Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Rondreis Zuid-Afrika, Namibië en Botswana in 2019

Sleep out tijdens safari reis in Zuid Afrika 2
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Rondreis Zuid-Afrika, Namibië en Botswana in 2019

Reisverslag van een rondreis Zuid-Afrika, Namibië en Botswana in 2019

18/9 – 12/10/19: Zuid-Afrika

Na een vlucht van 11u vanuit Schiphol arriveren we in Kaapstad. We bezoeken Robbeneiland, genieten van de bruisende stad ‘by night’ en beklimmen de Tafelberg op een helder moment. Ook de botanische tuin van Kirstenbosch en de Mojo foodmarket zijn absoluut een bezoek waard.

Van hieruit is het niet ver naar Kaappunt en Kaap De Goede Hoop. Via de Chapman’s Peak Drive is ook de rit er naartoe een plezier. Langs de weg zijn struisvogels, apen, pinguïns en zelfs walvissen te spotten. Na deze mooie dag bezoeken we de Bo Kaap en sluiten we af in één van de vele gezellige en goedkope restaurantjes in het centrum van Kaapstad.

Paragliden met de Tafelberg in je rug is een absolute aanrader! Je moet wel geluk hebben met het weer en vooral de wind. Maar eens die goed zijn is het genieten!

Van daaruit gaat het via het prachtig mooie Stellenbosch (wijnregio) en Franschhoek (en de gelijknamige bergpas) naar Hermanus. Dit stadje is gekend om zijn walvissen die er erg dicht bij de kust komen om te paren of om jongen te krijgen (afhankelijk van het seizoen). Het duurt dan ook niet lang voor we een kleine familie spotten en mee kunnen genieten van hun indrukwekkende zwempartij. De drone die boven de boot vliegt zorgt voor mooie beelden.

Van daaruit is het een stevige rit naar Oudtshoorn, dé struisvogelregio van Afrika (en bij uitbreiding de wereld). Een prachtig verblijf maakt het hier nog zoveel mooier. De boerderij bezoeken, struisvogelmassage krijgen,… het kan allemaal.

Dan arriveren we in Plettenbergbaai (‘Plett’ voor de locals). Via de Outeniquapas komen we op de Tuinroute. Bij aankomst wagen we ons aan een tochtje door het Robberg Nature Reserve en het bijhorende, prachtige strand. De grote witte haai die we bij aanvang voor de kust zagen zwemmen doet ons besluiten enkel te pootjebaden…

Wat verderop, in het Tsitsikamma NP, hebben we een kayak en lilo trip gepland. Avontuur troef!

Na dit eerste deel vliegen we vanuit Port Elisabeth richting Johannesburg om het noordoosten van Zuid-Afrika te verkennen. Vanuit Johannesburg is het een viertal uren rijden naar de Drakensbergen. Deze prachtige streek biedt tal van mogelijkheden om erg mooie wandelingen te doen. Een ‘must do’ voor iedereen die naar hier komt en van de natuur houdt! In de namiddag wonen we een optreden van het Drakensbergen Boys Choir bij. Kippenvel…

Bij aankomst in St-Lucia paraderen de nijlpaarden door de straten en vinden we apen en vogels in de tuin van onze lodge. Vele andere dieren zien we in het Hluhluwe-Imfolozi reservaat. Ook het iSimangaliso Wetland park is een bezoek waard, maar vraagt wel voldoende tijd.

Een paar uren rijden van hier ligt Swaziland (eSwatini). Daar is het armoede troef maar de natuur en het landschap opnieuw heel mooi. De gemiddelde levensverwachting is hier geen 40 jaar, het zegt iets over de omstandigheden. Los daarvan zijn de mensen erg vriendelijk en goedlachs. Ook het Mlilwane Game Reserve hier is een bezoek waard!

In Hazyview zijn de Bourke’s Luck potholes, De Boskombuis en Three Rondavels voor ons de blikvangers. In Hoedspruit doen we ochtendlijke en nachtelijke gamedrives in het Balule reservaat en het reservaat van de lodge. Je moet wel wat geluk hebben met het weer. Te warm, te koud, te nat,… het zijn dunne grenzen voor het wildlife!

