Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Okavango delta in Botswana

Olifant in de Okavango Delta
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Okavango delta

De Okavango delta in Botswana is één van de beroemdste en mooiste natuurgebieden ter wereld. Met de Okavango delta wordt het gebied aangeduid waar de Okavango rivier uitwaaiert in een delta in Botswana. De Okavango delta bestaat uit een enorm moerasgebied met semi- en permanente waterwegen, kanalen, rietbedden en eilandjes. De Okavango rivier wordt gevoed door regenwater afkomstig uit de hooglanden van Angola en het duurt enkele maanden voordat het water via Namibië de delta bereikt. Het waterpeil in de Okavango delta fluctueert dan ook constant. Vanaf maart/april bereikt het water de noordelijke delta, waarna het nog tot juni/augustus duurt voordat het de zuidelijkste uitlopers van de Okavango delta bereikt. Het grootste deel van het water verdampt onder de zinderende zon of verdwijnt in de bodem, totdat vanaf december tot februari alleen het noordelijke deel nog water heeft. Tijdens de droogte gaat het wild op zoek naar weinige waterbronnen die er nog zijn om te drinken. De uitgestrekte Okavango delta is alleen per boot óf per klein chartervliegtuigje te bereiken. De hoeveelheid wild dat in de Okavango delta leeft is fenomenaal, en het waterrijke gebied heeft ook een grote aantrekkingskracht op vogels, reptielen en insecten. De Okavango delta wordt in het noorden begrenst door de Caprivi strook en de Selinda spillway en in het zuiden en westen door de Kalahari woestijn en het Makgadikgadi en Nxai Pan National Park. Ten oosten van de Okavango delta liggen het Moremi game reserve en het Chobe National Park.

vlucht over de Okavango Delta

Verblijf in de Okavango delta in Botswana

Wilt u de Okavango delta in Botswana bezoeken dan kunt u vanuit Maun per boot een dagtocht maken naar het gebied. Maar wilt u de Okavango delta écht beleven, dan raden we u aan een aantal nachten ín het gebied te gaan verblijven. Vanuit Maun of Kasane wordt u naar uw accommodatie in het gebied gevlogen. Onderweg heeft u een fraai uitzicht over de wirwar aan stroompjes, waar grote kuddes olifanten rondtrekken. Er is een ruime keuze aan verblijven, van zéér luxe, tot (semi)-permanente tentenkampen. Vanwege de moeilijke bereikbaarheid is een verblijf in de Okavango delta niet goedkoop, maar als uw budget het toelaat, zeer zeker de moeite waard. De kampen liggen midden in de ongerept natuur en zijn niet omheind, zodat het zomaar voor kan komen dat ’s nachts een olifant staat te schuren tegen de palen van het platform waarop uw tent is gebouwd! Zoekt u wat meer avontuur, dan kunt u ook meerdaagse begeleide kampeertochten maken.

Verblijf in een safari tent in de Okavango Delta

Safari in de Okavango delta

Een safari in de Okavango delta in Botswana is een onvergetelijke ervaring! Als u verblijft bij een van de kampen in het gebied, wordt u twee maal per dag meegenomen op safari. Bij de kampen die zijn gebouwd op een van de grotere, permanente eilanden in de delta kan een safari in open 4×4 voertuigen worden gemaakt. Bij de kampen op de kleinere eilandjes worden alleen water- en wandelsafari’s aangeboden. Bij deze ‘waterkampen’ kunt u het gebied verkennen per motorboot of per mokoro. Een mokoro is een soort platte kano die door middel van een lange paal wordt voortbewogen, zoals de gondels in Venetië. De stilte in het gebied wordt niet verstoord en u kunt het wild vanuit een uniek oogpunt bekijken. Zachtjes glijdt u over het water, uw ranger wijst u op de kleine kikkertjes die zich verschuilen tussen de velden met waterlelies, de vogels die u hoort en de bijzondere flora van de delta. Even verderop klotst een olifant door het water, niet gestoord door uw aanwezigheid! De Okavango delta heeft niet alleen een groot aantal zoogdieren, van olifanten tot leeuwen, antilopen, zebra’s, buffels en nijlpaarden, maar ook een enorme vogelstand. Om te genieten van dit alles hoeft u alleen maar op de veranda bij uw verblijf te gaan zitten, en te kijken naar alles wat voorbijkomt.

