Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Individuele reis naar Zuid-Afrika

Sleep out tijdens safari reis in Zuid Afrika 2
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Individuele reis naar Zuid-Afrika

RONDREIS ZUID AFRIKA
19 APRIL – 6 MEI 2014

Op 19 april 2014 namen wij de KLM vlucht van Amsterdam naar Johannesburg. Voor Marianne een reis terug naar huis na 49 jaar, voor Belinda een kennismaking met een land waar ze haar hele leven van alles over gehoord had. Het reisbureau Sable Tours van Marcella en Pieter had de route voor ons uitgestippeld en overnachtingen voor ons geregeld. Met een huurauto gingen we niet alleen op zoek naar de “roots” van dit land, maar ook naar die van ons zelf. We zijn de meest lieve en gastvrije mensen tegengekomen; we hebben de meest fantastische dieren van dichtbij mogen aanschouwen en we hebben ons gedompeld in het overweldigende natuurschoon. Het was een onvergetelijke ervaring en de foto’s spreken voor zich. Mother Africa, we komen ooit terug; dat is een belofte die we graag doen.

Den Haag, 10 mei 2014
Marianne & Belinda

Met dank aan Marcella en Pieter van Sable Tours, die op werkelijk geweldige wijze deze reis hebben geregeld!

JOHANNESBURG

Op 19 april arriveerden wij op Oliver Tambo Airport in Johannesburg. Een rustige vlucht en een goede nachtrust in het Crystal Duvet Guesthouse zorgden ervoor dat wij uitgerust aan onze Afrikatrip konden beginnen !

Samen met onze lieve gids Tefo van Wilro Tours (partner van Sable Tours in Johannesburg) bezochten we Johannesburg en Soweto in de provincie Gauteng. Een bezoek aan Sophiatown zal niet vaak in de reisgidsen vermeld staan. Wij kwamen hier terecht via de Dreamcatcher Foundation van Anthea Rossouw. Samen met onze gids Tefo werden we ontvangen in het Comunity Centre van Sophiatown en kregen we een indrukwekkende rondleiding met een uitgebreide uitleg over de Forced Removals in de jaren 50. Sophiatown was een bruisende gemengde gemeenschap waar veel bekende artiesten woonden maar de blanke regering had haar oog op deze wijk laten vallen om er een Whites Only woonwijk van te maken. Sophiatown werd met de grond gelijk gemaakt (op de kerk, het weeshuis en 2 huizen na) en de lokale bevolking werd verjaagd en gedwongen in andere townships te gaan wonen.

De wijk Soweto zag er veel beter uit als wij verwachtten; keurige huisjes, leuke tuintjes en zeker geen krotten of viezigheid. Er zijn nog wel een aantal krottenwijken rondom Johannesburg maar Soweto behoort daar zeker niet meer toe ! Midden in Soweto staat het huis van Nelson Mandela, maar ook de foto van Hector Peterson. Bij dat monument ter nagedachtenis aan de vele jongeren die het leven hebben verloren in de strijd tegen apartheid voel je (evenals in Sophiatown) de zinloosheid en de tragiek van al het geweld wat hier plaats vond en overal in de wereld helaas nog steeds plaats vindt.

DRAKENSBERG / THE CAVERN

Op maandagochtend werd onze huurauto afgeleverd bij ons logeeradres. Via Bergville reden we de Drakensberg tegemoet en dan is het nog een heel stuk door een schitterend landschap naar the Cavern. Een prachtige route en het resort zelf was een oase aan de voet van de bergen. Een heerlijk diner, bijzonder vriendelijke bediening en vroeg naar bed (en dat zou wel vaker gaan gebeuren)! Dinsdag besloten we een uitgebreide wandeling door de bergen en bossen te gaan maken. Een prachtige “trail” van twee uur waar we echt niets of niemand tegenkwamen. Er zouden bavianen in het gebied zitten maar die hebben we tijdens deze wandeling niet gezien.

