Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

De ultieme tips voor Zuid-Afrika reizen

Sleep out tijdens safari reis in Zuid Afrika 2
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

De ultieme tips voor Zuid-Afrika reizen

De ultieme tips voor Zuid-Afrika reizen

Zuid-Afrika, een van de populairste vakantiebestemmingen. In de reisboekjes vindt je vaak dezelfde toeristische plekjes. Omdat Zuid-Afrika zoveel meer te bieden heeft hebben we een aantal reisbloggers gevbraagd om hun ultieme tip te delen. In dit artikel vind je tips van:

Esther de Beer, www.mooistestedentrips.nl

Rebecca Boektje, www.mytravelboektje.com

Henriëtta Bokslag, www. travelaroundwithme.com

Suzanne van der Eerden; www.stopandstrare.nl

Van ons zelf!

Naam: Esther de Beer
Website/blog: www.mooistestedentrips.nl
Ultieme tip(s): Drakensberg

Drakensberg: reis naar het dak van Zuid-Afrika

‘Bij reizen aan Zuid-Afrika dacht ik altijd aan kilometers lange wijnvelden en steppen vol met prachtige wilde beesten. Dat Zuid-Afrika zoiets bijzonders als de Drakensbergen zou hebben, daar had ik nog nooit bij stil gestaan en juist daarom was het zo’n aangename verrassing en bijzondere ervaring.’
‘Drakensberg National Park vormt de natuurlijke grens tussen Zuid-Afrika en Lesotho en biedt misschien wel de mooiste vergezichten van het hele land. Als je de bergen met vormen van schubben, waaraan het National Park zijn naam dankt, wilt leren kennen, kun je het beste een excursie maken vanuit Underberg, aan de voet van het park. Eén van de meest populaire routes om te maken is die over de Sani Pass naar Lesotho. Daar heb je een 4×4 voor nodig, dus een kundige gids en chauffeur zijn wel aan te raden. Bovendien heb je dan zelf je handen vrij om met open mond om je heen te kijken. Kort na vertrek uit Underberg verlaat je letterlijk en figuurlijk de bewoonde wereld en zie je niets anders dan dramatische bergtoppen in tientallen groentinten, velden vol bloemen en rotsen waar je af en toe een ‘dassie’ of ‘bokkie’ op kunt spotten. En door dat adembenemende landschap kronkelt één weggetje de hoogte in, naar Lesotho. Net over de grens maak je kennis met het Basotho-volk, dat vooral leeft van de productie van Merino-wol. Een bezoek aan één van de dorpjes is een aanrader. Op de weg terug moet je echt even wat eten en drinken bij de hoogste pub van Afrika op bijna 3000 meter. Vanuit de pub kun je ook diverse wandelingen maken. Houd je ogen open voor de diverse vogelsoorten, antilopes, elanden, Afrikaanse wilde katten en natuurlijk de schitterende vergezichten.’

Ultieme tip voor Zuid Afrika reizen Drakensbergen
Drakensbergen tip voor ultieme reis Zuid Afrika

Naam: Rebecca Boektje
Website/blog: www.mytravelboektje.com
Ultieme tip(s): Mzoli’s, The Old Biscuit Mill

My travel Boektje Kaapstad

Bovenop Tafelberg

Kaapstad bijgenaamd de Moederstad, is de hoofdplaats van de provincie West-Kaap en is het wetgevend centrum van Zuid-Afrika. Kaapstad is samen met Pretoria (uitvoerende macht) en Bloemfontein (rechterlijke macht) één van de hoofdsteden van Zuid-Afrika. Het is de tweede stad van het land.

De stad, gelegen in de zuidwestelijkste punt van Zuid-Afrika, was oorspronkelijk een verversingspost voor Nederlandse schepen die op weg waren naar Oost-Afrika, Indië of het Verre Oosten. En Kaapstad zit vol met Nederlandse invloeden. Dit zie je in straatnamen en in winkels en bijvoorbeeld op borden langs de weg. Super leuk!

