Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Ranomafana National Park

zanzibar 2
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Ranomafana National Park

Talloze stroompjes en riviertjes doorkruisen het Ranomafana National Park, dat in de centrale hooglanden van Madagascar te vinden is. De heuvels, rotsen en bergen zijn bedekt met een dicht regenwoud, wat resulteert in een sprookjesachtig groen landschap. Het regenwoud van Ranomafana National Park beslaat een oppervlakte van zo’n 420 vierkante kilometer. Het is een overblijfsel van het regenwoud dat ooit het hele oostelijke deel van Madagascar besloeg en is opgericht in 1991 nadat hier de zeldzame gouden bamboemaki werd ontdekt. De naam Ranomafana komt van het woord ‘rano’, dat water betekent en ‘mafana’, dat warm betekent. Dit laatste verwijst naar warmwaterbronnen die in het park te vinden zijn. Tijdens het koloniale tijdperk bouwden de Fransen om die reden een kuuroord in de omgeving. Tijdens de wandelingen die u maakt door het park zullen een aantal stroompjes en riviertjes uw pad kruisen, terwijl u de bijzondere flora en fauna het park bewondert. U kunt in het park ook een avondwandeling maken, waarbij u de kans heeft om dieren te zien die vooral ’s nachts actief zijn.

Rivier in het Ranomafana National Park

De flora en fauna van het Ranomafana National Park

Als u van natuur en dieren houdt, kunt u uw hart ophalen in het Ranomafana National Park. Door de grote luchtvochtigheid in het Ranomafana National Park is de flora enorm weelderig en divers, met unieke en zeldzame plantensoorten. Enorme varens en palmbomen gedijen in het vochtige klimaat, evenals kostbare hardhout boomsoorten, orchideeën en vleesetende planten. Veel plantensoorten zijn endemisch en komen nergens anders ter wereld voor. Sommige kunnen worden gebruikt voor medicinale doeleinden. Naast de vele plantensoorten is Ranomafana rijk aan endemische diersoorten. De al eerder genoemde gouden bamboemaki is heel bijzonder, maar niet de enige maki-soort die u hier aantreft. In totaal leven er wel 20 soorten lemuren in het park, waaronder de bruinkopmaki en Milne-Edwards sifaka. Een ander bijzonder dier is de tenrek, een klein zoogdiertje dat wel wat weg heeft van een egeltje. Ook reptielen, insecten, vlinders en amfibieën zijn overvloedig aanwezig in het park. Het aantal vogelsoorten dat is geteld loopt op tot 115 verschillende soorten, met opvallende kleurrijke vogels zoals de prachtige blauwe vanga. De beste tijd om vogels te zien is van september tot januari. Veel vogels zijn stil en niet actief in de koudere, droge maanden van mei t/m augustus.

Tenrek in Ranomafana

Wat is de beste tijd voor een bezoek aan het Ranomafana National Park?

Het Ranomafana National Park is erg vochtig, het regent bijna het hele jaar door in het park. De droogste maanden zijn juli, augustus en september, het natst is het in januari en februari. De temperatuur is het hele jaar door aangenaam, er zijn geen grote temperatuurverschillen. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 18 en 20 graden celsius. Tijdens de koudste maanden van juni tot augustus is het moeilijker om reptielen te zien. April en mei zijn ook mooie maanden voor een bezoek. U kunt het Ranomafana National Park dus het hele jaar door bezoeken, maar zorg wel dat u regenkleding meeneemt en een goede wandelschoenen draagt.

Kikker in Ranomafana

Hoe bereik je het Ranomafana National Park?

Het Ranomafana National Park is makkelijk te bereiken. Het ligt namelijk aan de snelweg N7, die van de hoofdstad Antananarivo op Madagascar naar Tuléar in het zuiden loopt. Deze geasfalteerde weg vormt de hoofdverbinding tussen de hoofdstad en het zuiden. Wij raden aan om een tussenstop in te plannen in het stadje Antsirabe, dat halverwege de route ligt.

Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.