Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Nelson Mandela - Bedankt

Sleep out tijdens safari reis in Zuid Afrika 2
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Nelson Mandela - Bedankt

Nelson Mandela – Bedankt!
Madiba,

Healer
Leader
Legend

“One of the most difficult things is not to change society – but to change yourself.”

Er is geen zin die Madiba kan omschrijven. Wat heeft deze persoon gedaan? Waarom reist de hele wereld naar zijn begrafenis?

Wat maakte Mandela zo’n bijzonder mens?

Voor ons zijn het niet de grote successen die Madiba hebben gemaakt tot wat hij was. De grootste les die wij met zijn allen op deze aardbol van Nelson Mandela kunnen leren, is dat kleine gebaren het grote verschil maken.

Bij Madiba bestond het woord ‘ik’ nauwelijks. Let maar goed op alle nieuwsberichten, boeken, documentaires en ander publicaties. De keren dat Madiba het over zichzelf had, zijn de keren dat hij zichzelf heeft bekritiseerd. Een rare eigenschap, zegt men. Maar is het werkelijk zo raar? Is dit niet de reden van zijn succes? Is dit niet wat wij allemaal zouden moeten doen, maar wat de meesten niet kunnen?

Oog voor armoede in Zuid-Afrika

Mandela was eens bij Opra Winfrey, met afstand een van de beste ‘TV hosts’ van onze tijd. Zij heeft tijdens de gehele duur van haar interview geprobeerd om Madiba zover te krijgen om het woord ‘ik’ in de mond te nemen voor wat hij heeft gedaan. Het resultaat van deze pogingen? Helemaal niets. Voor Madiba waren anderen altijd belangrijker dan hijzelf. Daarbij had hij vooral oog voor de mensen die onderaan de maatschappelijke ladder staan, voor wie hij meer achting had dan voor de allergrootste wereldleiders.

Zelda la Grange was jaren lang Madiba’s persoonlijke assistente. Tijdens een van vele staatsbezoeken in Amerika klopte Zelda een ochtend vroeg voor de dag zou beginnen aan Madiba’s kamerdeur over een dringende zaak. Vanuit de kamer werd zij geroepen om naar binnen te komen. Eenmaal binnen vond zij Madiba op zijn knieën op de grond, bezig om het bed op te maken… “It comes natural my dear, it is just as natural and important as brushing your teeth”, was Nelson’s antwoord op haar vraag waarom hij het opmaken van het bed niet door een kamermeisje liet doen. Na alle jaren op Robbeneiland was het opmaken van zijn bed een gewoonte geworden die hij niet zomaar op had gegeven toen hij president werd.

Icoon voor Zuid-Afrika en de wereld

Madiba was er altijd voor ieder ander. Respect, integriteit en vergiffenis zijn drie woorden die synoniem zijn als men denkt aan Nelson Mandela. Door zijn nederigheid is Madiba uitgegroeid als een icoon voor de wereld.

Wij danken Tata voor de manier waarop hij leefde. “I am not a saint, unless you think of a saint as a sinner that keeps on trying”. Door zijn eigen fouten te herkennen en adequaat erop te reageren, heeft hij de wereld de mogelijkheid geboden om van hem te leren. De vraag die wij ons nu moeten stellen is of wij, de mensheid, zijn werk voortzetten?

“It is what we make out of what we have, not what we are given, that separates one person from another.”

Nelson Mandela president Zuid-Afrika
  • Deel deze pagina via
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.