Botswana reizen Botswana reizen Botswana reizen

Regio’s en gebieden in Botswana

Botswana is een land van uitersten. Het heeft een van de droogste woestijnen ter wereld én een bijzonder en uniek moerasgebied, de Okavango Delta. Hier stroomt de Okavango rivier uit in de woestijn en het waterniveau wisselt van seizoen per seizoen. Stukken land vallen droog om in het natte seizoen weer geheel te verdwijnen. De Kalahari woestijn in centraal en zuid-west Botswana beslaat bijna de helft van Botswana. Het is een mystiek, hard en ongerept land, dat al eeuwenlang het woongebied is van de San bevolking. Deze jagers-verzamelaars leven nog steeds van hetgeen het land ze biedt. Andere hoogtepunten van een reis naar Botswana zijn het Chobe National Park en de Makgadigadi Pans, waar zoutpannen glinsteren onder de zon.

Gemsbok in Botswana

Okavango Delta
De Okavango Delta is een paradijs op aarde voor wildliefhebbers. Het is een van de grootste delta’s op aarde waar een rivier niet de zee bereikt, maar eindigt midden in een woestijn! De wirwar aan kanaaltjes, eilandjes en rietbanken zijn een perfecte leefomgeving voor een onvoorstelbaar aantal dieren, van leeuwen, buffels, nijlpaarden, giraffes en olifanten tot zebra’s, impala’s, hyena’s, krokodillen en wilde honden. Er zijn meer dan 440 vogelsoorten en diverse vissen. Safari’s in open voertuigen zijn alleen aan de randen van de delta mogelijk, in de moerassige delta zelf is een boottocht per mokoro (soort kano) een welkome afwisseling. Het is mogelijk om vanuit verblijven aan de rand van de delta tochten te maken het gebied in, maar de ultieme belevenis is een verblijf midden in de delta bij de paar kampen die hier aanwezig zijn.

Olifant in Chobe National Park

Chobe National Park
De Chobe en Savuti rivieren voorzien het Chobe National Park in het noorden van Botswana van water. Dit water trekt enorme concentraties wild aan, waaronder leeuwen en olifanten, en de safari’s hier zijn dan ook meestal zeer succesvol. Naast de gebruikelijke safari’s per 4x4 kan men ook tochtjes maken op de Chobe rivier. Bijzondere dieren die men hier kan zien zijn de sabelantiloop (onze favoriet), Roan antiloop, oribi, en wilde honden.

Leeuwen bij Chobe National Park

Kalahari
Het gebied van de Kalahari woestijn beslaat Zuid-Afrika, Angola, Botswana, Zambia en Zimbabwe. De droge grond is erg poreus en houdt geen water vast, maar doordat het in een aantal gebieden genoeg regent  is er voldoende begroeiing, zoals gras, acacia bomen en andere woestijnplanten. Hierdoor leven er toch talloze zoogdieren, vogels en reptielen in het barre gebied. De San Bushmen waren de eerste bewoners van de Kalahari, voordat de Setswana vanuit het noorden Botswana binnen trokken.

Springbokken bij Kalahari Plains Camp

Makgadikgadi Pans National Park
Ten zuid-oosten van de Okavango Delta ligt een gebied met glinsterende zoutpannen, het
Makgadikgadi National Park. Het gebied is ongeveer zo groot als Zwitserland en is het grootste deel van het jaar een grote, witte, eindeloze vlakte. Maar als de eerste regen valt komen de zoutpannen tot leven; grote kuddes wild en watervogels verzamelen zich om hun dorst te lessen. Heel apart zijn de baobab bomen waarvan de takken lijken op wortels. Het gelige gras dat groeit tussen de pannen is goed bestand tegen het zout, op de sprieten zijn soms zoutkristallen zichtbaar. Van april tot november trekken de springbokken, gnoes, zebra’s en gemsbokken van de pannen in het zuid-oosten naar de Boteti rivier in het oosten, waarbij de kuddes soms wel duizenden dieren tellen.