Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

World Giraffe Day

Sleep out tijdens safari reis in Zuid Afrika 2
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

World Giraffe Day

Vandaag, 21 juni, is het niet alleen de langste dag van het jaar, deze dag staat óók in het teken van het dier met de langste nek! Het is vandaag ‘World Giraffe Day’. Deze dag is uitgeroepen om aandacht te geven aan de giraffe, die langzaam maar zeker steeds meer wordt bedreigd. Daarom besteden we vandaag wat meer aandacht aan deze elegante en zachtaardige dieren. Hieronder enkele wetenswaardigheden over de giraffe.

Giraffen met kalfje in de Masai Mara

Waar in Afrika kan ik de giraffe zien?

De giraffe komt in een groot deel van Afrika voor en kan worden onderverdeeld in 4 verschillende soorten. Daarvan hebben 2 soorten weer 2 of meer sub soorten. De bekendste soorten zijn de Somalische of netgiraffe die te vinden is in Kenia, Somalië en het zuiden van Ethiopië, en de zuidelijke giraffe die – de naam zegt het al – in zuidelijk Afrika leeft.

Door de ontzettend lange nek van de giraffe kunnen de dieren blaadjes van bomen eten waar andere herbivoren niet bij kunnen. Daarnaast hebben ze ook een hele lange, flexibele tong, waarmee ze moeiteloos dorens aan takken kunnen ontwijken om dat ene sappige hapje te bereiken. Die lange nek – die overigens evenveel halswervels telt als bij de mens – zit een giraffe wel danig in de weg als hij wil drinken. Hij kan alleen bij de grond komen door zijn voorpoten te spreiden. Als een giraffe gaat drinken zal er dan ook altijd een soortgenoot op de uitkijk staan voor roofdieren!

Daarnaast heeft hun nek nog een functie; als twee rivalen dingen naar de gunsten van een vrouwtje wordt er gevochten door met de nek tegen de tegenstander te slaan. Dit kan er hard aan toe gaan en kan lijden tot verwondingen.

Vechtende giraffen tijdens safari in Zuid Afrika

Hoe snel is een giraffe?

Giraffen zijn meestal de rust zelve en bewegen zich gracieus en statig voort. Bij gevaar kunnen ze met hun lange poten echter een behoorlijke snelheid ontwikkelen van wel 65 km per uur. Ze kunnen dan echter makkelijk struikelen of (op geasfalteerde of grindwegen), uitglijden. Listige leeuwen proberen giraffen daarom vaak naar wegen te jagen om zo makkelijk hun slag te kunnen slaan als een giraffe onderuit gaat.

Maakt een giraffe een geluid?

Weet u wat voor een geluid een giraffe maakt? Nee? Dat is niet zo verwonderlijk, want giraffen zijn een van de weinige zoogdieren die meestal niet communiceren met elkaar via geluiden. Hoe doen ze dat dan wel? Net zo gracieus als de dieren zijn, zo verfijnd is hun communicatie met soortgenoten. Giraffen maken gebruik van non-verbale communicatie om informatie over te brengen. Door bewegingen met hun oren, hoofd en zelfs staart zijn ze in staat boodschappen aan elkaar door te geven. Maken ze dan helemaal geen geluid? Jawel, ondanks dat giraffen geen stembanden hebben kunnen ze wel geluiden maken. Wetenschappers hebben ontdekt dat ze zoemende geluiden kunnen maken met een frequentie die zo laag is dat wij dit geluid niet kunnen horen. Ook kunnen ze een soort hoest of gekreun laten horen, of een snuivend geluid.

Drinkende giraf in het Etosha National Park in Namibië

Wil je graag giraffen in het wild zien? Aangezien het verspreidingsgebied van de dieren groot is, heb je bij al onze safarireizen kans om deze mooie dieren tegen te komen. Wij genieten altijd weer van hun prachtige ogen met lange wimpers en grote oren. Je kunt giraffen zien tijdens onze reizen naar Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Kenia en Tanzia.

Wil je meer over ze te weten komen en helpen om uitsterven te voorkomen, neem dan eens een kijkje op de website van The Giraffe Conservation Foundation (GCF).

Ossenpikkers op de rug van een giraf
  • Deel deze pagina via
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.