Dankzij de natuur en de ligging aan de voet van de beroemde Tafelberg, is Kaapstad een populaire internationale bestemming voor toeristen. En nu snap ik waarom!
In Kaapstad zijn zoveel dingen te doen. Robbeneiland, de Tafelberg, Kaap de Goede Hoop en nog talloze andere bekende activiteiten. 2 dingen die niet zo alledaags zijn maar die je niet mag overslaan zijn:

Mzoli’s
Mzoli’s is eigenlijk een slagerij een ‘braai’-restaurant in Gugulethu, een zwarte township van Kaapstad. Het restaurant is genoemd naar de eigenaar en oprichter, Mzoli Ngcawuzele en is de local tourist hotspot van Kaapstad.

Je kiest je vlees in de slagerij uit aan de toonbank en met een schaal rauw vlees loop je naar de barbecuekeuken. Terwijl er gebraaid wordt kan er “mieliepap” (pap van suikermaïs) en chakalaka (een pikante saus op basis van tomaten) besteld worden als aanvulling op de maaltijd. Er zijn geen borden en bestek. Iedereen zit met een teil op schoot en eet met z’n handen. Je neemt je eigen bier fris wijn whatever mee en er wordt knetterharde muziek gedraaid en iedereen gaat he-le-maal los. Dit moet je gewoon meemaken!

The Old Biscuit Mill

De Biscuit Mill is een klein dorpje middenin Woodstock. Een grote markt vol met kraampjes en stands, winkeltjes en restaurantjes. Je kunt er eten, shoppen, uren verdwalen en rondbanjeren. Gewoon voor het ontbijt hierheen en lekker rondstruinen, shoppen en eten.
Adres: 373-375 Albert Road, Woodstock, Cape Town. www.theoldbiscuitmill.co.za

The Old Biscuit Mill in Kaapstad

Naam: Henriëtte Bokslag
Website/blog: www.travelaroundwithme.com
Ultieme tip(s): Kaap de Goede Hoop, Buffels Bay, Boulders Beach en Kalk Bay

Na die mees suidwestelike punt van die vasteland van Afrika

Voor wie is Kaapstad geen droombestemming? Wist je dat de haven van Kaapstad Waterfront, de meest bezochte trekpleister is van heel Afrika? En de Tafelberg, die roemt iedereen om haar fantastische ligging.

Tijdens een paar dagen Kaapstad hoef je jezelf absoluut niet te vervelen en ga vooral op ontdekkingstocht. Iedereen wil toch op het “mees suidwestelike punt van het vasteland van Afrika” hebben gestaan?

De weg ernaar toe is al één van de mooiste kustroutes ter wereld. Diepe kliffen, steile rotsen, witte stranden, brullende zeeleeuwen, gek opkijkende struisvogels en verlaten baaien.

Roadtrip Kaapstad, het meest zuidwestelijke puntje

Waar je ook kijkt de hele route langs de kust zorgt voor vele “oohs en ahhhs”. Hout Bay en Noord Hoek zijn bekende plaatsen voor een stop gevolgd door Kaap de Goede Hoop. Het einde van de wereld, daar waar de Atlantische en de Indische oceaan elkaar kruisen. Het meest zuidwestelijke punt van Afrika is gelegen in een natuurpark, neem de tijd voor een bezoek en zorg dat je er vroeg bent om de hordes toeristen voor te zijn.

Grote kans dat je op het gras langs de zee struisvogels ziet lopen of Baboons, Afrikaanse apen. Laat je niet gelijk teveel afleiden door deze dieren die zich binnen handbereik bevinden want voor je het weet zitten ze in de auto. Dat is de andere kant van het toerisme, de apen zijn super slim geworden en maken gewoon de deur open van de auto op zoek naar voedsel en drinken.

Buffels Bay, Boulders Beach en Kalk Bay

Bij het verlaten van het park lijkt het alsof je door niemandsland rijdt. De grond is droog en dor. Let goed op voor de volgende afslag voor één van de meest verlate stranden aan deze kustlijn. Honderden meters lang is het strand en de zeebodem loopt geleidelijk af. De meeste toeristen slaan de baai over of zijn er maar kort tijdens een dagtrip. Pas ook hier weer op voor de Baboons en laat geen spullen slingeren.

