Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Madagascar vakantie - avontuur
op een groot eiland

zanzibar 2
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard
Regio's & gebieden

Regio's en gebieden in Madagascar

Het eiland Madagascar maakte ooit deel uit van het oercontinent Pangea, maar heeft zich miljoenen jaren geleden losgemaakt van Afrika. Sindsdien heeft de flora en fauna van het eiland zich apart ontwikkeld, waardoor er unieke planten en zeldzame dieren voorkomen die u nergens anders ter wereld kunt bewonderen. De bekendste diersoorten van Madagascar zijn de maki’s of lemuren en kameleons. Maar er leven ook bijzondere hagedissen en vlinders. Op het eiland komen geen giftige slangen of insecten voor en u kunt dan ook met een gerust hart overal op het eiland wandelen. Er zijn ook geen grote zoogdieren te vinden op het eiland, en het enige roofdier is de fretkat die leeft van vogels en lemuren. Typerend voor Madagascar zijn de enorme baobab bomen en de reizigersboom. Daarnaast komen er op het eiland meer dan 800 soorten orchideeën voor, die allemaal even mooi zijn. Madagascar is nog niet ontdekt door het massatoerisme, wat een vakantie op het eiland nog puur en authentiek maakt. Het nadeel is wel dat de infrastructuur en voorzieningen in dit arme land over het algemeen matig zijn en dus ook enig aanpassingsvermogen vraagt van bezoekers. Indien u dit beseft, zal uw reis naar Madagascar een onvoorstelbare en indrukwekkende ervaring zijn.

Madagascar kan worden verdeeld in verschillende regio’s, die zéér verschillen in klimaat en flora en fauna.

Alle items openen
Centraal Madagascar

Madagascar wordt van noord naar zuid doorsneden door een centrale bergrug, die het eiland als het ware in tweeën deelt. De bergen, die zijn gevormd door vulkanische activiteit, bestaan uit drie massieven (Andringitra, Ankaratra en Tsaratanana massief) waarvan de toppen van het hoogste massief zo’n 1500 meter bereiken. Een van de hoogste bergtoppen en misschien wel de bekendste is de Pic Bobby, met een hoogte van 2658 meter. Het gebied is populair onder bergbeklimmers, maar ook als u geen klimervaring heeft kunt u hier mooie wandelingen maken.

Op het centrale plateau ligt de hoofdstad Antananarivo. U kunt meer lezen over deze stad en de bezienswaardigheden op onze aparte pagina over Antananarivo.

In het centrale deel van Madagascar wordt veel landbouw bedreven; u vindt u hier rijst-, groenten en theevelden en zelfs wijngaarden.

Bergen in centraal Madagascar
Oost Madagascar

De oostkust van Madagascar vangt de meeste regen en heeft dan ook een subtropisch klimaat met regenwouden waar het wemelt van vogels, insecten, reptielen en lemuren. In dit deel van het land vindt u dan ook nationale parken waar u de tropische regenwouden kunt bezoeken. De flora in deze parken is uitbundig met bijzondere soorten orchideeën en kostbare houtsoorten. Er groeien palmbomen en enorme varens.

Door de hoge regenval is het gebied geschikt voor het verbouwen van rijst, fruit (o.a. bananen en lychees) en specerijen zoals gember, kaneel en vanille.

Aan de kust vindt u ongerepte zandstranden met wuivende palmbomen, waar u heerlijk kunt snorkelen. Ook kunt u hier bij het eiland Île St. Marie in het juiste seizoen bultrugwalvissen zien. De walvissen verzamelen zich in de wateren rondom het eiland en verblijven hier en tijdje voordat ze verder de oceanen overzwerven.
Langs de oostkust ligt ook het langste met de hand gegraven kanaal, het kanaal des Pangalanes.

Vogel in regenwoud in Oost Madagascar
Zuid Madagascar

In het zuidwesten van Madagascar zult u versteld staan door de ruige en spectaculaire landschappen. Dit is een droog en warm gebied met enorme baobab bomen en bijzondere vetplanten die zich hebben aangepast aan het dorre klimaat. De planten in deze ‘spiny forests’ hebben kleine, stekelachtige blaadjes, om zoveel mogelijk vocht vast te houden.

