Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Sossusvlei en Deadvlei Namibië

Gemsbok met kalf in Etosha National Park Namibie
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Sossusvlei en Deadvlei in Namibië

Een van de hoogtepunten van uw rondreis naar Namibië zal ongetwijfeld een bezoek aan Sossusvlei en Deadvlei zijn. Sossusvlei en Deadvlei, ofwel Dodevlei, zijn de namen van twee witte kleipannen in het Namib Naukluft National Park. Dit nationale park is vooral bekend vanwege de hoge rode zandduinen die zich tot aan de Atlantische oceaan uitstrekken. Het gebied wordt over het algemeen aangeduid als Sossusvlei, maar Sossusvlei is maar een van de bezienswaardigheden in het nationale park, naast Deadvlei, Dune 45, Big Daddy en Sesriem Canyon.

Sossusvlei en Deadvlei

Ontstaan van Deadvlei en Sossusvlei

De zoutpannenvallei van Sossusvlei en Deadvlei zijn eeuwen geleden ontstaan door de rivier de Tsauchab. Overstromingen van deze rivier vormden grote plassen water, waar kameeldoornbomen groeiden. Het weer in Namibië veranderde echter en door de droogte sloten de oprukkende zandduinen de watertoevoer naar Deadvlei helemaal af. De vallei droogde uit en de bomen die daar groeiden veranderden in door de zon zwartgeblakerde skeletten. Het contrast van de dode bomen in de verzengende witte pan, met de vurige rode duinen en felblauwe lucht op de achtergrond is ronduit spectaculair! Deadvlei is dan ook het meest gefotografeerde landschap van heel Namibië. Toch is het water nooit helemaal verdwenen, eens in de zoveel tijd, als het hevig heeft geregend, bereikt de Tsauchab rivier Sossusvlei en vult de pan met water. Mist vanaf de Atlantische oceaan voert ook vocht aan, en na even graven zult u merken dat het zand dieper in de bodem verbazingwekkend veel water bevat. Planten in het gebied, zoals kameeldoornbomen en Nara meloenen, hebben zich aangepast door wortels te ontwikkelen die metersdiep de grond in gaan. Als het in de zomermaanden voldoende regent in het gebied, heeft u tijdens uw bezoek een kans om lelies te zien bloeien in de duinen, een wonderbaarlijk gezicht! Dieren die u in de omgeving van Sossusvlei en Deadvlei tegen kunt komen zoals struisvogels, gemsbokken, springbokken, grootoorvossen, jakhalzen, stekelvarkens, hyeana’s en aardwolven, zijn ook goed aangepast aan de meedogenloze omstandigheden. Minder opvallend zijn de vele kleine diertjes, zoals spinnen, slangen, gekko’s en kevers. Een héél bijzonder diertje dat leeft in de Namib woestijn is de goudmol, die grotendeels ondergronds leeft en geen ogen heeft.

Struisvogel bij Sossusvlei en Deadvlei

Hoe bezoekt u Sossusvlei en Deadvlei?

De kleurenpracht van Sossusvlei en Deadvlei komen het best tot zijn recht in de vroege ochtend- en de late namiddag. U kunt het park betreden bij zonsopgang en dient het ook weer te verlaten voor de avond valt. Vanaf de ingang van het nationale park bij Sossusvlei Lodge volgt u de geasfalteerde weg voor ongeveer 65 km. Op 45 km afstand vanaf de ingang van het park komt u bij Dune 45, die u eventueel kunt beklimmen om het uitzicht van bovenop de duin te bewonderen. Aan het einde van de geasfalteerde weg bereikt u een parkeerplaats, waar u uw huurauto achter kunt laten. Vanaf de parkeerplaats rijden 4×4 shuttles af en aan om u naar Deadvlei en Sossusvlei te brengen. Ook al heeft u een 4×4 huurauto, dan raden wij u ten zeerste af om dit laatste stuk met uw eigen huurauto te rijden! De rit door het mulle zand van de duinen is zéér moeilijk en bij schade is uw huurauto niet verzekerd. Bij het eindpunt bent u vrij om te voet Sossusvlei, Deadvlei en de omgeving te verkennen. Ook kunt u een poging wagen om de Big Daddy, een van de hoogste zandduinen, te beklimmen. Dit is een flinke klim, zorg er dan ook voor dat u voorbereid bent en voldoende water bij u heeft. De temperaturen tussen de duinen kunnen verraderlijk hoog oplopen en de lucht die u inademt is kurk en kurkdroog. Het kan behoorlijk waaien in het gebied, wat een spookachtig effect geeft aan de dode bomen in de Dodevlei. Erg prettig is dit niet, u wordt min of meer gezandstraald door het zand. Een petje of een sjaaltje dat u om uw hoofd kunt wikkelen is bij winderig weer in Namibië geen overbodige luxe en voorkomt ook een zonnesteek. Wilt u Sossusvlei en Deadvlei liever niet op eigen gelegenheid bezoeken, dan kunt u via uw accommodatie meestal ook een begeleide dagexcursie boeken naar het gebied. Uw gids tijdens de tour zal u veel wetenswaardigheden over het gebied kunnen vertellen.

Zandstorm in Deadvlei

Sesriem Canyon

Neem bij uw bezoek een Sossusvlei en Deadvlei ook de tijd om Sesriem Canyon te bekijken. De bizarre rotsformaties en het spel van licht en schaduw in de kloof zijn bijzonder fraai en bezoek meer dan waard. U daalt af in de kloof, die door de Tsauchab rivier is uitgesleten, en wandelt dan door de bodem van de vallei.

Sesriem Canyon

Sossusvlei en Deadvlei vanuit de lucht

Een sensationele manier om Sossusvlei en Deadvlei te bekijken is vanuit de lucht. Indien u in de gelegenheid bent, raden wij u aan om een (ballon)vlucht over het Namib Naukluft nationale park te maken. U kunt zien hoe grillig de duinen zijn gevormd en bij helder weer ziet u in de verte zelfs de oceaan. Het uitzicht is waanzinnig mooi! Iets wat ook pas van bovenaf goed te zien is zijn de zogenaamde ‘fairy circles’. Deze feeëncirkels zijn cirkelvormige plekken waar geen gras of andere vegetatie in groeit. Langs de randen van de cirkels groeit een ring van gras. Zet men een plant in een pot in de cirkels, dan blijft hij leven, maar wordt de plant zonder pot in de cirkel gepoot dan gaat hij onherroepelijk dood. Ondanks talloze wetenschappelijke onderzoeken heeft men nog geen eenduidige verklaring gevonden voor dit vreemde verschijnsel.

Ballonvlucht over Sossusvlei en Deadvlei
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.