Boulders Beach is de place to be om pinguïns te spotten op het strand. Helaas is het wel erg toeristisch en als je pech hebt kom je tegelijkertijd aan met 10 touringcars. Gezellige drukte vind je bij restaurant Brass Bell in Kalk Bay. Dit is het beste visrestaurant in de omgeving en ligt direct aan zee, perfect voor de lunch.

Vervolg daarna de weg naar Boyes Drive en neem de tijd om samen met de “shark spotters” over de baai te turen, op zoek naar enig aankomend gevaar. Wie weet mag jij ook even door de speciale zonnebril kijken. “De meeste haaien worden gespot met behulp van die bril verteld shark spotter Anne”.

Wil je bijkomen van de hele dag en dat op een bijzondere locatie? Reserveer dan een Airstream Caravan op het dak van het Grand Daddy Hotel, midden in het centrum van Kaapstad.

Ultieme tips voor Zuid Afrika reizen

Naam: Suzanne van der Eerden
Website/blog: www.stopandstare.nl
Ultieme tip(s): Mzoli’s

Een Kaapse Lazy Sunday bij Mzoli’s

In mijn zeven maanden in Zuid-Afrika heb ik veel momenten van geluk, bewondering en liefde gekoesterd. Een van de absolute hoogtepunten in mijn tijd hier was zonder twijfel Mzoli’s: een smeltkroes van alle rassen, leeftijden en klassen. Daar waar een Kaapse lazy Sunday perfect wordt.
Aan de rand van township Gugulethu, op een simpel terrein, vind je een relatief geïmproviseerde bar, keuken en podium. Mzoli’s was ooit een slagerij, maar doet tegenwoordig dienst als een ontmoetingsplek voor iedereen die openstaat voor die perfect zondag.

Jong, oud, zwart, blank, rijk, arm en alles er tussenin komt samen om met de ontzettende vriendelijke en lieve omwonenden te genieten van goed eten, lekker drinken en heerlijke muziek! Je biertjes koop je bij het derde huisje links, het vlees bij de zesde auto rechts en er zijn meer dan genoeg locals die het voor je willen braaien. Het podium biedt ruimte voor lokale artiesten, Mzoli’s zelf biedt ruimte voor niets dan liefde. Laat je leiden door de locals en durf te genieten van de ondergaande zon.

De gezelligheid begint aan het einde van ochtend, maar kom gerust rond een uur of 13:00. Wel met de auto, want dat is niet alleen gemakkelijk, maar ook net zo veilig. Liever ook voor het donker – wanneer het feest toch al op z’n einde loopt – weer terug naar het altijd fijne Kaapstad om daar alle pracht van de dag te laten bezinken.

Hieronder vindt je ten slotte onze tip voor een bijzondere vakantie in Zuid-Afrika.

Kom kuier by die Afrikaanse boer

Veel toeristen vergeten dat Zuid-Afrika van oudsher een agrarisch land is, met een boeren traditie die terug gaat tot ‘Die Groot Trek’ van de boeren vanuit Kaapstad naar het binnenland. Wil je ervaren hoe het boerenleven in Zuid-Afrika eraan toe gaat, dan is verblijf bij een werkende boerderij een fantastische ervaring om meer te leren over deze manier van leven!

Een boerenbedrijf in Zuid-Afrika is andere koek dan hier in Nederland. Een groot boerenbedrijf beslaat al gauw meer dan 500.000 ha aan grond, waarbij het de boer soms meer dan een uur kost om van de ene kant van zijn bezit naar de andere kant te komen!

We hebben 3 boerenbedrijven uitgezocht, waar het zeker de moeite waard is om een paar dagen te verblijven.

