Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Windhoek

Gemsbok met kalf in Etosha National Park Namibie
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Windhoek

Windhoek, de hoofdstad van Namibië, heeft zo’n 320.000 inwoners. In het midden van negentiende eeuw trok kapitein Jan Jonker Afrikaner vanuit de Kaapkolonie naar Namibië en vernoemde de plek naar alle waarschijnlijkheid naar het Windhoek gebergte in Zuid-Afrika. Hiervoor was de plek bij de lokale bevolking bekend onder 2 namen; Ai-Gams, wat ‘warme bronnen’ betekent in het KhoiKhoi en Otjomuise, wat ‘plek van stoom’ betekent in de taal van de Herero. Ondanks de aanwezigheid van water hadden de Nederlanders en de Britten niet veel interesse in Windhoek en de nederzetting werd tijdens conflicten met de Nama en Herero stammen verwoest. Het huidige Windhoek is ontstaan nadat tijdens de Duitse kolonisatie majoor Von François het fort Die Alte Feste bouwde. Aan de Duitse overheersing kwam een einde na de Eerste Wereldoorlog, waarna Windhoek en Namibië onder bewind van Zuid-Afrika kwamen. Na de onafhankelijkheid in 1990 ontwikkelde de stad zich verder.

Christ Church Windhoek

Bezienswaardigheden in Windhoek

Windhoek heeft een aantal mooie bezienswaardigheden, het is dan ook de moeite waard om een dag of twee uit te trekken om de stad te verkennen. De Lutherse Christuskirche (Christ Church) werd aan het begin van de negentiende eeuw gebouwd ter herinnering aan de oorlogen tussen de Duitse bezetters en de lokale KhoiKhoi, Herero en Owambo stammen. Deze zandstenen kerk is een zeer herkenbaar monument in de stad door de mix van neogotische, art nouveau en neoromaanse bouwstijl. De kleurige glas-in-lood ramen van de kerk werden geschonken door keizer Wilhelm II. Tegenover de Christuskircke bevindt zich het Tintenpalast, dat de zetel is voor het parlement van Namibië. Bij het Tintenpalast horen de Parliament Gardens, die een oase zijn in de drukke stad. Wilt u meer weten over de geschiedenis van Namibië, dan raden wij u een bezoek aan het Independence Memorial Museum aan. Het futuristisch aandoende gebouw waarin het museum is gevestigd werd gebouwd door Noord-Koreanen. Het heeft een externe glazen lift die een fraai uitzicht over de stad biedt. Het museum geeft inzicht in de onafhankelijkheidsstrijd van Namibië. Bent u geïnteresseerd in cultuur en de verschillende bevolkingsgroepen van Namibië, dan raden wij het Owela museum aan. Ook een township tour naar de township Katutura is dan een aanrader. Ten tijde van de Apartheidsjaren was dit de wijk waar de zwarte bevolking zich moest vestigen. Bezoek de township Katutura niet op eigen gelegenheid, maar boek een begeleide township tour met een gids. Al deze uitstapjes maken hongerig en dorstig, en wat is er leuker dan de dag afsluiten bij een goed restaurant? Onze tip voor een goede maaltijd: Joe’s Beerhouse, een gezellig restaurant met een prima keuken. Het restaurant is populair, dus het is raadzaam vooraf te reserveren.

Joes Beerhouse in Windhoek

Waar ligt Windhoek?

Windhoek is centraal gelegen in Namibië op zo’n 1650 meter hoogte boven zeespiegel op het Centraal Plateau. Windhoek heeft net als de rest van Namibië een warm en droog woestijnklimaat. De weersverwachting is het hele jaar zo’n beetje hetzelfde, droog en zonnig. Toch is het weer in Windhoek over het algemeen een stuk aangenamer dan in bijvoorbeeld de Namib woestijn, met een gemiddelde temperatuur van 30 graden in de zomermaanden. In de zomermaanden van oktober t/m april kan er regen vallen, wat zich meestal beperkt tot een onweersbui. Je bereikt Windhoek via de luchthaven Hosea Kutako International Airport, die op ongeveer 45 kilometer ten oosten van de stad ligt. Een vlucht naar Windhoek komt meestal in de ochtend aan, zodat u na aankomst direct uw huurauto op kunt halen en naar uw eerste verblijf in de stad kunt rijden. KLM vliegt op een aantal dagen per week rechtstreeks naar Windhoek, maar er zijn ook vliegtickets met een overstap beschikbaar tegen een vaak goedkoper tarief. Boekt u uw rondreis naar Namibië bij ons, dan adviseren wij u graag over de beste mogelijkheden.

windhoek met tuin tintenpalast
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.