Waterbokken Waterbokken Waterbokken

Regio’s en gebieden in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika wordt vaak aangeduid als ‘De wereld in één land’. Dat is niet zo vreemd, want dit prachtige land onderaan het continent Afrika heeft een verbijsterende mix aan landschappen, mensen en culturen. Je vindt er ongerepte kusten, torenhoge bergen, woestijnlandschappen, oerbossen, echte Afrikaanse wildernis en westerse steden. De tegenstellingen zijn groot en dat maakt het land zo interessant. Maar soms ook erg pijnlijk, als een paar kilometer naast een krottenwijk de villa’s van de rijken staan. En dan hebben we het nog niet gehad over de roerige geschiedenis van het land, die nauw verweven is met Nederland. Zuid-Afrika is een ongelooflijk vakantieland, dat iedere toerist wel iets te bieden heeft.

Vlaggen van Zuid-Afrika

Westkaap provincie

Wie aan de Weskaap denkt, ziet direct Kaapstad voor zich. Deze bruisende stad staat in de top 5 van wereldsteden. Terecht, want de ligging van de stad is bijzonder fraai en naast een historisch centrum heeft het hippe wijken, mooie stranden én veel natuurschoon. Zo groeien er boven op Tafelberg meer plantensoorten dan in heel Groot-Brittannië te vinden zijn. Dit fynbos groeit alleen in de Kaap provincie. Naast Kaapstad heeft de Weskaap meer leuke stadjes, zoals Stellenbosch, Hermanus, Swellendam, Oudtshoorn en Tulbagh. Een belangrijke bron van inkomsten is de wijnbouw. De streek rond Stellenbosch produceert topwijnen, maar er is ook veel fruitteelt. Gaat men vanuit Kaapstad verder oostwaarts, dan komt men bij de Tuinroute uit. Het milde klimaat met relatief veel regen zorgt ervoor dat deze streek erg groen is. De kustlijn is prachtig met lange stranden en leuke stadjes zoals Knysna en Plettenberg Bay.

Kust bij Hermanus

Oostkaap provincie

Deze provincie strekt zich uit langs de kust, maar een groot deel is bergachtig gebied met streken zoals de Winterbergen en zuidelijke Drakensbergen. Het begin van de Oostkaap is het Tsitsikamma National Park, een van de mooiste natuurparken van het land, zeker een bezoek waard! Veel minder bekend is de ‘Wild Coast’ begint ten noorden van Port Elizabeth en eindigt onder Durban. Dit is het gebied waar Nelson Mandela opgroeide. De kustlijn is fantastisch en nog niet overspoeld door toeristen. In de omgeving van Port Elizabeth ligt het Addo Elephant park en een aantal privé wildparken, waar men de Big 5 kan zien. Historisch belangrijke stadjes zijn Graaff-Reinet, Grahamstown en Cradock, waar in 1834 de Grote Trek is begonnen.

Wild Coast bij Mboty River Lodge in de Oostkaap provincie

Noordkaap provincie

De Noordkaap provincie is de grootste provincie van Zuid-Afrika, maar ook het minst dichtbevolkt. Het is een leeg, dor en droog land waar men enorme afstanden moet afleggen als men van punt a naar punt b wil. Toch zijn hier prachtige plekjes te vinden die een bezoek waard zijn. De Grote Karoo is een immens vlak gebied met her en der een ‘kopje’.  In dit semi-woestijngebied kan het ’s zomers bloedheet worden en in de winter ’s nachts bitterkoud. Zodra de eerste regen valt in het voorjaar verandert Namaqualand, de streek rondom Springbok, in één bloemenzee. De woestijnplantjes vormen een tapijt van roze, paarse, gele en oranje bloemen, een onvoorstelbaar mooi gezicht. Net onder de grens met Namibië en Botswana ligt het Kgalagadi Transfrontier Park. Er leven hier dieren die nergens anders in Zuid-Afrika te vinden zijn, zoals Kalahari leeuwen met hun donkere manen en spring- en gemsbokken. Het park loopt door in Botswana en beslaat zo’n 3,6 miljoen ha. Een groot deel van het park is alleen per 4x4 bereikbaar. In het stadje Kimberley leefden ooit de meeste miljonairs ter wereld, maar tegenwoordig is het een slaperige provinciestad. Hier hebben 50.000 mannen het grootste gat ter wereld gegraven, op zoek naar diamanten. De grootste diamant die in ‘die groot gat’ is gevonden was 93 karaat groot!

Bloemen in de Noordkaap bij Daisy Country Lodge

KwaZulu Natal

Deze provincie hoort toe aan de Zulu’s. Het woord KwaZulu betekent in Zulu ‘plaats van de hemel’. Een hemelse plek is het niet altijd geweest; in deze provincie hebben bloedige veldslagen plaatsgevonden tussen de Engelsen en de Zulu’s, de Boeren en de Zulu’s en tussen de Boeren en de Engelsen. KwaZulu Natal heeft twee plekken die door UNESCO tot werelderfgoed zijn uitgeroepen; het Drakensberg gebied met o.a. het Royal Natal Park en het iSimangaliso natuurgebied bij St. Lucia. Pietermaritzburg is de hoofdstad van de provincie, maar bekender is de havenstad Durban. Deze stad heeft veel Indische invloeden; Mahatma Ghandi heeft een deel van zijn leven hier doorgebracht. Durban is geliefd onder sufers en heeft een prachtig aquarium. Een aanrader in KwaZulu Natal is tot slot het Umfolozi-Hluhluwe National Park. Hoewel niet erg groot, heeft dit park een goede wildstand met vooral veel neushoorns.