Het zuiden is een van de armste gebieden van het land, waar maar weinig mensen wonen. Reizen in dit gedeelte van het land is niet makkelijk, gezien de slechte staat van de wegen. De route langs de zuidwestkust noordwaarts is nog een écht avontuur, waarbij u kennis kunt maken met de lokale manier van leven. Bij de prachtige baaien kunt u snorkelen of met een vissersbootje de zee op om ’s avonds de verse vangst op uw bord te krijgen. De kust iets ten noorden van Tuléar heeft prachtige zandstranden, waar u een paar dagen aan het strand kunt verblijven. U kunt hier ook duiken en in het juiste seizoen walvissen langs de kust voorbij zien zwemmen.

Baobab bomen in het zuiden van Madagascar
Noord Madagascar

Het noorden van Madagascar is zeer afwisselend en heeft diverse landschappen en ecosystemen. Op het Masaola schiereiland vindt u nog de laatst overgebleven oerregenwouden die ooit het grootste gedeelte van het eiland bedekten. Dit gebied is per voertuig heel lastig te bereiken, u heeft dan ook een binnenlandse vlucht nodig om het noorden van Madagascar te bezoeken. De stad Diego Suarez heeft nog de charme van vervlogen tijden, hier in de omgeving liggen mooie baaien met zandstranden die bekend staan onder de naam ‘Trois Baies’.

Het noorden van Madagascar kent ook bergen, in het het Tsaratanana massief ligt de hoogste berg van Madagascar met een top van 2.880 meter. Belangrijke nationale parken zijn het Ankarana en Amber Mountain National Park.

De paradijselijke eilandjes, zoals Nosy Be, en inhammen voor de noordwest kust zijn ideaal voor een ontspannen strandvakantie of een romantische huwelijksreis.

Eilandje bij Nosy Be, Madagascar
West Madagascar

In het droge westen van Madagascar vindt u twee van de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland, Baobab Alley en Tsingy de Bemahara. U bereikt het westen van Madagascar het makkelijkst per binnenlandse vlucht naar het kuststadje Morondava, dat een mooi strand heeft. Vanuit Morondava kunt u per 4×4 voertuig noordwaarts reizen tot Bekopaka bij het Tsingy de Bemaraha National Park. Een leuke tussenstop is het Kirindi National Park, waar u als u geluk heeft de fossa of fretkat kunt spotten.

Ten noorden van het Tsingy de Bemaraha National Park treft u voornamelijk savanne aan, een moeilijk toegankelijk en niet erg toeristisch gebied.

Baobab Alley in West Madagascar
Andasibe National Park

Andasibe bestaat uit twee delen; het Mantadia National Park en Analamazoatra reservaat (bekend als Périnet). Het gebied, dat voornamelijk uit tropisch regenwoud bestaat, is vooral bekend vanwege de Indri en sifaki lemuren die u hier kunt zien, naast de vele vogelsoorten, kameleons, kikkers en reptielen.

Meer informatie over het Andasibe National Park kunt u vinden op de aparte pagina over het park.

Andasibe National Park
Ranomafana National Park

Een van Madagascar’s meest populaire parken dat bestaat uit regenwoud met een overweldigende hoeveelheid aan dieren. Heel bijzonder is de gouden bamboe lemuur, maar u vindt hier in totaal wel 12 verschillende lemuren. Ook vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, het park heeft enkele zeer zeldzame vogels. Dan hebben we het nog niet gehad over de vele soorten kameleons, kikkers, gekko’s, vlinders en orchideeën.

Meer informatie over Ranomafana National Park kunt u vinden op de aparte pagina over dit park.

Ranomafana National Park
Isalo National Park

Isalo beslaat een gebied van meer dan 800 km2 aan geërodeerd zandstenen massief in het zuidwesten van Madagascar. Bizarre rotsformaties worden afgewisseld door kloven, canyons, watervallen en grasvlaktes. Een ‘must see’ is de Piscine Naturelle; een natuurlijke waterpoel die is gevormd door een kristalheldere waterval. Het park is ook bijzonder mooi bij zonsopgang, als de zon de rotsen kleurt.

Meer informatie over het Isalo National Park kunt u vinden op de aparte pagina over dit park.

Isalo National Park
Tsingy de Bemaraha

Bij een bezoek aan de bizarre kalkstenen rotsformaties van Tsingy de Bemaraha bekruipt je het gevoel alsof je op de maan bent beland. Dit bizarre landschap is uniek en bestaat uit soms vlijmscherpe rotsen, met daartussen bossen, meren, riviertjes, canyons en mangrove. Het ogenschijnlijk onherbergzame gebied heeft toch een rijke flora en fauna.