Avondsafari in de Okavango Delta

Moremi game reserve

Het Moremi game reserve maakt deel uit van de Okavango Delts. Dit reservaat, dat is vernoemd naar een opperhoofd van de Batawana stam, is gesitueerd aan de oostelijk kant van de Okavango delta, en grenst aan het Chobe National Park. Het Moremi game reserve heeft een goede reputatie qua wildstand, niet voor niets behoorde delen van het reservaat ooit tot de koninklijke jachtgebieden. U vindt hier een grote diversiteit aan wild, waaronder zeer bedreigde dieren zoals wilde honden en cheeta’s. Op de open savanne trekken kuddes zebra’s en gnoes voorbij, olifanten en nijlpaarden spetteren in het water, in de bomen langs de uiterwaarden verbergen zich luipaarden. De uitbundige flora en fauna van het Moremi game reserve maken dit gebied tot een natuurparadijs! Een aantal accommodaties die aan de oostelijke kant van het Moremi game Reserve zijn gelegen zijn vanuit Maun per 4×4 voertuig te bereiken. Deze verblijven zijn een goed alternatief indien uw budget niet toereikend is om per chartervliegtuig naar een van de kampen in het hart van de Okavango delta te worden gevlogen. Bent u gebonden aan een strak tijdsschema, dan kunt u vanuit Maun ook een dagtocht boeken naar het Moremi game reserve.

Leeuw tijdens safari in de Okavango Delta

Tsodilo hills

In het noordwesten van Botswana, nét onder de grens met Namibië, liggen een aantal heuvels die heilig zijn voor de lokale San bevolking. De Tsodilo Hills steken met een hoogte van zo’n 400 meter opvallend boven de eindeloze leegte van de Kalahari woestijn uit. De San bevolking hebben in de heuvels duizenden rotstekeningen achtergelaten. Door de grote concentratie aan tekeningen worden de Tsodilo Hills ook wel het ‘Louvre van de woestijn’ genoemd. Er zijn in totaal vier heuvels, die worde beschouwd als een familie, bestaande uit de mannelijke heuvel, de vrouwelijke heuvel en de kinderen. Naast de befaamde rotstekeningen zijn in het gebied allerlei gebruiksvoorwerpen en sieraden gevonden; bewijsmateriaal dat de Tsodilo Hills al eeuwen en eeuwen geleden werden bewoond. De San bevolking gelooft nog steeds dat de Tsodilo Hills een rustplaats zijn voor hun voorouders en dat iedereen die jaagt of een dood veroorzaakt in de nabijheid van de heuvels door ongeluk zal worden achtervolgd. Het is wel duidelijk dat de Tsodilo Hills een bijzondere plek zijn van grote spirituele waarde. U kunt de Tsodilo Hills bezoeken met een gids, die u meeneemt op een begeleide wandeling langs de rotstekeningen. Aangezien het gebied vrij afgelegen is, kunt u de heuvels het beste bezoeken vanuit een van de accommodaties langs de Panhandle van de Okavango rivier. U kunt tijdens uw verblijf een dagtocht maken naar de Tsodilo Hills, we raden u dan ook aan om minstens 2 nachten in de omgeving te verblijven.

Rotstekeningen bij de Tsodilo Hills in Botswana

Selinda spillway

De Selinda spillway is een natuurlijke waterloop die zich uitstrekt over ongeveer 100 kilometer in het noorden van het Okavango delta gebied, en dat de verbinding vormt tussen de Okavango delta en de moerassen van het Linyanti reservaat. De Selinda spillway maakt deel uit van het Selinda Reserve, een privé reservaat dat ongeveer 1350 vierkante kilometer (130.000 ha) beslaat. Het dient als een migratieroute voor verschillende diersoorten en is daarmee een levensader voor het wild in het gebied. Gedurende het droge seizoen als water schaars is, fungeert de Selinda spillway als waterbron voor de vele olifanten, zebra’s, buffels en antilopen die hier leven. Het is dan een komen en gaan van wild dat komt drinken. En dat trekt natuurlijk roofdieren aan, zoals leeuwen, luipaarden en wilde honden, die profiteren van de overvloed aan prooi. De Selinda spillway herbergt ook een schat aan vogelsoorten, variërend van majestueuze visarenden tot kleurrijke ijsvogels. U kunt hier zeldzame en prachtige vogels in hun natuurlijk habitat observeren.

Visarend tijdens reis naar de Okavango delta in Botswana
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.