Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Swakopmund

Gemsbok met kalf in Etosha National Park Namibie
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Swakopmund

Het stadje Swakopmund ligt aan de Atlantische kust in Namibië, in de regio Erongo. Het stadje is vernoemd naar de rivier de Swakop, die bij Swakopmund in zee uitstroomt. Het toevoegsel ‘mund’ komt uit het Duits en betekent monding. Na een verblijf in de hitte van de Namib woestijn is de koele oceaanlucht in Swakopmund een verademing. Hoewel Swakopmund aan de kust ligt en een fraai strand heeft, komen de toeristen hier niet om te zwemmen en zonnen. Door de stroming van de Atlantische oceaan vanaf de Zuidpool is het water erg koud en Swakopmund is vaak gehuld in een mist die van zee landinwaarts trekt. Toch is het zeker de moeite waard om een aantal dagen in stadje door te brengen, waar de Duitse invloeden uit de koloniale tijd nog volop aanwezig zijn. In de schoolvakanties trekt Swakopmund ook veel binnenlandse toeristen, die vanuit de hoofdstad Windhoek naar de kust trekken. Het stadje is zeer populair onder hengelaars en zeevissers. Wij raden u aan om minimaal 2 nachten in te plannen voor een bezoek aan Swakopmund tijdens uw reis door Namibië. U heeft een ruime keuze aan verblijven in Swakopmund, van een guesthouse tot luxere hotels, zoals bijvoorbeeld het goed aangeschreven Strand Hotel Swakopmund.

Winkelstraat in Swakopmund 1

Bezienswaardigheden in Swakopmund

Als u door Swakopmund dwaalt, ziet u overal sporen die teruggaan naar de tijd dat Namibië een Duitse kolonie was. Het stadje is dan ook gesticht door de Duitsers in 1892. In het centrum treft u een gezellig autovrij winkelgebied met kleine boetiekjes en souvenirwinkeltjes. Straatnamen zijn Duits en typische vakwerkhuizen doen denken aan Beieren. Het stadje heeft een aantal interessante gebouwen, zoals de vuurtoren, het treinstation en de pier die zich uitstrekt in zee. De zonsondergangen vanaf de pier zijn fenomenaal! Een van de oudste huizen in de stad is het Woermannhaus, een goed voorbeeld van koloniale architectuur. Het gebouw deed dienst als handelsgebouw en is een nationaal monument. Swakopmund heeft ook een klein aquarium, waar u meer kunt leren over het marine leven voor de kust van Namibië. Het Swakopmund museum heeft diverse afdelingen met exposities over de inheemse flora en fauna van Namibië, historische en culturele voorwerpen en mineralen.

Vakwerkhuizen in Swakopmund

Eten en drinken in Swakopmund

Swakopmund heeft een keur aan restaurantjes en koffietentjes, waar u goed kunt eten en drinken. En ook hier zult u zich verbazen over de Duitse invloeden. Zo is het mogelijk om in Swakopmund bij een heuse ‘Konditorei’ koffie met échte Schwarzwälder torte te eten. Ook bratwurst, Wiener schnitzel en bratkartoffeln staan bij enkele restaurants op de menukaart. Als u van vis houdt, dan bent u in Swakopmund op de juiste plek! Er is een dagelijkse aanvoer van verse zeeproducten. Een van dé restaurants waar u goed vis kunt eten is The Tug restaurant, waar u bovendien een fraai uitzicht heeft over de oceaan. Verwacht hier geen ‘fine dining’, maar een kaart met vooral smakelijke, vers bereide gerechten.

Tug restaurant 1

Spreetshoogte Pass

Als u tijdens uw rondreis door Namibië vanuit Windhoek naar Swakopmund rijdt, kunt u een route nemen via de Spreetshoogte Pass. Dit is niet de kortste route, maar zeker de moeite van het omrijden waard. De Spreetshoogte pas slingert zich over the Great Escarpment, een plateaurand in centraal Namibië, en verbind de Namib woestijn met het hoogland. De pas is vernoemd naar boer Nicolaas Spreeth, die de weg tijdens de tweede wereldoorlog heeft gebouwd. De familie woonde aan de voet van de plateaurand en moest om goederen op te halen die bij een bushalte werden gedropt iedere keer 30 kilometer omrijden via de Remhoogte pas óf via een zebrapad omhoog klimmen. Iedere keer als boer Nicolaas omhoog klom gebruikte hij grote rotsen om het pad te verbreden. De pas is een van de hoogste routes in Namibië en met een helling van 22 procent ook de steilste. Het is dus oppassen geblazen als u besluit deze route te nemen! Vanaf de top heeft u een wijds uitzicht over de Namib woestijn.

Spreetshoogte pass 1

Activiteiten in Swakopmund

Swakopmund staat bekend als dé activiteiten hoofdstad van Namibië. U heeft de mogelijkheid om een groot scala aan sportieve activiteiten en excursie te boeken in de omgeving van Swakopmund. Zo kunt u een boottochtje maken op zee om dolfijnen, robben of walvissen te bekijken. De pelsrobben kunt u van nog dichterbij zien als u gaat kajakken, waarbij de nieuwsgierige dieren soms tot vlakbij uw kajak komen. In de duinen kunt u gaan sandboarden of quadbike rijden. Een aanrader is een excursie waarmee u door gidsen wordt meegenomen de duinen in om op zoek te gaan naar bijzondere planten en dieren. U heeft een kans om schorpioenen, kleine hagedissen en slangen te zien, en de bijzondere welwitschia planten die wel duizenden jaren oud kunnen worden. Als u het aandurft dan kunt u ook gaan skydiven. Ook een vluchtje over de duinen van de Namib woestijn of een ballonvlucht worden aangeboden. Indien u een rondreis door Namibië bij Sable Tours boekt krijgt u voor vertrek uitgebreide informatie over de diverse mogelijkheden.

hagedis in de duinen bij Swakopmund 1
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.