Hieronder vindt u de meest gestelde vragen.
De seizoenen op het zuidelijk halfrond zijn tegenovergesteld aan onze seizoenen. Dat betekent dat als het hier zomer is, het op het zuidelijk halfrond winter is. Maar dat hoeft niet te betekenen dat u erg slecht weer zult treffen! Voor Zuid-Afrika geldt dat er in de winter in Kaapstad af en toe een koude front kan overtrekken met regen, wind en soms sneeuw in de Drakensbergen. Gelukkig klaart het meestal na een paar dagen weer op. Wel kunnen de nachten koud zijn.
De zomers in Zuid-Afrika zijn vrij heet met kans op een fikse onweersbui. Door de drogere wintermaanden zijn de bomen wat minder groen en is er alleen water op beperkte plaatsen beschikbaar. Mei tot en met augustus zijn derhalve de beste maanden voor grootwild safari's. In december en januari moet u rekening houden met grote drukte in vakantiegebieden, want Zuid-Afrikaners genieten dan ook van hun grote vakantie. Het voor- en najaar zijn prima tijden op de Kaap provincie de bezoeken.
In Namibië en Botswana zijn de maanden juni t/m oktober de droge periode met rustig weer. Dit is ook de beste periode voor safari’s in Botswana, als de dieren op zoek moeten naar water. De meeste regen valt in de maanden november t/m maart, waardoor sommige wegen alleen per 4x4 te berijden zijn. Dit is ook de heetste periode, met temperaturen die in de woestijn overdag kunnen oplopen tot boven de 40 graden! April en mei zijn in beide landen mooie tijden, als het land nog groen is na de regenperiode.
De landen die dichter bij de evenaar liggen, zoals Kenia en Tanzania, hebben een klimaat waarbij de temperatuur het gehele jaar door aangenaam is. De meeste regen valt hier in de maanden april - mei en oktober – november. In de tussenliggende droge periodes zullen de dieren de beschikbare waterbronnen opzoeken, waardoor het wild makkelijker te vinden is.
Madagaskar heeft een regenseizoen dat van november t/m maart duurt. Maar de bergen in het centrale gedeelte van Madagaskar zorgen ervoor dat de meeste regen aan de noordoostelijke kant van het eiland valt, dat dan ook een tropisch klimaat heeft. Het westen en zuiden van het eiland zijn veel droger. De temperatuurverschillen op het eiland zijn het hele jaar door niet zo groot, het is er meestal zo rond de dertig graden. Wel is het in de bergen in het binnenland koeler. De beste reisperiode hangt voor een groot deel af van welk gebied u wilt bezoeken.
Op Mauritius lopen de temperaturen uiteen tussen de 30-31 graden in de maanden november t/m april tot 23-25 graden in juni t/m augustus. De temperatuur voor een strandvakantie is onze wintermaanden dus wat hoger, maar daarentegen is de kans op een regenbui groter dan in juni t/m augustus. Over het algemeen regent het iets meer in het binnenland en langs de oostkust dan in het westen en noorden van het eiland.
Evenals bij Mauritius valt in Mozambique ook de meeste regen in de zomermaanden november t/m maart, maar gelukkig wel vooral in de vorm van tropische buien. Ook in deze maanden zijn er dan ook genoeg zonuren en een aangename constante temperatuur van rond de 30 graden. In de winter is het droger, maar ook koeler met dagtemperaturen rond de 25 graden.
Voor de allerlaatste informatie over inentingen en malaria verwijzen wij u naar de Travel Clinic van het Havenziekenhuis Rotterdam. Telefoon 0900 503 40 90.
U kunt hier terecht met al uw vragen over inentingen en malaria.
Het wordt van u vereist om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Sable Tours zal u dan ook bij uw boeking met klem vragen om uw polisnummers. Wij willen dat u zo goed en veilig mogelijk van uw vakantie geniet, daarom is dit voor ons net zo belangrijk als voor u.
Wanneer u eenmaal ons boekingsformulier heeft ingestuurd heeft u uw reis definitief geboekt. Er volgen daarna een aantal stappen.
U krijg van ons een bevestiging dat wij uw boeking in goede orde hebben ontvangen.
Wij gaan de reserveringen bij de accommodaties voor u aanvragen.
Indien een accommodatie geen beschikbaarheid heeft, bieden wij in overleg met u een alternatief aan.
Zodra alle reserveringen zijn bevestigd ontvangt u onze factuur met de betalingsvoorwaarden.
We zullen u continu op de hoogte houden van de stand van zaken van uw boeking en betaling.