DURBAN

Woensdag 23 april reden we heel vroeg weg. Het was een flink ritje naar Durban en na het eerste schitterende deel kwamen we op de snelweg helaas in zeer slecht weer terecht. De snelweg tussen Johannesburg en Durban is bovendien een van de drukste wegen van Zuid Afrika. De route door de 1000 Hills was helaas heel mistig, dus van het prachtige landschap hebben we helaas niet zo heel veel gezien. We waren toch nog redelijk vroeg in Durban en ook te vroeg bij ons Guesthouse Ridgeview Lodge. We gingen daarom maar genieten van een heerlijke lunch bij Olive & Oil verzorgd door Gina en Yvonne (die graag naar Nederland wilden komen). Van de eigenaren van Ridgeview, Gary en Tosca kan je zo een film maken. Gary is supergastvrij en altijd in voor een praatje; Tosca is de regelneef met Italiaanse genen en hun interactie is een bezoek aan Durban al waard ! Hun guesthouse is trouwens prachtig met een schitterende veranda en uitzicht over Durban.

Donderdag bezochten we als eerste de boulevard van Durban, op zoek naar herkenningspunten. We parkeerden de auto bij Ushaka onder leiding van Parkeerwachter Jeffrey met ADHD. We hebben ontzettend gelachen met deze vriendelijke jongen. Met de bus maakten we een tour door het City Centre van Durban. Het was heel druk en ontzettend warm die dag. Na een kort bezoek aan Ushaka Marine World besloten we dat we eigenlijk gewoon te moe waren en zijn we terug gegaan naar Ridgeview. s’Avonds hebben we heerlijk gegeten bij een Portugees restaurant aan de haven.

PONGOLA GAME RESERVE

Vrijdag verlieten we vroeg het drukke Durban op weg naar het Pongola Game Reserve aan de grens van Swaziland. Het landschap werd steeds mooier. En dan kom je bij de White Elephant Gate van het Reserve en denk je :”ik ben er!”. Nou….dat is toch even anders. Ruim een uur reden we met een slakkengangetje over de keien om bij Nkwazi Lodge te komen. Dat was nou eens een uitdaging voor de chauffeur maar vooral ook voor de banden van de auto. Onderweg spotten we al zwijntjes en njala’s (een soort antilopen). We werden ontvangen door Donovan Gloy, de gastheer van het complex en direct naar onze “kamer” gebracht. De kamer was een schitterende hut op palen met veranda en een adembenemend uitzicht over het meer en de heuvels. Donovan stond erop dat we direct een bootsafari gingen maken met Sonny Boy. Wat een geweldige ervaring was dat! We waren alleen en zagen o.a. nijlpaarden, neushoorns, een giraf, krokodillen, schitterende vogels en njala’s. Dit park was het eerste echte game reserve van Zuid Afrika (zelfs nog voor het Kruger Park). Het is een paradijs waar je geweldig kunt fotograferen en de zonsondergangen zijn adembenemend. Zondagochtend hebben we nog leuke foto’s gemaakt met het team van Pongola waaronder Donovan, Martha en Dolly. Ook hier viel het weer op hoe lief en vriendelijk de werknemers waren. Vooral met Donovan hadden we bijzondere gesprekken over zijn ambities en ervaringen. Pongola en de mensen die er werken hebben diepe indruk op ons gemaakt.

PANORAMA ROUTE – HAZYVIEW

We zijn al weer een week in dit prachtige land als we op zondag 27 april beginnen aan de langste etappe van onze rondreis. Van Pongola naar Hazyview, zo’n 450 km langs Swaziland, via “Amsterdam” naar de prachtige natuur van de Panorama Route. Vooral het eerste gedeelte van de route is schaars bewoond; er is hier veel bosbouw.

