Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Klimaat in Zuid-Afrika

Sleep out tijdens safari reis in Zuid Afrika 2
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Klimaat in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een groot land en het klimaat in Zuid-Afrika is dan ook niet overal hetzelfde. Tijdens je vakantie kun je dan ook in 3 weken tijd heel verschillend weer meemaken. Hieronder lees je meer over het weer en klimaat over het algemeen (ook in Zuid-Afrika komen steeds vaker weersextremen voor ten gevolge van de opwarming van de aarde).

Doordat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt is het daar winter als het bij ons zomer is en lente als het bij ons herfst is (en omgekeerd). Het land ligt in een subtropische klimaatzone, maar de regio’s langs de kust kennen een gematigder klimaat dan het binnenland, waar de temperatuurverschillen tussen zomer en winter groter zijn.

Weer in Zuid-Afrika

Het meest wisselvallig is het weer in de Kaap provincie. Door de ligging aan de Atlantische oceaan kan het in de omgeving van Kaapstad flink stormen, met name in de wintermaanden, wanneer er hier ook de meeste regen valt. Gelukkig trekken depressies snel over en knapt het weer meestal gauw op. Ook in de wintermaanden komt de temperatuur hier echter zélden onder de 14 à 16 graden overdag. In de wintermaanden koelt het in de omgeving van Johannesburg (hoëveld) en in de Drakensbergen ’s nachts flink af, met zelfs temperaturen onder nul. De kustprovincies in het oosten hebben de hoogste temperaturen in de wintermaanden, met gemiddelden boven de 20 graden.

De zomer in Zuid-Afrika is over het algemeen warm, droog en zonnig. Wel kunnen er in de noord – oostelijke provincies fikse onweersbuien ontstaan op warme dagen. Deze kunnen gepaard gaan met enorme hagelstenen. Na zo’n bui is het weer heerlijk opgefrist en ook zo weer warm.

Een van de mooiste periodes in Zuid-Afrika is de herfst (eind februari tot april). De temperaturen zijn warm, maar niet te hoog, en er valt in het hele land niet veel regen. Vooral in Kaapstad is dit een betere periode dan de lente, wanneer het soms onaangenaam hard kan waaien in de stad.

Wat is de beste reistijd om Zuid-Afrika te bezoeken?

Wat de beste periode of tijd is om Zuid-Afrika te bezoeken valt moeilijk te zeggen; dit hangt ook af van wat je wilt gaan doen. De wintermaanden zijn het beste voor safari’s, omdat er dan minder begroeiing is. De lente en herfst zijn prima als je wilt gaan wandelen, aangezien de zomermaanden erg heet kunnen zijn. Zo heeft ieder seizoen zijn eigen voor- en nadelen.

Houd er met je bezoek aan Zuid-Afrika rekening mee dat er in onze wintertijd 1 uur tijdsverschil is met Zuid-Afrika, het is daar dan 1 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil. Heerlijk, want dat houdt in dat je nooit last zult hebben van een jetlag als je naar Zuid-Afrika vliegt.

Hoe lang is de reistijd naar Zuid-Afrika?

Hoe lang je totale reistijd is naar Zuid-Afrika hangt natuurlijk af van de vluchten die je hebt gekozen. Vlieg je rechtstreeks zonder tussenstop, dan kun je rekenen op zo’n 10 1/2 uur vliegen naar Johannesburg en 11 uur naar Kaapstad. Kies je een vlucht met een overstap, dan zal je vluchttijd uiteraard langer zijn. Daarbij geldt vaak dat de goedkoopste vluchten vaak ook een langere reistijd hebben.

  • Deel deze pagina via
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.