Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Skeleton Coast National Park Namibië

Gemsbok met kalf in Etosha National Park Namibie
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Skeleton Coast National Park Namibië

Een van de meest onherbergzame en verlaten gebieden van Namibië is het Skeleton Coast National Park. De Skeleton Coast, oftewel Geraamtekust, beslaat de kuststreek en de achterliggende duinen vanaf Swakopmund noordwaarts tot aan de grens tussen Namibië en Angola over een afstand van ongeveer 700 km. De koude zeestroom die vanaf Antartica langs de Skeleton Coast naar het noorden stroomt veroorzaakt sterke winden, hoge golven en mist, als de koude zeelucht botst met de warme woestijnlucht van de Namib woestijn. Door deze verraderlijke factoren zijn in het verleden talloze schepen vergaan op de kust van het Skeleton Coast Park, en op de stranden zijn dan ook duizenden scheepswrakken te vinden. De arme zeelui die de stormen op zee hadden overleefd, kwamen van de regen in de drup terecht, overleven in dit uitgestrekte gebied zonder water en voedsel was een onmogelijkheid. De enige uitweg is een lange voettocht door de bloedhete en gortdroge woestijn van Namibië. Niet voor niets noemde de Portugese zeelieden het gebied ‘de Poorten van de Hel’. Maar het zijn niet de scheepswrakken, maar de vele geraamtes van gestrande walvissen die her en der verspreid liggen die dit gebied de naam Skeleton Coast hebben gegeven. Toch is het gebied niet geheel zonder leven, zoals u kunt zien in een van de natuurdocumentaires van National Geographic over Namibië. Het wild is sterk afhankelijk van het aanwezige water en houdt zich voornamelijk op rondom de rivierbeddingen in het achterland. Giraffen, leeuwen, bavianen, springbokken, gemsbokken, zebra’s, zwarte neushoorns en olifanten gedijen hier prima. De woestijnolifanten hebben een uitstekend reukvermogen en sporen bronnen op, die ze met hun poten opgraven en zo water verkrijgen voor zichzelf en andere dieren. Planten, reptielen en insecten overleven door het vocht dat door de dikke zeemist landinwaarts wordt gebracht. Heel bijzonder zijn de welwitschia planten, die wel duizend jaar oud kunnen worden.

scheepswrak in zee bij de Skeleton Coast

Cape Cross in Namibië

De koude Benguela stroom langs de Skeleton Coast is rijk aan vis, een waar feestmaal voor de Kaapse pelsrobben die hier op afkomen. Bij het Cape Cross Seal Reserve leeft een enorme kolonie Kaapse pelsrobben met gemiddeld 80.000 dieren. Als in november of december de jonge pelsrobben worden geboren groeit dit aantal tot wel 200.000! De kolonie bij Cape Cross is vanuit Swakopmund gemakkelijk te bereiken en u kunt de dieren van dichtbij bekijken. Natuurlijk mag u zich niet tussen de dieren begeven, om ze niet te verstoren. De duizenden dieren maken een hels kabaal en stinken een uur in de wind, maar het immense aantal dieren is ontzagwekkend. U heeft ook een goede kans om een jakhals of de zeer zeldzame bruine hyena te zien, die jagen op de jonge en zwakkere pelsrobben. Tussen de dicht opeengepakte dieren breken regelmatig gevechten uit, waarbij het er niet zachtzinnig aan toegaat. Controversieel is het feit dat er op de pelsrobben bij Cape Cross wordt gejaagd voor hun huid, die wordt verwerkt tot bijvoorbeeld schoenen. Dit onder het mom dat de dieren enorme hoeveelheden vis verorberen en daardoor schadelijk zijn voor de visvangst van Namibië. In winkels in Swakopmund worden producten gemaakt van leer van pelsrobben aangeboden, het is aan u of dit wilt kopen.

Pelsrobben bij Cape Cross

Hoe bereikt u de Skeleton Coast?

Alleen het zuidelijke deel van het Skeleton Coast National Park is toegankelijk. Vanuit Swakopmund kunt u naar het noorden rijden tot aan Torra Bay, u moet entree betalen om het park te kunnen betreden. Bij Torra Bay gaat u verder oostwaarts het binnenland in richt Palmwag of Khorixas. Het gebied ten noorden van Torra Bay mag u alleen bezoeken als u een vergunning heeft, u kunt dit gedeelte dan ook alleen bereiken als u verblijft bij een van de weinige accommodaties in het gebied. Ook is het mogelijk om meerdaagse kampeertochten of fly-in-safari’s te boeken naar het gebied (heeft u interesse, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een vrijblijvende offerte). De accommodaties in het gebied kunt u niet zelfstandig bereiken, u heeft en transfer nodig per vliegtuigje of per 4×4 voertuig. Vanuit Swakopmund worden ook vluchten over de Skeleton Coast aangeboden, waarbij u natuurlijk een spectaculair uitzicht heeft over de kust, de scheepwrakken en de woestijn. Deze vluchtjes hebben een duur van ongeveer 2 uur.

welwitschia mirabillis plant in Namibie
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.