Monument voor de slag bij Isandlawana bij Isibindi Zulu Lodge

Vrijstaat provincie

De Vrijstaat ligt tussen de Vaal rivier en de Oranje rivier in het hart van Zuid-Afrika. De hoofdstad is Bloemfontein, waar het Hooggerechtshof van Zuid-Afrika is gevestigd. Het is een mooie provincie met weidse, golvende landschappen vol zonnebloemen, mais, koeien en schapen. In totaal heeft de provincie 3,2 ha aan landbouw- en weidegrond. Wilt u kennismaken met het Zuid-Afrikaanse platteland, dan raden wij een verblijf aan op een van de boerderijen in de Vrijstaat. U kunt een gastvrij onthaal én heerlijke Zuid-Afrikaanse gerechten verwachten. In de richting van Lesotho wordt het landschap van de Vrijstaat ruiger, met zandsteenformaties die kenmerkend zijn voor de streek. Het Golden Gate Highlands National Park is een van de mooiste natuurparken in de Vrijstaat. Bij het licht van de ondergaande zon staat de Brandwagrots in vuur en vlam! Bezoek ook het kunstenaarsdorpje Clarens en het Basotho Curtureel dorp in het QwaQwa National Park.

Basotho dorp in de Vrijstaat

Noordwest provincie

De Noordwest provincie ligt tegen de grens met Botswana aan. De mijnbouw is een belangrijke bron van inkomsten voor de provincie, er wordt met name goud en platina gedolven. Dit resulteert op sommige plekken in gigantische hopen mijnafval die het landschap ontsieren. In de omgeving van Vryburg is veel veeteelt, met enorme kuddes koeien. De hoofdstad van de provincie is Mafeking; hier werd in de Boerenoorlog een Brits garnizoen belegerd door de Afrikaners. Andere belangrijke steden zijn Klerksdorp, Potchefstroom, Rustenburg en Lichtenburg. Het Pilanesberg National Park is het meest bezochte nationale park van Zuid-Afrika. Door de korte afstand tot Johannesburg is het samen met het nabijgelegen Sun City Resort is het een populaire bestemming voor een korte vakantie. In het Madikwe wildreservaat leven twee troepen wilde honden, wat dit park tot een van de beste plekken in Zuid-Afrika maakt waar u deze bijzondere en zeer bedreigde dieren kunt zien.

Wilde honden in de Noordwest provincie

Gauteng

Hoewel dit de kleinste provincie van Zuid-Afrika is, staat buiten kijf dat het de belangrijkste is. Gauteng is het Sotho woord voor goud, en de vondst van dit edelmetaal zorgde ervoor dat Johannesburg uitgroeide tot de grootste stad in zuidelijk Afrika. Het is nog steeds het kloppende zakenhart van Zuid-Afrika, samen met Pretoria, de administratieve hoofdstad van het land. Naast het zakencentrum en de industrie heeft de provincie ook enkele zeer interessante bezienswaardigheden. Eigenlijk mag een bezoek aan het Apartheid Museum niet ontbreken bij een reis naar Zuid-Afrika. Dit goed gedocumenteerde museum zet alle feiten van de zwarte bladzijde uit Zuid-Afrika’s geschiedenis op een rij. In de lente kleuren de Jacaranda bomen in Pretoria de hele stad paars, een prachtig gezicht! Bezoek hier het Voortrekker Monument en de Uniegebouwen, waar Nelson Mandela is ingehuldigd. Ook de ‘Cradle of Humankind’ is een bezoek waard; hier zijn overblijfselen van onze vroegste voorouders gevonden.

Apartheid Museum in Gauteng

Limpopo provincie

In het uiterste noorden tegen de grens met Zimbabwe ligt de provincie Limpopo. Het is een land met bergen, inheemse bossen, wildernis en fruit- en theeplantages. Ook een groot deel van het beroemde Kruger National Park ligt in deze provincie. Limpopo is rijk aan mineralen, zoals koper, steenkool, platinum, diamanten en goud. Er zijn diverse privé wildreservaten te vinden, met name in mooi streek rond de Waterbergen. De omgeving van Tzaneen is groen en er wordt veel citrusfruit verbouwd. Ook is hier de grootste baobab boom van Zuid-Afrika te vinden. Andere bezienswaardigheden zijn de Magoebaskloof, de warmwaterbronnen van Bela Bela en het Modjadji natuurreservaat.

Baobab in Limpopo

Mpumalanga provincie

Mpumalanga betekent ‘plaats waar de zon opkomt’. Deze provincie is vooral bekend om de Panoramaroute, een gebied van zo’n 200 km van noord naar zuid en 100 km van west naar oost. Het is de streek waar de plateaurand die een uitloper is van de Drakensbergen abrupt eindigt en op sommige plekken een hoogteverschil van honderden meters heeft met het ‘laëveld’. Het uitzicht vanaf de rand is op heldere dagen adembenemend. In de diepte ligt het Kruger Park, een van de oudste nationale parken ter wereld. Op de Panoramaroute liggen een aantal bezienswaardigheden die allemaal de moeite van het bezoeken waard zijn; Blyde River Canyon, God’s Window, Bourke’s Luck Potholes, Pilgrims Rest en talloze watervallen. In het kleine stadje Graskop kunt u de lekkerste pannenkoeken eten, en er is een mooie souvenirwinkel. Heeft u alles op de Panoramaroute bekeken, dan kunt u afdalen naar het laagveld om op safari te gaan in het Kruger Park of bij een van de privé wildreservaten die in en om het nationale park liggen.

Bosbok in het Kruger Park