Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Luxe reizen naar Botswana
van Sable Tours

Olifant in de Okavango Delta
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard
Regio's & gebieden

Regio's en gebieden in Botswana

Botswana is een land van uitersten. Het heeft een van de droogste woestijnen ter wereld én een bijzonder en uniek moerasgebied, de Okavango Delta. Hier stroomt de Okavango rivier uit in de woestijn en het waterniveau wisselt van seizoen per seizoen. Stukken land vallen droog om in het natte seizoen weer geheel te verdwijnen. De Kalahari woestijn in centraal en zuid-west Botswana beslaat bijna de helft van Botswana. Het is een mystiek, hard en ongerept land, dat al eeuwenlang het woongebied is van de San bevolking. Deze jagers-verzamelaars leven nog steeds van hetgeen het land ze biedt. Andere hoogtepunten van een reis naar Botswana zijn het Chobe National Park en het Nxai Pan / Makgadigadi Pans National Park, waar zoutpannen glinsteren onder de zon.

Alle items openen
Okavango delta

De Okavango Delta is een paradijs op aarde voor wildliefhebbers. Het is een van de grootste delta’s op aarde waar een rivier niet de zee bereikt, maar eindigt midden in een woestijn! De wirwar aan kanaaltjes, eilandjes en rietbanken zijn een perfecte leefomgeving voor een onvoorstelbaar aantal dieren, van leeuwen, buffels, nijlpaarden, giraffes en olifanten tot zebra’s, impala’s, hyena’s, krokodillen en wilde honden. Er zijn meer dan 440 vogelsoorten en diverse vissen. Safari’s in open voertuigen zijn alleen aan de randen van de delta mogelijk, in de moerassige delta zelf is een boottocht per mokoro (soort kano) of per motorboot een welkome afwisseling. Het is mogelijk om vanuit verblijven aan de rand van de delta tochten te maken het gebied in, maar de ultieme belevenis is een verblijf midden in de delta bij de paar kampen die hier aanwezig zijn. Verblijft u midden in de delta, dan wordt u per chartervliegtuigje vanuit Maun in het zuiden, of vanuit Kasane bij het Chobe National Park naar uw verblijf gevlogen. De vlucht over de Okavango delta alleen al is een belevenis op zich, vanuit het vliegtuig heeft u een fantastisch uitzicht over de moerassen, eilandjes en waterwegen onder u.

Olifanten in de Okavango delta in Botswana
Chobe National Park

De Chobe en Savuti rivieren voorzien het Chobe National Park in het noorden van Botswana van water. Dit water trekt enorme concentraties wild aan, waaronder leeuwen en olifanten, en de safari’s hier zijn dan ook meestal zeer succesvol. Naast de gebruikelijke safari’s per 4×4 kan men ook tochtjes maken op de Chobe rivier. Bijzondere dieren die men hier kan zien zijn de sabelantiloop (onze favoriet), Roan antiloop, oribi, en wilde honden. U kunt het Chobe National Park bezoeken vanuit het stadje Kasane, waar een ruime keuze aan accommodaties is te vinden. Er zijn echter ook verblijven die verder weg in het park liggen en waar u tijdens uw safari in het park minder andere toeristen tegen zult komen. Vanuit het Chobe National Park kunt u een dagtocht maken om de Victoria watervallen in Zimbabwe te bekijken, wat zeer zeker de moeite waard is.

Nijlpaard in het Chobe National Park in Botswana
Kalahari

Het gebied van de Kalahari woestijn beslaat Zuid-Afrika, Angola, Botswana, Zambia en Zimbabwe. De naam Kalahari komt uit het Tswana, het betekent ‘grote dorst’. De droge grond is erg poreus en houdt geen water vast, maar doordat het in een aantal gebieden genoeg regent is er voldoende begroeiing, zoals gras, acacia bomen en andere woestijnplanten. Hierdoor leven er toch talloze zoogdieren, vogels en reptielen in het barre gebied. De San Bushmen waren de eerste bewoners van de Kalahari, voordat de Setswana vanuit het noorden Botswana binnen trokken. De Kalahari is een uitgestrekt gebied, dat niet makkelijk toegankelijk is. Er zijn enkele verblijven, waar u per transfer of per chartervlucht naartoe kunt worden gebracht.

Springbokken in de Kalahari woestijn in Botswana
Nxai Pan National Park

Het Nxai Pan National Park maakt deel uit van het Makgadikgadi Pans National Park en ligt ten zuidoosten van het Chobe National Park. Op hete dagen brandt de zon ongenadig en in de hete lucht vormen zich fata morgana’s aan de horizon. De zoutpannen van het Makgadikgadi en Nxai Pan national park zijn de overblijfselen van een enorm meer dat echter in de loop der eeuwen compleet is opgedroogd. De zoutpannen die zijn ontstaan zijn de grootste ter wereld met een oppervlakte van 12.000 km2 in totaal. Tussen de verschillende zoutpannen bevindt zich een vlak woestijnlandschap, met spaarzame vegetatie. Toch leeft er een grote variëteit aan wild in het gebied en als er water in de zoutpannen staat kun je hier duizenden flamingo’s zien. Een van de bekendste bezienswaardigheden in het Nxai Pan National Park zijn de Baines Baobabbomen. Deze reusachtige bomen zijn een iconisch gezicht en staan aan de rand van een kale zoutvlakte. Ze zijn vernoemd naar de ontdekkingsreiziger en kunstenaar Thomas Baines, die de bomen vereeuwigde tijdens een van zijn reizen naar Botswana.