Meer informatie over het Tsingy de Bemaraha National Park kunt u vinden op de aparte pagina over dit park.

Tsingy de Bemaraha rotsformaties
Masoala National Park

Masoala is een ongerept gebied dat bestaat uit regenwouden, moerassen, mangroves en koraalriffen met een ongelooflijk zeeleven. U kunt hier prachtige wandelingen maken, waarbij u door de mooiste landschappen komt. Diersoorten die hier voorkomen zijn o.a. de rode vari maki en Madagascar daggekko. Héél bijzonder is de helmvanga, een vogel met een helderblauwe snavel die alleen op Madagascar voorkomt. Omdat Masaola moeilijk te bereiken is, vindt u hier slechts weinig accommodaties en toeristen. Het is een nog ongerept gebied, bestaande uit verschillende marine nationale parken die ook de koraalriffen voor de kust en het eilandje Nosy Mangabe omvatten.

Masaola National Park
Ankarana National Park

Lemuren zijn misschien Madagascar’s bekendste trekpleister, maar de in grotten levende krokodillen maken van Ankarana een bijzondere plek. Ankarana bestaat uit grotten, beboste ravijnen, ‘tsingy’ vlaktes en een netwerk van ondergrondse rivieren. Het kalkstenen plateau van Ankarana eindigt in een steile afgrond in het westen. Wat u zeker niet mag overslaan is de Bat Cave, waar duizenden vleermuizen aan het plafond bungelen.

In de omgeving van Ankarana ligt ook het Tsingy Rouge National Park. Dit rotsformaties in dit park bestaan echter niet uit geërodeerde kalksteenformaties, maar uit zandsteen.

Het Ankarana National Park ligt in het noorden van Madagascar en is bereikbaar vanuit Diego Suarez. U kunt een bezoek aan dit mooie nationale park goed combineren met het Amber Mountain National Park en een strandverlenging op het eilandje Nosy Be.

Grot in het Ankarana National Park

Wat anderen van onze reizen vinden.

Hier kunt u de reviews lezen die onze klanten over onze reizen en onze dienstverlening hebben geschreven.

Cheeta tijdens safari in Hwange National Park

Wij zijn net terug van een adembenemende groepsreis door Botswana en Zimbabwe. Voor ons de allereerste keer met een groep dus best spannend. Maar wat hebben we het goed gehad!

 • Jolanda Kouwenoord
 • september 2023
lees volledige review
Uitzicht op de Victoria Falls in Zimbabwe
Olifanten tijdens diner in Botswana
Neushoorns in wildpark in Zuid-Afrika
Giraffe met kalfje tijdens safari in Zuid Afrika 1
Wandelsafari in Zuid-Afrika

Sable tours heeft voor ons gezin een 2 weekse self drive safari reis in Zuid-Afrika verzorgd. Een mooie en bijzondere reis. Hopelijk kloppen we in de toekomst nog een keer aan bij Sable tours voor een reis naar Afrika.

 • Familie Gilijamse
 • juli 2023
lees volledige review
Uitzicht over Kaapstad vanaf Tafelberg

Geweldige reis gehad die Sable tours voor ons geboekt heeft naar Zuid-Afrika. Helemaal aangepast op ons reistempo en wensen. We hebben in de mooiste accommodaties gezeten die we ons konden bedenken en we zijn op hele mooie plaatsen geweest.

 • Marije Attasio
 • april 2023
lees volledige review
Wijngaarden in de herfst in de Wijnlanden van Zuid Afrika
Olifant tijdens safari in open voertuig bij prive reservaat in Zuid Afrika

Wij zijn net terug van een adembenemende groepsreis door Botswana en Zimbabwe. Voor ons de allereerste keer met een groep dus best spannend. Maar wat hebben we het goed gehad!

 • Jolanda Kouwenoord
 • september 2023
lees volledige review

Sable tours heeft voor ons gezin een 2 weekse self drive safari reis in Zuid-Afrika verzorgd. Een mooie en bijzondere reis. Hopelijk kloppen we in de toekomst nog een keer aan bij Sable tours voor een reis naar Afrika.

 • Familie Gilijamse
 • juli 2023
lees volledige review

Geweldige reis gehad die Sable tours voor ons geboekt heeft naar Zuid-Afrika. Helemaal aangepast op ons reistempo en wensen. We hebben in de mooiste accommodaties gezeten die we ons konden bedenken en we zijn op hele mooie plaatsen geweest.

 • Marije Attasio
 • april 2023
lees volledige review
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.