Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

De mooiste bezienswaardigheden
in Botswana

Sleep out tijdens safari reis in Zuid Afrika 2
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

De mooiste bezienswaardigheden in Botswana

Botswana is een land van tegenstellingen, je vindt er een van de oudste woestijnen ter wereld, maar ook een waterrijke, moerasachtige delta. Deze afwisseling aan ongerepte natuurgebieden met unieke flora, maar vooral ook de grote hoeveelheid aan zeer diverse soorten wild maken Botswana tot een tóp safari bestemming in Afrika. Persoonlijk reken ik de Okavango Delta tot het meest bijzondere natuurgebied dat ik ooit heb bezocht in Afrika. In deze blog lees je meer over de mooiste plekken die je kunt bezoeken tijdens een vakantie in Botswana.

Kgalagadi Transfrontier Park

Het Kgalagadi Transfrontier Park is gelegen in het grensgebied van Zuid-Afrika, Namibië en Botswana en je kunt het park vanuit alle drie landen bezoeken. De Kgalagadi is een woestijngebied waar jaarlijks minder dan 200 mm regen valt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in de Kgalagadi maar weinig vegetatie te vinden is. Door de afwezigheid van grote bomen en struiken kun je ver kijken en is het makkelijk om dieren te spotten. De Kgalagadi heeft niet de Big 5, je zult hier geen olifanten, neushoorns of buffels aantreffen. Maar toch is het verbazingwekkend hoeveel bijzondere dieren in dit dorre gebied leven. Je hebt hier een goede kans om honingdassen, stekelvarkens, bruine hyena’s, cheeta’s of grootoorvossen te zien. Elanden, gemsbokken, springbokken, gnoes en koedoes zijn prooi voor de imposante leeuwen en luipaarden die altijd op de loer liggen. Er zijn slechts een paar kampen waar je kunt overnachten in het park en tijdig boeken is absolute noodzaak! Er zijn weinig voorzieningen in het park, zorg dus voor een goede voorbereiding voor je bezoek. Je hebt een 4×4 auto nodig om de meeste wegen te kunnen berijden.

Grootoorvos in het Kgalagadi Transfrontier Park

Central Kalahari Game Reserve

De Central Kalahari is het grootste reservaat van Botswana, dat een gebied beslaat dat nog groter is dan Zwitserland. Slechts het noordwestelijke deel van het park is goed toegankelijk voor toeristen en hier vind je dan ook de meeste accommodaties. Het centrale deel bestaat uit een immense leegte, met slechts enkele, moeilijk begaanbare zandwegen. Het zuiden van het park kun je bezoeken vanuit Gaborone, maar aangezien er niet veel wild aanwezig is in dit deel van het park raden we dit deel alleen aan als je geïnteresseerd bent in het rijden door moeilijk terrein. In dat geval moet je wel goed voorbereid zijn (eigen brandstof en water meenemen voor onderweg) en met minimaal 2 auto’s rijden. De beste tijd om de Kalahari te bezoeken zijn juni, juli en augustus. In juli en augustus is het zeker ’s nachts koud, maar de heldere luchten leveren prachtige foto’s op. Augustus is veel warmer maar het zicht is nog steeds goed. In de periode van september tot november kan het zéér warm zijn en is het zand door de droogte erg moeilijk berijdbaar. Vanaf december tot april / mei valt de meeste regen in het park en is er bij de rivieren en waterpannen weer verse vegetatie voor de dieren. De dieren komen hier op af, maar ook nu is het park zeer moeilijk berijdbaar. Net als de Kgalagadi is de Kalahari een plek waar je vooral kleiner, maar wel bijzonder wild kunt zien. Roofdieren die je tegen kunt komen zijn naast leeuwen en cheeta’s ook wilde honden. Luipaarden zijn moeilijk te spotten, ze leven vaak ondergronds in holen van aardvarkens.

Struisvogel in het Central Kalahari Reserve

Makgadikgadi en Nxai Pans National Park

De Makgadikgadi en Nxai zoutpannen zijn ontstaan uit een enorm meer dat door de eeuwen heen is opgedroogd. De Makgadikgadi bestaat niet uit één zoutpan, maar uit een verzameling van pannen met een vlak woestijnlandschap er tussen in. De grootste zoutpan is bijna 5.000 km2 groot! In het westelijke deel van Makgadikgadi stroomt de Boteti rivier, die een levensader is voor het gebied. Langs de rivier groeien ooibossen, in het park zijn verder weinig bomen te vinden. Er leeft een grote variëteit aan wild in Makgadikgadi en Nxai Pans National Park. Als er water in de zoutpannen staat kun je hier duizenden flamingo’s zien, een prachtig gezicht. Ook treft je hier de zeldzame bruine hyena aan, naast cheeta’s en leeuwen. Maar de grootste bezienswaardigheid in Makgadikgadi is de migratie van zebra’s. Hoewel niet zo groot als de migratie in Oost-Afrika, is het zien van de enorme kuddes zebra’s (in totaal zo’n 30.000 dieren) toch een ongelooflijk spektakel. De migratie begint vanaf april als de zebra’s vanuit het Nxai en het oostelijke deel van de Makgadikgadi op zoek gaan naar groener gras bij de Boteti rivier.

