes. U kunt het park makkelijk te voet bekijken, vanuit verschillende uitkijkpunten hebt u een fraai uitzicht over het reservaat en het Ampitabe meer. Er groeien zeer bijzondere planten in het gebied, waaronder de reizigerspalm, tere orchideeën en zelfs vleesetende bekerplanten. Maar de grootste bezienswaardigheid is de Aye-Aye (vingerdiertje). Deze bizar uitziende lemur kunt u het beste tijdens een avondwandeling spotten. Andere bewoners van het reservaat zijn gekroonde en zwarte lemuren, muismaki’s en roodbuikmaki’s. Het wemelt er ook van de kikkers, kleurrijke kameleons en gekko’s.

Aya Aya vingerdier in Palmarium reservaat op Madagaskar

Wat is de beste tijd om het Canal des Pangalanes te bezoeken?

De beste tijd om het Canal des Pangalanes te bezoeken is tijdens het droge seizoen, van april tot november. In deze periode is de waterstand stabiel, en zijn de weersomstandigheden prima. Er zijn een aantal accommodaties in de omgeving van het Palmarium Madagascar reservaat, die een eenvoudig tot iets meer luxe verblijf aanbieden. Een verblijf bij het Canal des Pangalanes kunt u heel goed combineren met een bezoek aan het Andasibe National Park en het eiland Ile St. Marie, dat iets noordelijker langs de  kust is gelegen.

 

Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.