Wanneer u uw reis plant, maak dan zeker dat uw vlucht, welke u via uw locale reisagent of internet kunt boeken, in overeenstemming is met de vertrek- en terugreisdatums van uw geboekte reis.
Wij bevelen u daarom aan uw vliegticket door ons te laten regelen om zodoende misverstanden te voorkomen. U bent hiertoe echter niet verplicht.
Misdaad komt over de gehele wereld voor, en dit zou geen invloed op uw genot tijdens uw vakantie mogen hebben. Bij het maken van uw boeking, zullen wij u zo goed mogelijk informeren over gebruiken, gewoontes en veiligheidsaspecten van uw bestemming.
De medische voorzieningen in Afrika verschillen van bestemming tot bestemming. Indien u een goede reisverzekering en ziektekostenverzekering heeft, zal uw verzekeringsmaatschappij ervoor zorgen dat u in geval van ziekte of een ongeval zo snel mogelijk de beste medische hulp ter plaatse krijgt en eventueel zodra de omstandigheden dat toelaten zorgen voor repatriatie naar Nederland.
Zuid Afrika is met name zeer goed ingesteld op self-drive reizen en beschikt over een uitstekend wegennet, dat toegang biedt tot belangrijke toeristengebieden. Op het uitgebreide geasfalteerde wegennet bent u ook bijna overal mobiel bereikbaar. De wegbewijzering is doorgaans goed en onverharde wegen zijn over het algemeen goed begaanbaar. De huurauto’s die Sable Tours voor uw reis beschikbaar stelt zijn van hoog gehalte en goed onderhouden.
In Namibië en Botswana is een groot deel van het wegennet onverhard. In de natte periodes heeft u in deze landen een 2x4 of 4x4 nodig, wij raden echter ook aan om voor een 2x4 of 4x4 te kiezen in de droge periodes.
In Mozambique zijn de doorgaande wegen redelijk tot goed bereidbaar, zonder 4x4 zijn bepaalde gebieden echter niet toegankelijk.
In Kenia, Tanzania en Madagaskar is het niet mogelijk om een self-drive reis te maken; u reist hier of met een groep, of met een privé chauffeur.
In Zuid Afrika en Namibië kan men overal toegang tot het internet verkrijgen, hetzij via uw verblijf of via internetcafés. Wel kunnen er regelmatig storingen zijn in het netwerk, waardoor de toegang tot internet niet vanzelfsprekend is. Bij onze overige bestemmingen moet u er rekening mee houden dat internet zeer beperkt beschikbaar zal zijn.
De bereikbaarheid via een mobiele telefoon in Zuid Afrika is van zeer goede kwaliteit. Mobiele telefoons kunnen tegen een nominaal bedrag bij alle grote vliegvelden gehuurd worden. Voor de overige bestemmingen geldt dat mobiel bereik beperkt zal zijn tot de grote steden. Als u geluk heeft, zal er bereik zijn uw accommodaties. In Botswana, Namibië en Mozambique kunt u eventueel een satelliettelefoon huren.
Direct contact met alle wilde dieren en het voeren van dieren is ten strengste verboden. Toeristen moeten dan ook NOOIT pogingen ondernemen om tezamen met de wilde dieren op de foto te gaan. Tijdens het reizen door wildparken en reservaten moet men te allen tijde in het voertuig blijven. Duidelijk aangegeven plaatsen waar toeristen vrij rond kunnen lopen, zoals picknick plaatsen en kampen zijn beschikbaar. Mocht u wilde dieren tijdens wandeltochten in natuurgebieden tegenkomen, dan hoeft u niet bang te zijn dat u wordt aangevallen, zolang u de dieren met rust laat en gepaste afstand houdt.
Onder de 'Big 5' vallen leeuwen, luipaarden, neushoorns, olifanten en buffels.
De meeste wilde dieren komen enkel voor in de wildreservaten. Hier kunt u leeuwen en andere wilde dieren op de weg aantreffen. In alle Afrikaanse landen geldt dat u de 'Big 5' niet in dicht bewoonde gebieden zult aantreffen. U zult echter misschien wel verblijven bij accommodatie in wildparken waar het wild vrij rond kan lopen. Neem hier altijd de aanwijzingen van het personeel in acht. Het komt wel voor dat u bavianen of ander kleiner wild tegenkomt op de weg of bij wandelroutes. Al het wild kan gevaarlijk zijn! Als u in contact met dieren komt, toon dan respect en vermijd confrontatie. Direct oogcontact wordt altijd gezien als een bedreiging!