Baines Baobab bomen in het Nxai Pans National Park

Tuli Block

In de driehoek die gevormd wordt door Zuid-Afrika, Botswana en Zimbabwe bevindt zicht het Tuli Block, een verzameling van privé wildreservaten en concessies. In het zuiden vormt de Limpopo rivier de grens tussen Botswana en Zuid-Afrika, maar er is een grensovergang waar je de rivier over kunt steken. Het landschap in het Tuli Block is fascinerend, met veel rotsformaties, heuvels, afgewisseld met droge rivierbeddingen en open savanne. Wil je graag roofdieren zien, dan is dit the-place-to-be! Je vindt hier leeuwen, cheeta’s, luipaarden, wilde katten en hyena’s en tijdens safari’s kun je vaak een ‘kill’ zien. Ook leeft hier een grote populatie olifanten, die geen slagtanden hebben en daardoor niet in trek zijn bij stropers. Er zijn slechts enkele kleinschalige verblijven in het gebied, waardoor je hier zeer exclusieve safari ervaringen kunt hebben. Heel bijzonder is ook Solomon’s Wall; een 30 meter hoge rotswand die oprijst in de omgeving. In het gebied zijn ook eeuwenoude tekeningen gevonden die door de San bewoners zijn gemaakt. Een verblijf in het Tuli Block is heel goed te combineren met een reis door Zuid-Afrika.

Gnoes in hetTuli Block in Botswana

Okavango Delta

De Okavango Delta is een van de mooiste, ongerepte gebieden ter wereld. Deze unieke delta wordt gevormd door het water van de Okavango rivier die hier eindigt. Het regenwater dat in de hooglanden van Angola valt verzamelt zich en vijf maanden later Botswana, waarna het zich verspreidt over het vlakke gebied in het hart van Botswana. Het waterpeil in de delta begint te stijgen vanaf februari / maart en bereikt het hoogste niveau in augustus / september. Daarna zakt het peil weer langzaam, totdat de cyclus opnieuw begint. De delta zelf bestaat uit een aantal permanente waterwegen en semi droge stukken. De wirwar van stroompjes, kanalen en eilandjes vormt een paradijs voor wild, zo vindt je hier 30% van àlle olifanten op aarde en is er een grotere diversiteit aan dieren dan in Oost-Afrika. Naast 122 soorten zoogdieren kun je hier 71 soorten vis, 33 soorten amfibieën, 64 soorten reptielen en 444 (!) soorten vogels zien. Je kunt in het gebied safari’s maken per mokoro (platte kano) of per boot, waarbij je het wild op ooghoogte kunt bekijken. In sommige gebieden zijn ook safari’s in open voertuigen mogelijk. In de delta verspreidt liggen verschillende verblijven, die alleen bereikbaar zijn per chartervliegtuigjes, maar je kunt ook dagtochten maken vanuit Maun of meerdaagse begeleide kampeersafari’s boeken. In het gebied ten noordoosten van de delta, grenzend aan de Caprivi strook bevinden zich de Linyati, Savute en Kwando natuurreservaten. Een bezoek aan de Okavango Delta is goed te combineren met een verblijf bij accommodaties in deze reservaten

Kikkertje in de Okavango Delta

Chobe National Park

Het Chobe National Park ligt in het noorden van Botswana en grenst daar aan de Chobe rivier. Het is een van de meest populaire parken in Botswana, en met recht, want u heeft hier een kans om enorme kuddes olifanten te zien die komen drinken en spelen in de Chobe rivier. Het park is makkelijk te bereiken vanuit de Caprivi strook in Namibië en goed te combineren met een bezoek aan Victoria Falls. Naast grote groepen olifanten kun je bij Chobe veel nijlpaarden, buffels, zebra’s, gnoes, giraffen en diverse antilopensoorten aantreffen. In het droge seizoen heb je een goede kans om Sabel antilopen te spotten, ons favoriete dier! Met een overvloed aan herbivoren zijn ook de carnivoren alom vertegenwoordigd! Leeuwen, luipaarden en hyena’s wachten hun kans af op de oevers van de Chobe rivier, terwijl krokodillen in het water op de loer liggen. Bij Chobe kun je safari’s maken per open voertuig, maar ook per boot op de Chobe rivier. Vanaf het water kun je de dieren die komen drinken prima spotten. De grote populariteit van Chobe heeft ook een nadeel; de meeste toeristen verblijven in het stadje Kasane en in de ochtend is het dan ook file rijden naar de ingang van het park. Wil je een meer authentieke safari ervaring in een rustiger gedeelte van het park, dan is het aan te raden om een verblijf te kiezen ín het park zelf of aan de westelijke kant dicht bij de grens met Namibië. Je zult dan tijdens de safari’s minder andere voertuigen tegen komen en dus een betere ervaring hebben.

Wil je ook graag een bijzonder reis maken naar het diverse Botswana, bekijk dan eens het aanbod van onze reizen bij de bestemming Botswana.

Olifanten bij het Chobe National Park
  • Deel deze pagina via
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.