Neushoorns Neushoorns Neushoorns
Geschreven door: Bert en Ineke

Reisverslag vakantie in Zuid-Afrika door Bert en Ineke

Het was opnieuw geweldig om in Zuid Afrika te zijn!
Dit keer hebben we wat meer rust ingebouwd dan in voorgaande reizen.
Een volle week in Silvermist Lodge doorgebracht bij Kaapstad: geeft je de mogelijkheid ook een te beetje aan te lummelen! De accommodatie ligt mooi centraal bij Constantia Nek;tussen Kaapstad en de Kaap: rust en ruimte!
Robben Eiland bezocht waar we een rondleiding kregen door een ex-gedetineerde, die daar 9 jaar heeft vastgezeten. Indrukwekkende verhalen.
De Shipwreck trail gelopen in het Cape of Good Hope Nature Reserve, totdat we een familie Baviaan tegenkwamen op het strand… toen maar wijselijk omgekeerd; het Nature Reserve is prachtig om doorheen te rijden en regelmatig uit te stappen
De botanische tuin Kirstenbosch bezocht: Bert is een vogelliefhebber; zijn hobby is vogelfotografie ; hij heeft weer heel wat mooie vogels vastgelegd
De ijskoude oceaan in geweest bij Noordhoek, maar het was ook wel erg warm met af en toe wel 37 graden…

Na een week zijn we naar Nelspruit gevlogen voor het tweede deel van onze reis: de wildparken met de grote en de kleine dieren!
We hebben een paar dagen in Marloth Park doorgebracht: dat grenst aan het Zuidelijke deel van het Kruger Park maar er zijn geen gevaarlijke dieren: je kunt er dus vrij wandelen! Olifanten de Crocodile River zien oversteken; een kameleon bewonderd in zijn trage, haast robotachtige gang.
Daarna zijn we op 2 locaties in het Kruger Park geweest: Skukuza Camp en Letaba Camp: prima plekken om te bivakkeren! We hebben van alles gezien vanuit onze Toyota: Het ritme van 4.30 uur op zat er inmiddels wel in gebakken! Een groepje wilde honden gezien, liepen hele tijd voor ons uit; er schijnen nog maar 200 wilde honden in het KNP te zijn. Ook 2 jonge hyena’s die naast de weg hun nesthol hadden: wachtend op hun ouders die met prooi terug zouden komen; nieuwsgierige diertjes!

Vanuit het Kruger Park zijn we naar Shindzela Tented Camp gereden in het Timbavati Game Reserve: vanaf de ingang tot het kamp is het 33 km, waarvan 20 km onverhard. Die onverharde weg was hier en daar nogal spannend met onze Toyota Corolla! Het had behoorlijk geregend de laatste tijd. Het KNP en het Timbavati Game Reserve hebben open grenzen; vrij verkeer van wild dus. We hebben hier o.a. een wandelsafari gedaan met een aantal andere gasten en 2 gewapende rangers; een neushoorn spoor gevolgd en twee neushoorns gevonden: indrukwekkend grote dieren als je daar zo loopt! Een bijzonder prettig ongedwongen verblijf! Echt een aanrader!

Van Timbavati zijn we over de Panoramaroute naar Sabie gereden; o.a de drie Rondavels opnieuw bewonderd! Overnacht in Misty Mountain, een prachtige locatie waar je ook goed kan wandelen en heerlijk kan eten!!
Helaas regende het de volgende dag zodat we de wandelschoenen niet meer aan konden trekken: we hebben ons toen maar op de tafeltennistafel uitgeleefd!
Onze vierde Z Afrika reis zat er op! Vanaf Nelspruit terug naar Johannesburg gevlogen.

Het was weer fantastisch, het is geweldig om zo in de wereld van de dieren te vertoeven: gewoon net zo lang als je zelf wilt door je kijker turen naar een piepklein schitterend gekleurd vogeltje, of naar een reuzen slak te kijken, naar een pad op je wastafel in je open lucht douche in Shindzela, een paar bedachtzaam stoeiende giraffes , oude buffelstieren (dagger boys) geheel ondergedompeld in de blubber tegen de teken en andere ongemakken; het is steeds weer en verrassing wat je te zien krijgt!

Pieter en Marcella: jullie hebben er voor ons opnieuw een perfecte reis van weten te maken!