Baobabbomen in het Nxai Pans en Makgadikgadi Pans National Park in Botswana
Makgadikgadi Pans National Park

Ten zuid-oosten van de Okavango Delta ligt een gebied met glinsterende zoutpannen, het Makgadikgadi National Park. Het gebied is ongeveer zo groot als Zwitserland en is het grootste deel van het jaar een grote, witte, eindeloze vlakte. Maar als de eerste regen valt komen de zoutpannen tot leven; grote kuddes wild en watervogels verzamelen zich om hun dorst te lessen. Heel apart zijn de baobab bomen waarvan de takken lijken op wortels. Het gelige gras dat groeit tussen de pannen is goed bestand tegen het zout, op de sprieten zijn soms zoutkristallen zichtbaar. Van april tot november trekken de springbokken, gnoes, zebra’s en gemsbokken van de pannen in het zuid-oosten naar de Boteti rivier in het oosten, waarbij de kuddes soms wel duizenden dieren tellen. In het westelijke deel van Makgadikgadi stroomt de Boteti rivier, die een levensader voor het gebied. Langs de rivier groeien ooibossen, in het park zijn verder weinig bomen te vinden. Behalve dan de enorme baobob boom die bij de Ntwethwe zoutpan groeien. De grootste bezienswaardigheid in Makgadikgadi is de migratie van zebra’s. Het zien van de enorme kuddes zebra’s (in totaal zo’n 30.000 dieren) is een ongelooflijk spektakel. De migratie begint vanaf april als de zebra’s vanuit het Nxai en het oostelijke deel van de Makgadikgadi op zoek gaan naar groener gras bij de Boteti rivier. In het kielzog van de zebra’s vindt je roofdieren, zoals leeuwen en cheeta’s. Met een beetje geluk spot je de zeldzame bruine hyena.

Zonsondergang bij de Boteti rivier tijdens safari in Botswana

Wat anderen van onze reizen vinden.

Hier kunt u de reviews lezen die onze klanten over onze reizen en onze dienstverlening hebben geschreven.

Cheeta tijdens safari in Hwange National Park

Wij zijn net terug van een adembenemende groepsreis door Botswana en Zimbabwe. Voor ons de allereerste keer met een groep dus best spannend. Maar wat hebben we het goed gehad!

 • Jolanda Kouwenoord
 • september 2023
lees volledige review
Uitzicht op de Victoria Falls in Zimbabwe
Olifanten tijdens diner in Botswana
Neushoorns in wildpark in Zuid-Afrika
Giraffe met kalfje tijdens safari in Zuid Afrika 1
Wandelsafari in Zuid-Afrika

Sable tours heeft voor ons gezin een 2 weekse self drive safari reis in Zuid-Afrika verzorgd. Een mooie en bijzondere reis. Hopelijk kloppen we in de toekomst nog een keer aan bij Sable tours voor een reis naar Afrika.

 • Familie Gilijamse
 • juli 2023
lees volledige review
Uitzicht over Kaapstad vanaf Tafelberg

Geweldige reis gehad die Sable tours voor ons geboekt heeft naar Zuid-Afrika. Helemaal aangepast op ons reistempo en wensen. We hebben in de mooiste accommodaties gezeten die we ons konden bedenken en we zijn op hele mooie plaatsen geweest.

 • Marije Attasio
 • april 2023
lees volledige review
Wijngaarden in de herfst in de Wijnlanden van Zuid Afrika
Olifant tijdens safari in open voertuig bij prive reservaat in Zuid Afrika

Wij zijn net terug van een adembenemende groepsreis door Botswana en Zimbabwe. Voor ons de allereerste keer met een groep dus best spannend. Maar wat hebben we het goed gehad!

 • Jolanda Kouwenoord
 • september 2023
lees volledige review

Sable tours heeft voor ons gezin een 2 weekse self drive safari reis in Zuid-Afrika verzorgd. Een mooie en bijzondere reis. Hopelijk kloppen we in de toekomst nog een keer aan bij Sable tours voor een reis naar Afrika.

 • Familie Gilijamse
 • juli 2023
lees volledige review

Geweldige reis gehad die Sable tours voor ons geboekt heeft naar Zuid-Afrika. Helemaal aangepast op ons reistempo en wensen. We hebben in de mooiste accommodaties gezeten die we ons konden bedenken en we zijn op hele mooie plaatsen geweest.

 • Marije Attasio
 • april 2023
lees volledige review
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.