Het eiland Madagascar maakte ooit deel uit van het oercontinent Pangea, maar heeft zich miljoenen jaren geleden losgemaakt van Afrika. Sindsdien heeft de flora en fauna van het eiland zich apart ontwikkeld, waardoor er unieke planten en zeldzame dieren voorkomen die u nergens anders ter wereld kunt bewonderen. De bekendste diersoorten van Madagascar zijn de maki’s of lemuren en kameleons. Maar er leven ook bijzondere hagedissen en vlinders. Op het eiland komen geen giftige slangen of insecten voor en u kunt dan ook met een gerust hart overal op het eiland wandelen. Er zijn ook geen grote zoogdieren te vinden op het eiland, en het enige roofdier is de fretkat die leeft van vogels en lemuren. Typerend voor Madagascar zijn de enorme baobab bomen en de reizigersboom. Daarnaast komen er op het eiland meer dan 800 soorten orchideeën voor, die allemaal even mooi zijn. Madagascar is nog niet ontdekt door het massatoerisme, wat een vakantie op het eiland nog puur en authentiek maakt. Het nadeel is wel dat de infrastructuur en voorzieningen in dit arme land over het algemeen matig zijn en dus ook enig aanpassingsvermogen vraagt van bezoekers. Indien u dit beseft, zal uw reis naar Madagascar een onvoorstelbare en indrukwekkende ervaring zijn.
Madagascar kan worden verdeeld in verschillende regio’s, die zéér verschillen in klimaat en flora en fauna.
Madagascar wordt van noord naar zuid doorsneden door een centrale bergrug, die het eiland als het ware in tweeën deelt. De bergen, die zijn gevormd door vulkanische activiteit, bestaan uit drie massieven (Andringitra, Ankaratra en Tsaratanana massief) waarvan de toppen van het hoogste massief zo’n 1500 meter bereiken. Op het centrale plateau ligt de hoofdstad Antananarivo. In dit deel van Madagascar wordt veel landbouw bedreven; u vindt u hier rijst-, groenten en theevelden en zelfs wijngaarden.
De oostkust van Madagascar vangt de meeste regen en heeft dan ook een subtropisch klimaat met regenwouden waar het wemelt van vogels en lemuren. Door de hoge regenval is het gebied geschikt voor het verbouwen van rijst, fruit (o.a. bananen en lychees) en specerijen zoals gember, kaneel en vanille. Aan de kust vindt u ongerepte zandstranden met wuivende palmbomen, waar u heerlijk kunt snorkelen. Ook kunt u hier in het juiste seizoen bultrugwalvissen zien.
In het zuidwesten van Madagascar zult u versteld staan door de ruige en spectaculaire landschappen. Dit is een droog en warm gebied met baobab bomen en bijzondere vetplanten die zich hebben aangepast aan het dorre klimaat. Het zuiden is een van de armste gebieden van het land, waar maar weinig mensen wonen. Reizen in dit gedeelte van het land is niet makkelijk, gezien de slechte staat van de wegen. De kust iets ten noorden van Tuléar heeft prachtige zandstranden, waar u een paar dagen aan het strand kunt verblijven.
Het noorden van Madagascar is zeer afwisselend en heeft diverse landschappen en ecosystemen. U vindt hier nog de laatst overgebleven regenwouden die ooit het grootste gedeelte van het eiland bedekten. In het Tsaratanana massief ligt de hoogste berg van Madagascar met een top van 2.880 meter. De paradijselijke eilandjes en inhammen voor de noordwest kust zijn ideaal voor een ontspannen strandvakantie.
In het droge westen van Madagascar vindt u twee van de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland, Baobab Alley en Tsingy de Bemahara. Ten noorden van dit gebied treft u voornamelijk savanne aan, een moeilijk toegankelijk en niet erg toeristisch gebied.
Madagascar heeft talloze nationale parken, waarvan we de belangrijkste op een rijtje hebben gezet.
Andasibe bestaat uit twee delen; het Mantadia National Park en Analamazoatra reservaat (bekend als Périnet). Het gebied, dat voornamelijk uit tropisch regenwoud bestaat, is vooral bekend vanwege de Indri en sifaki lemuren die u hier kunt zien, naast de vele vogelsoorten, kameleons, kikkers en reptielen.
Een van Madagascar's meest populaire parken dat bestaat uit regenwoud met een overweldigende hoeveelheid aan dieren. Heel bijzonder is de gouden bamboe lemuur, maar u vindt hier in totaal wel 12 verschillende lemuren. Ook vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, het park heeft enkele zeer zeldzame vogels. Dan hebben we het nog niet gehad over de vele soorten kameleons, kikkers, gekko’s, vlinders en orchideeën.
Isalo beslaat een gebied van meer dan 800 km2 aan geërodeerd zandstenen massief in het zuidwesten van Madagascar. Bizarre rotsformaties worden afgewisseld door kloven, canyons, watervallen en grasvlaktes. Een ‘must see’ is de Piscine Naturelle; een natuurlijke waterpoel die is gevormd door een kristalheldere waterval. Het park is ook bijzonder mooi bij zonsopgang, als de zon de rotsen kleurt.
Bij een bezoek aan de bizarre kalkstenen rotsformaties van Tsingy de Bemaraha bekruipt je het gevoel alsof je op de maan bent beland. Dit bizarre landschap is uniek en bestaat uit soms vlijmscherpe rotsen, met daartussen bossen, meren, riviertjes, canyons en mangrove. Het ogenschijnlijk onherbergzame gebied heeft toch een rijke flora en fauna.
Masoala is een ongerept gebied dat bestaat uit regenwouden, moerassen, mangroves en koraalriffen met een ongelooflijk zeeleven. U kunt hier prachtige wandelingen maken, waarbij u door de mooiste landschappen komt. Diersoorten die hier voorkomen zijn o.a. de rode vari maki en Madagascar daggekko. Héél bijzonder is de helmvanga, een vogel met een helderblauwe snavel die alleen op Madagascar voorkomt.
Lemuren zijn misschien Madagascar's bekendste trekpleister, maar de in grotten levende krokodillen maken van Ankarana een bijzondere plek. Ankarana bestaat uit grotten, beboste ravijnen, ‘tsingy’ vlaktes en een netwerk van ondergrondse rivieren. Het kalkstenen plateau van Ankarana eindigt in een steile afgrond in het westen. Wat u zeker niet mag overslaan is de Bat Cave, waar duizenden vleermuizen aan het plafond bungelen.