Op maandag stond “de Panorama Route” op het programma. De eerste stop was in Graskop met veel souvenirwinkels maar ook het befaamde restaurant “Harrie’s Pancakes”. Daarna reden we richting God’s Window. Een flinke wandeling om er te komen maar wat een schitterend uitzicht heb je dan. Ook de Potholes en Bourne’s Luck zijn schitterende bezienswaardigheden. Op de terugweg bezochten we nog de Lisbon Waterfalls en in de avond genoten we van een heerlijk diner geserveerd door Douglas bij Kuka’s. De volgende dag gingen we naar Elephant Whispers in Hazyview, een sanctuaria voor olifanten. Daar kregen we een uitgebreide uitleg over de olifanten. Ook maakten we een ritje op de olifanten (heel hobbelig en vreemd). Het hoogtepunt was de lunch vlak naast deze giganten. Timbo, de grootste olifant, was stout en sloopte een boom en een hoek van het terras.

SHIDULI PRIVATE GAME LODGE

Drie dagen safari in Shiduli privé wildreservaat in Tzaneen; wat moet je hierover zeggen. Het was adembenemend. Direct na aankomst konden we mee voor de eerste game drive onder leiding van ranger Morris en spotter Michael. Het was een geweldig duo met veel humor en zeer gedreven om ons de mooiste dieren te laten zien. We hadden een leuke groep mensen die in alle rust genoten van de safari’s. Tja…en wat zie je dan allemaal: zebra’s, olifanten, nijlpaarden, neushoorns, leeuwen, jachtluipaarden en zelfs 2 keer een luipaard. Dat was echt uniek ! Iedere ochtend om half 6 verzamelden we voor de eerste safari, 9 uur ontbijt, even genieten bij het zwembad en om half 4 was de avondsafari. Ergens halverwege werd er gestopt voor een zonsopgang-koffie of zonsondergang-aperitief. Morris en Michael namen ons op de derde dag ook flink in de maling. We zouden stoppen voor het drankje bij zonsondergang en moesten een stukje lopen vanaf de auto (?? – dit is normaal gesproken verboden). Zij leidden ons naar een veldje waar 3 jachtluipaarden lagen te genieten van de ondergaande zon. Rustig bleven zij liggen terwijl wij foto’s en films konden maken. Maar ook het luipaard die na een heerlijke maaltijd op een boomstronk naar ons lag te kijken was onbeschrijfelijk. De leeuwin met haar jongen die zich tegoed deden aan een pas gevangen hapje, de olifantenfamilie die rondom onze auto liep, het nijlpaard wat in het donker voor de jeep opdook, de nieuwsgierige aapjes bij het zwembad: het waren allemaal parels aan een ketting van herinneringen.
s’Avond werd er gezamenlijk gegeten met de crew en alle gasten en de tweede avond genoten we van een “braai” in de buitenlucht. Ook hier is de gastvrijheid en vriendelijkheid van de mensen buitengewoon. Deze dagen waren wederom een absoluut hoogtepunt !

WHITE RIVER

Vanaf Shiduli is het niet zo ver naar White River en we maken een stop bij het Hoedspruit Endangered Species Centre. Geen safari maar we zien wel schattige meerkatten en imposante struisvogels.

Onze laatste dag vertrekken we op tijd richting Johannesburg. Het is nog een hele uitdaging om de Car Rental te vinden op het vliegveld maar uiteindelijk zijn we weer terug op Oliver Tambo. Daar hebben we veel tijd maar die besteden we goed bij de vele shops.
En dan….sta je weer met beide benen op de grond in Nederland. Het is onwerkelijk om weer in ons drukke kikkerlandje te zijn. De vele indrukken, ervaringen en vooral de rust (zowel van de natuur als van de Zuid-Afrikaanse bevolking) hebben een onuitwisbare indruk op ons achtergelaten. Bij aankomst zei onze gids Tefo tegen ons : “Welcome to Mother Africa, mother of all that is” en na deze fantastische reis kunnen we niets anders dan dit beamen. Dit prachtige continent, waar we maar een fractie van hebben gezien, heeft ons hart (opnieuw) gestolen. Hopelijk keren we op een dag terug maar in de tussentijd kunnen we met dit verslag een klein beetje onze fantastische ervaringen herinneren en delen.

“We can build a society grounded on friendship and our common humanity, a society founded on tolerance. That is the only road open to us. It is a road to a glorious future in this beautiful country of ours. Let us join hands and march into the future.”
– Nelson Mandela.

  • Deel deze pagina via
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.