Waterkloof Farm

Waterkloof Farm ligt in de Overberg regio, een gebied dat wordt gezien als de ‘graanschuur’ van Zuid-Afrika. Het heuvelachtige landschap is ideaal voor tarwe, gerst en koolzaad. Als dit laatste gewas in bloei staat kleuren de velden prachtig geel! Bij Waterkloof heeft men zo’n 2200 Merino schapen, 85 beesten (Zuid-Afrikaans voor koeien), waaronder het bijzonder Nguni ras, en 2500 struisvogels. De struisvogels lopen vrij rond over het gebied in hun natuurlijke omgeving. Tijdens je verblijf kun je met boer Hannes een rondleiding maken over de boerderij om te zien hoe deze dieren worden gefokt. Je kan meehelpen om de eieren uit de nesten te halen, waarna ze naar het broedcentrum gaan om te worden uitgebroed.

Naast deze activiteiten is het ook heerlijk genieten van de gastvrijheid van boer Hannes en zijn vrouw Christine in hun sfeervolle boerderij met de vele authentieke erfstukken!

Ganora Farm

Ganora is een schapenboerderij in de omgeving van Nieu Bethesda aan de voet van de Sneeubergen in de Karoo. Dit gebied is historisch en geologisch gezien zéér interessant. Het grondgebied van de boerderij is rijk aan fossielen, die veel informatie geven over het ontstaan van het ruige landschap. Ganora is in de 18e eeuw gesticht door een directe afstammeling van de boeren die de Grote Trek hebben gemaakt. De zoon werd gezien als een man met gezag door de gemeenschap, en werd zodanig als Nederlands sprekende boer met zijn familie door de Engelsen gevangengezet in een concentratiekamp. Een rondleiding over de boerderij laat zien hoe de schapen worden geschoren.

Je kunt op zoek gaan naar fossielen en eerdere vondsten bekijken in een klein museumpje. Een lokale gids neemt je mee om Bushman tekeningen te bewonderen en vertelt je tijdens de wandelingen meer over de planten die werden gebruikt als medicijn. Boer Jan-Peet en zijn vrouw Hester zijn dierenliefhebbers en hebben een aantal wilde dieren gered uit de omgeving. Helen de uil had een gebroken vleugel en leeft sindsdien op de boerderij. Sinds Timon de meerkat arriveerde in 2012, is er een opvang voor meerkatten. In de omgeving van Ganora valt ook genoeg te zien en te beleven. Wij raden een bezoek aan het stadje Graaff-Reinet aan, en de Valley of Desolation. Op het terrein van Ganora kun je wandelingen maken, zwemmen, of de Compassberg beklimmen.

De Oude Kraal Farm

Vijf generaties vrouwen hebben deze bloeiende schapenboerderij in de omgeving van Bloemfontein met hard werken opgebouwd. Marie Lombard, de huidige boerin, erfde de passie voor het boerenbedrijf van haar vader, en zetten de traditie voort in 1991. Marie het aantal en de kwaliteit van de Merino schapen uitgebreid en heeft daarnaast een grote passie voor koken. Dit is héél plezierig, want zij behoort tot de beste koks van Zuid-Afrika en zet haar gasten de heerlijkste gerechten voor. Lamsvlees uit de Karoo heeft een verrukkelijke smaak, doordat de schapen Karoo ‘bossies’ eten. Deze planten geven een unieke smaak aan het vlees, die je nergens anders in de wereld kunt proeven. Naast de schapen, leeft er op het grondgebied van de boerderij veel wild, zoals gnoe’s, springbokken, blesbokken en steenbokken. Je hebt een kans om dit wild tegen te komen tijdens een tractorrit aan het einde van dag, die wordt afgesloten met een altijd spectaculaire zonsondergang. Naast een rondleiding over de boerderij kun je op de boerderij gaan paardrijden, wandelen, en zelfs een ballonvlucht maken!

Hopelijk hebben de bovenstaande tips je inspiratie geboden! Heb jij nog aanvullende tips? We vullen de lijst graag aan met meer inspiratie voor unieke plekjes. Ken jij iemand die nog op reis gaat naar Zuid-Afrika? Deel het artikel gerust via je social media kanalen, dat kunnen wij erg waarderen.

Tip voor Zuid Afrika reizen verblijf bij de boer
Boerenlandschap in Zuid-Afrika
  • Deel deze pagina via
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.