12 – 24/10/19: Namibië

Vanuit Johannesburg vliegen we naar Windhoek, de hoofdstad van Namibië. De hoofdstad zelf heb je op een dag wel gezien, zeker als je weet dat de wondermooie Sossusvlei en Deadvlei wachten. Één valse noot in de hele reis wanneer blijkt dat we bestolen werden in Windhoek.

De uitstap naar de rode duinen is memorabel. Big daddy dune beklimmen, spelen als kinderen in een zandbak, het kan allemaal. Na deze prachtige dag heeft de lodge ons bed op het dak opgemaakt. Slapen onder de sterren, het wordt alleen maar beter!

Van daaruit gaat het naar het hete Karibib waar schorpioenen goed aarden. Vanuit onze lodge kunnen we een fijne paardrijdtocht maken. Toch zijn we minstens even gelukkig wanneer we het water van het zwembad voelen na deze hitte. Dit moeten we echt koesteren, want waterschaarste is een enorm probleem in Afrika. Wij als Europeanen hebben er geen idee van. Een bezoek aan de Spitskoppe is zeker de moeite waard, als je tegen de hitte kan. Ook een bezoek aan een Himba-stam is een culturele verrijking.

Maar de meeste aandacht gaat terecht naar het Etosha-reservaat. Dit gigantische gebied herbergt massa’s vogels, zoogdieren, amfibieën en een zoutpan die vanuit de ruimte te zien is. Via de Andersson-gate rijden we binnen voor vele uren, dag na dag. De toegang is spotgoedkoop.

Zwarte neushoorns, cheeta’s, olifanten, massa’s antilopen, giraffen, gnoes, zebra’s, luipaarden, leeuwen,… en ga zo nog maar even door. Dit is de grootste dierentuin die we ooit zagen, allemaal bij elkaar. Uren zouden we er kunnen blijven staan. Daarom bleven we er een drietal dagen.

Verder noordwaarts, richting de Caprivi, passeren we enorm veel mensen die vele kilometers afleggen langs de erg lange wegen. Ook koeien en geiten zijn veel geziene bewandelaars van de straten. Anders dan bij ons zien we geen enkel verkeerslicht.

Hier is opnieuw meer groen, meer water dus. Dat wordt voorzien door de Okavango-stroom. Ons verblijf in ‘The Circular House’ is onvergetelijk. Vanaf 22u gaat ook de elektriciteit hier onherroepelijk af.

24/10 – 3/11/19: Botswana

Via Ngoma steken we de grens met Botswana over. De procedures daar zijn op zich al een belevenis, maar je moet het vooral zelf uitzoeken. Na de grens komen we meteen in Kasane en het Chobe NP.

Van hieruit is het niet ver voor een mooie en begeleide excursie naar de Victoria Falls in Zimbabwe. Dit land, met 94% werkloosheid en de hoogste inflatie ter wereld, heeft een aparte sfeer. Armoede troef. Ook de droogte is hier troef. De hoofdwatervallen zijn indrukwekkend, maar de ’kleinere’ watervallen staan kurkdroog.

Een safari door het Chobe NP is een aanrader. In Botswana staan er geen afsluitingen om de parken en zijn alle dieren dus écht vrij.

We rijden verder naar Gweta en doen van hieruit een ‘sleepout’ op de Nwetwe-zoutpan van het Makgadikgadi Nxai Pans NP. Dit is, samen met Etosha, één van dé hoogtepunten van onze trip.

Dan moeten we nog vanuit Maun naar onze ‘twee dagen van de wereld-trip’ in de Okavango-delta. Een kleine Cessna vliegt ons er naartoe. Ook de ‘wetlands’ zijn poederdroog… maar gelukkig staat er in de hoofdrivieren nog een beetje water voor de dieren.

We komen in ‘hun’ wereld terecht, wij zijn op bezoek. Nederig gaan we op wandelsafari en komen kudde’s buffels, olifanten en antilopen tegen.

Na deze prachtige trip vol natuur, cultuur en wildlife is het weer tijd om vanuit Johannesburg naar Amsterdam te vliegen. We namen meer dan 4000 foto’s en beleefden prachtige momenten. Alles werd erg goed georganiseerd door Sable Tours! Heel veel info was beschikbaar en geen vraag of probleem was teveel. Een reis om nooit te vergeten!

Kevin & Katrien

  • Deel deze pagina via
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.